Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe kies ik de kat die bij mij past?

Katten zijn er in vele verschillende vormen, maten, kleuren en met verschillende vachttypen. Van de aparte, haarloze sphynx tot de prachtige Maine Coon met zijn grote pluimstaart.


A Maine Coon Cat with a great big bushy tail
Een Maine Coon met een prachtig volle staart

Lees onze raskatten gids om te weten te komen welke katten echte familiekatten zijn, welke rassen goed binnenshuis kunnen worden gehouden en welke katten overweg kunnen met honden. En als dat is waarnaar u op zoek bent, kunt u er zelfs lezen welke rassen de beste muizenvangers zijn.


Een kat uitkiezen

Het is makkelijk om een kat uit te zoeken als u alleen maar af zou hoeven gaan op hun schattige uiterlijk. Want wie wordt er nu niet verliefd op de Brits korthaar met zijn zachte, brede poten en prachtige ogen?


A beautiful ginger British Shorthair tomcat lying on the carpet indoors
Een prachtige Brits korthaar geniet binnen van de zon

Het is echter belangrijk dat u de specifieke karaktereigenschappen van de verschillende rassen kent, zodat u voor een ras kunt kiezen die het beste bij uw levensstijl past. De Cornish rex ziet er heel lief uit, maar het is een kleine atletische acrobaat die erg gevoelig is voor warm en koud weer en een heleboel mentale en lichamelijke uitdaging nodig heeft.


Koop nooit overhaast een kat

Neem alle tijd wanneer u een kat uitzoekt. Maak geen overhaaste beslissing en onthoud dat u een verantwoordelijkheid aangaat die misschien wel meer dan 20 jaar zal duren.


A beautiful little kitten with striking markings
Een mooie kitten met een prachtig vachtpatroon

Kies een kat die past bij uw levensstijl

De karakteristieken waarnaar u op zoek bent bij een kat zijn geheel afhankelijk van uw huidige omstandigheden en van wat u van een kat verwacht. Het karakter van de verschillende kattenrassen varieert van zeer zelfstandig, tot bijzonder aanhankelijk.


A lazy cat sleeping under a blanket
Een luie kat ligt heerlijk te slapen onder zijn dekentje

Vragen die u zichzelf kunt stellen om te bepalen welk kattenras het beste bij u past:

Door deze vragen te beantwoorden kunt u zich een beeld gaan vormen van de kat die het beste bij u past. Lees onze uitgebreide raskatten gids om kennis te maken met alle interessante rassen waaruit u kunt kiezen.


Welk kattenras is geschikt voor iemand met een allergie?

Allergisch zijn voor een van de schattigste huisdieren ter wereld moet moeilijk zijn. Maar geen paniek. Er zijn een aantal geweldige kattenrassen die uw allergie waarschijnlijk niet zullen triggeren. Dit zijn hypoallergene katten die niet zoveel verharen als andere kattenrassen. Dit maakt het voor mensen met een allergie mogelijk om toch een kat te hebben.


A beautiful hypoallergenic Russian blue cat sitting on top of a warm radiator
Een prachtige, hypoallergene blauwe Rus

Onze favoriete hypoallergene kattenrassen zijn de Devon rex en de blauwe Rus. Lees om uw eigen favoriet te kiezen ons hoofdstuk "7 hypoallergene kattenrassen".


Goede binnenkatten

Er zijn een aantal kattenrassen die het prima vinden om de dag binnen door te brengen, slapend op de bank en de zachtste kussens. Maar niet alle katten zijn schootkatten.


A Javanese cat with a wonderful ginger coat, a perfect indoor cat
Een prachtige Javanees met een rode vacht. De perfecte binnenkat

Een lijst van de vijf populairste binnenkatten:

  1. De Brits korthaar
  2. De American Curl
  3. De Pers
  4. De ragdoll
  5. De blauwe Rus

Wilt u meer te weten komen over of u uw kat het beste binnen kunt houden of naar buiten kunt laten gaan, lees dan ons hoofdstuk "binnenkat of buitenkat?".


Is een kitten geschikt voor mij?

Als u erover nadenkt om een kitten te nemen, dan moet u zich wel beseffen dat het dier tijd nodig heeft om volwassen te worden. Het duurt tot wel 6 maanden voordat het zicht en de balans van een kitten zich volledig heeft ontwikkeld en gedurende het eerste levensjaar zal het dier continu uw grenzen opzoeken. Gedurende ongeveer een jaar zult u dus als een soort ouder voor het dier moeten zorgen en het moeten begeleiden naar volwassenheid.


A maturing kitten walking on the grass in the garden
Een jonge kat in de tuin

Of zal ik een oudere kat adopteren?

U kunt er ook voor kiezen om in plaats van een kitten een oudere kat te adopteren. Omdat een oudere kat doorgaans minder aandacht en tijd nodig heeft dan een kitten, kan dit makkelijker zijn. Katten kunnen ouder dan 20 jaar worden. U kunt door een kat de adopteren een dier in nood een beter leven geven waarvoor hij u vele jaren dankbaar zal zijn.


A tabby cat strolling across the garden
Een tabby kat speelt in de tuin

Door een kat uit een opvang te adopteren maakt u ook weer een plaats vrij voor een andere kat in nood. U kunt bijvoorbeeld een kat uit een plaatselijk pension halen. Deze dieren zijn doorgaans onderzocht door een dierenarts en gevaccineerd.


Maak gebruik van onze raskatten gids om het ras te vinden dat het beste bij u past

Gebruik onze raskatten gids om meer te weten te komen over meer dan 100 verschillende kattenrassen. Vergelijk de rassen en bepaal welk ras het beste bij u past.


A Bengal Cat with an incredible rosetted coat pattern
Een Bengaal met een prachtige vacht

Ook vindt u in de Omlet raskatten gids vele foto's van de verschillende rassen.Reacties

Er zijn nog geen reacties