Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Ierse waterspaniël

Irish-water-spaniel-standing Irish-water-spaniel-lying-down

Geschiedenis


Er wordt aangenomen dat de Ierse waterspaniël al zeker duizend jaar bestaat. In het verleden werd deze hond gebruikt door vissers en jagers op het land. Door zijn 'zachte beet' was hij geschikt voor het ophalen van geschoten wild en watervogels. Hun poten hebben zwemvliezen en het zijn dan ook krachtige zwemmers.

Over het ontstaan van de Ierse waterspaniël is niet veel bekend, al wordt door velen aangenomen dat het een kruising is tussen land spaniëls, poedels en de Portugese waterhond. Het is het grootste spaniëlras en is tegenwoordig vrij zeldzaam, zelfs in Ierland.

Gedrag


De Ierse waterhond is een fantastisch huisdier dat graag betrokken is bij alle aspecten van het gezinsleven. Ze vinden het niet fijn om te lang alleen te zijn en hebben het liefste het grootste deel van de dag gezelschap. Ze zijn rustig in de buurt van kinderen en geschikt voor huishoudens met andere dieren en honden. Wanneer ze niet gewend zijn aan onbekenden kunnen ze aanvankelijk wat verlegen zijn al zullen ze zelden agressie tonen tegen onbekenden. Deze honden zullen vaak voor de zekerheid naar u kijken als mensen het huis binnenkomen. Als u het goed vindt dan accepteren zij deze personen ook. Met hun staart kunnen ze in een kwispel alle koffiekopjes van de salontafel vegen!

De training dient consequent en ferm te zijn, maar tegelijk liefdevol en vriendelijk. Ze leren snel en willen u bekoren, al zal een te zachte aanpak ertoe leiden dat deze zachtaardige hond de overhand neemt. Door ze vanaf het begin te leren wat acceptabel gedrag is, zullen ze u als de hoogste in rang beschouwen en naar u luisteren. Als puppy kunnen ze zich misdragen en hun grenzen opzoeken, maar ze zullen al snel begrijpen dat ze zich in uw buurt moeten gedragen. Deze honden werken graag en agility, obedience en tracking is een goede manier om ze mentaal en fysiek uit te dagen.

Zoals hun naam doet vermoeden is de Ierse waterspaniël dol op water en ze moeten dan ook zo vaak mogelijk de kans krijgen om te zwemmen. Zwemmen is een uitstekende vorm van beweging voor honden en de Ierse waterspaniël is in het water helemaal in zijn element. Het is lastig om deze hond uit het water te houden en hem er weer uit te krijgen. Ze kunnen zich uren vermaken met het apporteren van speeltjes uit het water. Over het algemeen luistert deze hond goed naar het commando "hier", tenzij er water in het spel is!

Ierse waterspaniëls hebben een immens uithoudingsvermogen. Ze hebben lange wandelingen nodig en zijn uitstekende handloopmaatjes. Om dit actieve ras voldoende fysieke en mentale uitdaging te geven zijn ze het beste op hun plaats bij iemand die veel tijd buiten doorbrengt. Toch zijn er ook Ierse waterspaniëls die het liefste de hele dag op de bank liggen te slapen.

Om te voorkomen dat er knopen in de vacht komen moet deze om de paar dagen worden gekamd en om de paar maanden worden geknipt. Over het algemeen verhaart deze hond niet. Het haar op hun staart en kop is veel korter dan op de rest van hun lichaam.

Gezondheidsproblemen


Door hun lange oren bestaat de kans op een oorinfectie, zeker als ze veel tijd in het water doorbrengen. Ook heupdysplasie komt voor bij dit ras.

Rasinformatie


  • Status: gangbaar
  • Levensverwachting: 10 - 12 jaar
  • Gewicht ca.: 20 - 29 kg
  • Hoogte: 51 - 58 cm
  • Zeldzaam: Nee

Ierse waterspaniël afbeeldingen

Recente beoordelingen voor Ierse waterspaniël


There are not yet any reviews for this breed. Click here to write one.