Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een kitten uit een nestje kiezen

Wanneer u heeft besloten dat u een kitten wilt hebben, is het goed om te weten waar u op moet letten wanneer u een kitten uit een nest kiest.


A litter of six black and white kittens
Een nestje zwart-witte kittens

Ouders

Leer allereerst de ouders van de kittens kennen. Veel fokkers hebben zowel de moeder als de vader in huis. Het is belangrijk om in ieder geval de moeder te kunnen zien. Als de fokker een excuus heeft waarom dit niet mogelijk is, dan is dit meestal geen goed teken en doet u er waarschijnlijk goed aan uw kitten ergens anders vandaan te halen.


A British Shorthair Cat with its beautiful little kitten
Een Brits korthaar met twee prachtige kittens

Door de ouders te bekijken kunt u een idee krijgen hoe uw kitten er misschien uit zal zien wanneer hij volwassen is. Als de moederkat zich duidelijk niet op haar gemak voelt bij mensen, dan is de kans groot dat zij dit gevoel over zal brengen op haar kittens.


Leeftijd

Kittens leren enorm veel tijdens de eerste weken van hun leven. Gedurende de eerste weken houdt de moederkat haar kittens schoon en leert ze hen hoe ze hun eigen vacht moeten verzorgen. Kittens die te vroeg van hun moeder en nest worden gescheiden zullen veel meer stress ervaren wanneer zij naar een nieuw huis worden gebracht. Ook zullen zeer jonge kittens nog niet hebben geleerd wat normaal en acceptabel gedrag is. Wat precies de juiste leeftijd is voor een kitten om zijn moeder en broertjes en zusjes te verlaten, is onderwerp van discussie. Over het algemeen wordt aangenomen dat een kitten ten minste 8 weken, maar liever nog 9 weken oud moet zijn om de overgang naar zijn nieuwe thuis goed te laten verlopen.


A tabby cat kitten old enough and mature enough to go to a new home
Een tabby kitten die oud genoeg is om zijn nest te verlaten

Persoonlijkheid

Een kitten uitkiezen die een goede persoonlijkheid heeft die bij u past is heel belangrijk. Een goede keuze is vaak de kitten te kiezen die ook in u is geïnteresseerd. Kijk ook of de kitten die u op het oog heeft zelfverzekerd is en met zijn broertjes en zusjes speelt.

Let erop dat de kittens niet agressief zijn naar andere kittens of erg verlegen zijn.


Vroege socialisatie

Het is het beste wanneer een kitten al veel verschillende mensen en dieren heeft leren kennen voordat u het dier mee naar huis neemt. Als u kleine kinderen heeft, zoek dan een fokker die bijvoorbeeld zelf kleine kinderen heeft die de kitten in handen hebben gehad. Heeft u een hond, dan is het goed wanneer een kitten hier al aan gewend is voordat hij bij u thuiskomt. Zo is het voor uw kitten niet een beangstigende verrassing wanneer hij of zij uw kinderen of hond ontmoet.


A tabby cat rubbing its face on its owners hand
Een tabby kat geniet van de aandacht van zijn eigenaar

Gezondheid

Ongeacht wie de fokker is, is het belangrijk dat u uw nieuwe kitten door een dierenarts laat onderzoeken. Maar er zijn ook een aantal manieren waarop u zelf makkelijk kunt controleren of de kitten die u wilt kopen gezond is.


  • Ogen - Controleer of de ogen van de kittens helder en schoon zijn. De ogen moeten volledig geopend zijn. Controleer ook of de kitten uw hand met zijn ogen kan volgen.


  • Neus - De neusjes van de kittens moeten mooi schoon zijn. Controleer of de neus niet droog is of bloedt.


  • Oren - Schone oren zijn een teken dat een kitten gezond is. Controleer of de oortjes niet jeuken en er geen uitslag zichtbaar is.


  • Mond - Een gezonde kitten heeft zalmkleurig tandvlees en witte, rechte tanden.


  • Achterste - Kijk of de vacht van de kitten schoon is rond zijn achterste en of er geen pijnlijke plekjes zichtbaar zijn.


  • Lichaam - Controleer of het lichaam symmetrisch is en het buikje niet overdreven gezwollen is. Knobbeltjes en schrammen duiden erop dat een kitten niet gezond is.


  • Voeding - Bezoek de kittens indien mogelijk tijdens etenstijd. Zo kunt u zien of de kittens een gezonde eetlust hebben. Als dit niet mogelijk is, vraag dit dan aan de fokker.Reacties:

Annoniem, 3 januari 2020

mee eens