Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Mechelse herder

Geschiedenis

De mechelse herder werd in België als herdershond ontwikkeld. Pas in de late negentiende eeuw werd er serieus met dit ras gefokt. Hierbij was er aandacht voor hun intelligentie en behendigheid. Het ras werd met name gebruikt als waakhond en als herdershond voor vee en schapen. In de jaren 1950 werd deze hond vanwege zijn uitstekende eigenschappen als waakhond steeds vaker gebruikt binnen het leger en politie. Tegenwoordig is de mechelse herder de eerste keuze van politietroepen, zelfs vóór de duitse herder.

Gedrag

De mechelse herder is een levendig, intelligent en trouw hondenras. Ze hebben een stevige training nodig maar zijn ontvankelijk en toegewijd aan hun rol. Omdat het bijzonder intelligente honden zijn hebben ze voldoende mentale en fysieke uitdaging en constante training nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Ze hebben een goed probleemoplossend vermogen en vinden de uitdaging van het leren van nieuwe taken leuk. Het zijn uitstekende werkhonden en daarom populair als politie- en waakhond. Ze hechten zich snel aan hun eigenaar en zijn trouw en beschermend terwijl ze hun speelse, puppy-achtige karakter behouden. Meestal is deze hond rond een leeftijd van drie jaar volwassen, al kan dit voor sommige honden wat langer duren.

Deze honden zullen hun huis en familie beschermen. Ze gaan goed samen met kinderen als ze dit hebben geleerd, ook hun neiging jonge kinderen te 'hoeden' kan worden afgeleerd. Tegenover onbekenden stellen deze honden zich gereserveerd op totdat u ze laat weten dat het in orde is. Zorg ervoor dat u deze hond vanaf jonge leeftijd om leert gaan met andere honden om agressief gedrag naar vreemde soortgenoten te voorkomen. Zeker voor dit ras is het van belang dat u ze zo vroeg mogelijk socialiseert.

De mechelse herder is aanhankelijk en is binnenshuis gelukkig zolang hij voldoende beweging krijgt. Een snelle wandeling is voor deze hond niet voldoende. Ze moeten vaak de mogelijkheid hebben om te rennen om hun energie kwijt te kunnen. Deze honden denken snel en gehoorzaamheidstraining is van belang om ze (en u) gelukkig te houden. Training geeft een hoop voldoening: ze willen leren en u bekoren. Ze krijgen graag een beloning en luisteren naar commando's. Een goed getrainde mechelse herder is een erg fijne hond om te hebben, al vereist dit wel de nodige inzet. Ze leren snel maar hebben elke dag training nodig om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Veel mensen onderschatten hoe intelligent deze hond is. Dit is een geweldige hond als u er genoeg tijd en aandacht aan besteedt.

Karakter

Mechelse herders hebben een serieus en beschermend karakter. Deze honden die oorspronkelijk werden gefokt om schapen te hoeden en te waken, worden steeds populairder als huisdier en politiehond. Het zijn uitstekende waakhonden die hun huis beschermen en weinig genegenheid voelen voor onbekenden.

Ze kunnen agressief zijn tegen andere honden en kunnen niet samen met katten worden gehouden. Ook zijn ze niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Dagelijks hebben deze honden een hoop beweging nodig.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen waar de mechelse herder mee te maken kan krijgen zijn heup- en elleboogdysplasie.

Rasinformatie

 • Status: gangbaar
 • Levensverwachting: 12 - 14 jaar
 • Gewicht: 24 - 34kg
 • Hoogte: 55-66cm
 • Zeldzaam: Nee
 • Vacht: medium
 • Vachtverzorging: meer dan eens per week
 • Stad of land: beide
 • Minimale woonoppervlakte: groot huis
 • Minimale tuinoppervlakte: grote tuin
 • Rastype: herdershond
 • Formaat: groot
 • Energieniveau: hoog
 • Benodigde beweging: meer dan 2 uur

Verwante producten

Mechelse herder afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Mechelse herder

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit ras. Klik hier om een beoordeling te schrijven.