Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe laat u katten en kinderen het beste kennismaken?

Iedereen die is opgegroeid met een kat zal waarschijnlijk vele anecdotes hebben over de capriolen die de kat uithaalde. Gezinnen die op het punt staan om een kat in huis te nemen, zullen kunnen genieten van de liefdevolle band tussen een kat en hun favoriete kind.


A young boy cuddling his new furry friend
Een jongetje knuffelt met zijn nieuwe vriend

Jonge kinderen kunnen verschillend reageren op een nieuwe kat. Ze kunnen opgewonden zijn of juist bang. Geen van beide emoties zijn geschikt wanner u uw kind voor het eerst kennis laat maken met een kat. Hoewel een kind natuurlijk enthousiast kan zijn, kan dit de kat bang maken en hem een blijvende, negatieve indruk van uw kind geven.


Een eerste kennismaking met een kat

Hieronder vindt u de stappen die u kunt volgen om ervoor te zorgen dat de kennismaking een positieve ervaring is voor iedereen.


A young child holding her beautiful new cat
Een kind knuffelt met haar nieuwe kat

  1. Zorg ervoor dat uw kind rustig is en herinner hem of haar eraan niet te roepen wanneer hij of zij de kat ziet.

  2. Als u meer dan een kind heeft is het het beste om ze om de beurt met de kat kennis te laten maken. Zo voorkomt u dat de kinderen met elkaar gaan kibbelen en zo uw kat bang maken.

  3. Wanneer u uw kat introduceert kunt u het beste met uw kind op de grond gaan zitten. Lok de kat naar jullie toe met een paar snacks.

  4. Als de kat naar jullie toekomt, laat uw kind dan zien hoe hij of zij de kat zachtjes kan aaien vanaf de schouders naar het begin van de staart. Benadruk dat het belangrijk is dat uw kind niet te hard aait en met de haarrichting mee moet aaien.

Een kat vasthouden

Als u ziet dat uw kind de kat op de juiste manier weet te aaien, kunt u overgaan naar het optillen van de kat.


A little girl holding a cat
Een jong meisje houdt een kat vast

Begin door te laten zien hoe het lichaam van de kat met beide armen ondersteund moet worden wanneer het dier wordt opgetild.

Maak uw kinderen duidelijk dat als uw kat niet opgetild wil worden, ze het dier met rust moeten laten.

Laat uw kind op de grond zitten wanneer ze de kat optillen. Dit zorgt ervoor dat een kat zich meer op zijn gemak zal voelen en voorkomt dat uw kind met het dier kan gaan rondrennen.

Als uw kinderen groot genoeg zijn en uw kat het nog steeds prettig vindt, kunnen ze de kat van de grond optillen terwijl ze rustig blijven staan.


A young girl cuddling her beautiful tabby cat
Een jong meisje knuffelt haar mooie cyperse kat

Wat u kunt verwachten

  • Angst - Het kan zijn dat uw kat bang is voor kinderen. Kinderen kunnen voor een kat erg intimiderend zijn en katten zullen situaties en dingen die onbekend voor ze zijn willen vermijden. Dit is natuurlijk gedrag en dit kan worden overwonnen door de kennismaking rustig en voorzichtig te laten verlopen.

  • Overenthousiaste kinderen - Sommige kinderen zullen hun kat zo graag willen ontmoeten dat ze zullen schreeuwen, roepen en naar het dier grijpen zodra ze hem zien. Als u vermoedt dat uw kind zo zal reageren, is het des te meer van belang dat u uw kind uitlegt dat hij of zij rustig en stil moet zijn wanneer ze kat voor het eerst ontmoeten.

  • Kinderen die bang zijn - Er kunnen een aantal redenen zijn waarom een kind bang is voor een kat, en dit is helemaal niet erg. Uw kat staat ook niet te springen om uw kind te ontmoeten, dus doe het rustig aan. Laat van een afstandje zien hoe u de kat vasthoudt en aait, maar dwing uw kind nooit om bij het dier in de buurt te komen en te aaien totdat uw kind zelf aangeeft dit te willen.


Reacties:

Er zijn nog geen reacties