Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Portugese waterhond

Een knappe portugese waterhond met dikke zwarte vacht Een mooie gekrulde portugese waterhond die rechtop staat Een close up van de dikke zachte vacht van een portugese waterhond pup Een gezonde volwassen portugese waterhond met een prachtige dikke zwarte vacht Een mooie pluizige zwarte portugese waterhond Een jonge portugese waterhond-puppy die vol vertrouwen op alle vier de poten staat Een volwassen portugese waterhond met een gekrulde vacht en reuzenpoten Een vreselijk schattige portugese waterhond pup met heldere kleine ogen Een ongelofelijke kleine portugese waterhond puppy die ligt Een ongelooflijke kleine portugese waterhond puppy wachtend om te spelen Het trouwe gezicht van een portugese waterhond met een smerig kapsel Een portugese waterhond die rechtop staat, pronkend met zijn prachtige dikke donkere vacht Een portugese waterhond met mooie kleine ogen en een dikke krullende vacht Een mooie zwart-witte portugese waterhond met ongelooflijk lange poten Een postzegel van een portugese waterhond

Geschiedenis


De Portugese waterhond is afkomstig uit Portugal waar deze hond oorspronkelijk door vissers werd gebruikt om vis in de netten te drijven. Ook werden ze meegenomen aan boord van vissersboten om kapotte netten uit het water te halen. Omdat ze afkomstig zijn uit de Algarve wordt deze hond ook cão de água algarvio genoemd. Ze werkten met name aan de Portugese kust, maar soms ook verder van huis zoals in Newfoundland om te helpen bij de kabeljauwvangst. Met het moderner worden van de vissersvloten nam het aantal Portugese waterhonden snel af, maar in de jaren 1930' werd het ras geherintroduceerd en werd het, zeker in de VS, een vrij populair huisdier. Omdat ze niet verharen wordt aangenomen dat de Portugese waterhond verwant is aan de poedel.

Gedrag


De Portugese waterhond is een aanhankelijke en trouwe metgezel. Ze zijn graag in het gezelschap van mensen en hechten zich vaak met name aan één persoon, namelijk hun verzorger en trainer. Als ze hier vanaf jonge leeftijd mee hebben leren omgaan, gaan ze goed samen met respectvolle kinderen, honden en andere huisdieren. Het zijn vermakelijke en gelijkmoedige honden. Ze willen graag weten waar u bent maar zullen u niet constant voor de voeten lopen; als ze bij u in dezelfde ruimte kunnen zijn is dat voldoende. Aanvankelijk kunnen portugese waterhond verlegen zijn naar onbekenden, maar als ze eenmaal kennis hebben gemaakt vinden ze het prima om te worden geaaid.

Portugese waterhonden zijn makkelijk te trainen zolang ze liefdevol worden behandeld. Ook positieve stimulatie en snacks als beloning helpen bij hun training. Ze leren snel en lijken graag nieuwe taken te leren. Omdat het een werkhond is, is het een uitdaging om ervoor te zorgen dat ze zich niet gaan vervelen. Net als veel andere hondenrassen kan deze hond dan vernielzuchtig worden. Toch zijn ze over het algemeen rustig in huis en zijn tevreden als ze bij u in de buurt kunnen zijn. Deze vocale honden worden vaak gebruikt als medische assistentiehonden en geleidehonden voor doven omdat ze zich zo afstemmen op hun eigenaar. Deze honden zijn onder andere goed in obedience en agility.

De Portugese waterhond heeft veel beweging nodig. Een lange dagelijkse wandeling waarbij ze in het beste geval kunnen zwemmen zorgt ervoor dat ze hun energie kwijt kunnen en binnen rustig zijn. Ze hebben een immens uithoudingsvermogen en kunnen uren wandelen/zwemmen. Sommige eigenaren hebben er moeite mee om deze honden voldoende beweging te geven. Ze apporteren graag, zeker in het water, en dit is een goede manier voor deze hond om zijn energie kwijt te kunnen. Zelden dwalen deze honden, die uitstekend naar het commando "hier" luisteren, ver af van hun eigenaar.

De vacht dient om de paar dagen gekamd te worden omdat dode haren niet uitvallen maar in de vacht blijven hangen. Ook moet de vacht regelmatig worden geknipt. Veel eigenaren kiezen voor de 'classic cut' waarbij de vacht vanaf het midden van de rug naar de staart kort wordt geknipt en de dikkere vacht rond de kop en borst wordt behouden.

Portugese waterhonden kunnen last hebben van heupdysplasie en progressieve retina atrofie.

Karakter


De Portugese waterhond heeft een verstandig en sportief karakter. Het zijn intelligente honden die genieten van training en beweging. Door ze van beide voldoende te geven zorgt u ervoor dat u een gelukkige en gehoorzame hond heeft. Zoals hun naam doet vermoeden zijn deze honden dol op water. Het is dan ook moeilijk om te voorkomen dat ze in elke modderige plas springen die ze tegenkomen. De Portugese waterhond is meestal een allemansvriend al helpt socialisatie dit te garanderen.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar Portugese waterhonden mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere heupdysplasie, hartziekten, ziekte van Addison, progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvliet wat tot blindheid kan leiden), kanker, allergieën, epilepsie en lysosomale stapelingsziekten.

Rasinformatie


 • Status: Zeldzaam
 • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
 • Gewicht ca.: 18 - 27 kg
 • Hoogte: 43 - 56 cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: Medium - hypoallergeen
 • Vachtverzorging: dagelijks
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: kleine tot middelgrote tuin
 • Rastype: werkhond
 • Maat: Large
 • Energieniveau: Hoog
 • Benodigde beweging: tot één uur

Portugese waterhond afbeeldingen

Gladiator

Recente beoordelingen voor Portugese waterhond


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.