Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Geschiedenis van de huiskat

Er bestaat enige onduidelijkheid over de oorsprong van de gedomesticeerde kat. Onderzoekers zijn het er niet over eens waar en wanneer katten werden gedomesticeerd. Sommige wetenschappers zijn zelfs van mening dat katten zichzelf hebben gedomesticeerd. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende theorieën.


De eerste gedomesticeerde katten

Lange tijd werd aangenomen dat de Egyptenaren ongeveer 4000 jaar geleden katten domesticeerden. Geografisch gezien is dit aannemelijk, omdat DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de moderne huiskat een gemeenschappelijke voorouder heeft, namelijk de Afrikaanse wilde kat. In 2004 werd in Cyprus echter een negeneneenhalf duizend jaar oud neolithisch graf geopenbaard, waarin de restanten van katten en mensen werden gevonden. Dit doet vermoeden dat mensen al veel langer dan vier millennia katten als huisdier houden.


An ancient Egyptian statue of a cat
Een Egyptisch beeld van een kat

Andere studies beweren dat de domesticatie van de kat zeker 12,000 jaar geleden is begonnen, op het moment dat de landbouw ontstond in de Vruchtbare Sikkel (een sikkelvormig gebied van vruchtbaar land in onder andere het huidige Egypte en Mesopotamië).


A crescent shaped area of fertile land around Egypt and Syria
De Vruchtbare Sikkel

Er wordt aangenomen dat door de toename van de landbouw ook het aantal plaagdieren toenam, waarna katten volgden. Ook nu nog trekken katten naar gebieden waar voldoende voedsel is, of dit nu een restaurant is dat katten de restjes geeft of een boerderij waar veel knaagdieren zijn.


A Greek cat basking in the sun
Een kat geniet van de Griekse zon

Vermoedelijk bereikten gedomesticeerde kat via Griekse en Phoenicische handelaren ongeveer 3000 jaar geleden Europa. De Romeinen hechtten veel waarde aan katten omdat zij hielpen de hoeveelheid plaagdieren te beperkten. Romeinse legioenen hebben katten meegebracht tijdens hun tocht door Gallië (het huidige Frankrijk) en uiteindelijk geïntroduceerd in het huidige België en Nederland.


Katten naar de Lage Landen

De Romeinen verlieten ongeveer 1600 jaar geleden de Lage Landen, hun katten bleven achter. Toen de Vikingen ongeveer een millennium geleden Groot-Brittannië binnendrongen, hebben zij vermoedelijk gedomesticeerde katten (die ook hier waren achtergelaten door de Romeinen) meegebracht naar Noorwegen.


Hekserij

Ongeveer 700 jaar geleden keerde het tij voor katten in Europa. Tijdens de Middeleeuwen werden katten plotseling in verband gebracht met hekserij. Dit leidde tot een ware massamoord waarbij honderdduizenden katten werden afgeslacht. Er wordt wel gedacht dat dit ervoor heeft gezorgd dat de rattenpopulatie in Europa enorm kon toenemen en het op die manier heeft bijgedragen aan de Zwarte Dood (midden 14e eeuw).


Katten bereiken de Nieuwe Wereld

Tegen het einde van de Middeleeuwen herwonnen katten hun populariteit. Europese handelaren introduceerde gedomesticeerde katten in Nieuwe Wereld (Noord- en Zuid-Amerika) tijdens de 17e en 18e eeuw.

A lovely young tabby cat with big beautiful green eyes
Een prachtige jonge tabby kat met mooie groene ogen

De moderne kat

Katten zijn enorm populair. In België leven maar liefst 2.2 miljoen katten en in Nederland 3.6 miljoen. Katten zijn wereldwijd het populairste huisdier.


A cute cat lying down inside
Een kat op zijn gemak

Veel huishoudens hebben meer dan één kat. Er bestaan tegenwoordig meer dan 100 gedomesticeerde kattenrassen, dit aantal neemt nog steeds toe.Reacties:

Er zijn nog geen reacties