Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Schipperke

Een mooi zwart schipperke met lange puntige oren Een close up van een schipperke's mooie kleine ogen en dikke zachte vacht Een close up van een schipperke's ongelooflijk lange puntige oren Een gezond schipperke dat buiten in het gras speelt Een gezond volwassen schipperke, groot, pronkend met zijn prachtige lichaamsbouw Een ongelooflijk klein schipperke zittend, pronken met zijn dikke zachte donkere vacht Het prachtige schipperke staat heel streng, klaar voor zijn volgende opdracht Twee schipperkes die samen liggen, geduldig wachtend op wat aandacht

Geschiedenis


Het schipperke komt al voor sinds de zestiende eeuw, al werd deze hond pas in de jaren 1880 officieel erkend. De naam is afgeleid van het woord 'scheperke' dat herder betekent, maar omdat deze hond vaak werd gebruikt op de binnenvaart om ratten te vangen werd het ook wel 'schipperke' genoemd. De precieze herkomst is niet bekend, al zijn veel mensen van mening dat het een soort spitz is. Ze zijn gebruikt voor het tot stand komen van de Belgische Groenendaeler.

Gedrag


Het schipperke is een levendig, ondernemend en eigenzinnig ras dat, indien correct gesocialiseerd, goed overweg kan met kinderen, andere honden en huisdieren. Als ze dit niet van jongs af aan afleren, zullen ze blaffen als er iemand aan de deur staat en hebben ze de neiging te janken. Omdat ze een nauwe band vormen met hun eigenaar, meestal de voornaamste verzorger, is het van belang dat het hele gezin bij de training wordt betrokken. Ze kunnen beschermend over hun huis en omgeving worden en het is daarom essentieel ze deel te laten nemen aan puppycursus. Hier kunnen ze nieuwe mensen, plaatsen en situaties kunnen leren kennen wat bijdraagt aan hun ontwikkeling tot een evenwichtige hond. Aanvankelijk zijn ze gereserveerd richting onbekenden maar als ze iemand eenmaal leren kennen zullen ze ontspannen en de persoon accepteren. Ze zijn graag bij u in de buurt en willen weten wat iedereen aan het doen is. Het liefste doen ze mee aan alle aspecten van het gezinsleven en kunnen dan ook niet goed te lang alleen worden gelaten.

Begin vroeg met het trainen van deze intelligente, leergierige hond. Beloningen en snacks komen hierbij goed van pas. Ze leren snel nieuwe trucjes en zijn erg gehoorzaam als ze juist worden behandeld. De training dient consistent te zijn en voort te duren totdat ze volwassen zijn omdat ze zich kunnen gaan misdragen als ze niets te doen hebben. Activiteiten zoals agility en obedience werken goed. Schipperkes lijken te genieten van een nauwe werkrelatie met hun eigenaar.

Door het hoge energieniveau en de nieuwsgierige aard hebben schipperkes dagelijks een behoorlijke hoeveelheid beweging nodig. Het zijn misschien kleine honden maar ze hebben eindeloos veel energie. Als ze de geur van een klein dier op het spoor zijn zullen ze erachteraan scheuren. Luisteren naar het commando 'hier' doet deze hond niet altijd, en het is daarom verstandig ze in een omheind gebied of aangelijnd uit te laten. Ze spelen graag met andere honden waarbij ze soms wat last van grootheidswaanzin krijgen. Vroege socialisatie kan dit voorkomen. Door hun liefde voor contact met mensen en aandacht wordt deze hond soms als therapiehond gebruikt.

De lange, zwarte vacht van het schipperke moet regelmatig worden gekamd, al verharen ze buiten de rui over het algemeen niet erg. Met een regelmatige kambeurt zorgt u ervoor dat de vacht van deze over het algemeen schone hond er goed uit blijkt zien. Als deze honden verharen verliezen ze plotseling een grote hoeveelheid haren. Tijdens de rui zien ze er wat mottig uit.

Er zijn slechts een aantal ras-gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals epilepsie en heupdysplasie. Omdat ze de aanleg hebben om te dik te worden wordt aanbevolen de voedselinname in de gaten te houden.

Karakter


Schipperkes hebben een alert en waakzaam karakter. Het zijn snelle hondjes die er graag met u op uit trekken. Omdat ze luidruchtig kunnen zijn op vervelende tijdstippen is het van belang hun training vroeg te starten zodat het betrouwbare waakhonden worden. Over het algemeen kunnen ze overweg met alle gezinsleden. Vroege socialisatie is belangrijk om te voorkomen dat ze als volwassen honden verlegen of agressief worden.

Gezondheidsproblemen


Gezondheidsproblemen waar schipperkes mee te maken kunnen krijgen zijn onder andere ziekte van Legg-Calvé-Perthes (aandoening van het heupgewricht dat kan leiden tot kreupelheid en gewrichtszwellingen), patella luxatie (knieschijfontwrichting) heup- en elleboogdysplasie, staar, progressieve retina atrofie (degeneratie van het netvlies dat kan leiden tot blindheid), allergieën, hypothyreoïdie en lysosomale stapelingsziekten.

Rasinformatie


  • Status: gangbaar
  • Levensverwachting: 12 - 15 jaar
  • Gewicht: 3 - 9 kg
  • Hoogte: 25- 33 cm
  • Zeldzaam: Nee
  • Vacht: Medium - dubbel
  • Vachtverzorging: eens per week
  • Stad of land: beide
  • Minimale woonoppervlakte: appartement
  • Minimale tuinoppervlakte: geen tuin
  • Rastype: gezelschapshond
  • Formaat: Small
  • Energieniveau: hoog
  • Benodigde beweging: tot één uur

Schipperke afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Schipperke


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.