Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Vachtkleuren en patronen van katten

Eén van de geweldige dingen aan katten is dat ze voorkomen in vele verschillende kleuren en patronen, zodat elke kat uniek is. Wanneer u aan het uitzoeken bent welk type kat u wilt hebben, dan is het leuk om alles te weten te komen over de verschillende vachttypen en kleuren. Geloof het of niet, maar er zijn zelfs katten waarbij het lijkt alsof ze een snor hebben! Genetische mutaties kunnen de prachtigste vachtkleuren voortbrengen, en selectief fokken heeft gezorgd voor prachtige vachtpatronen.

Hieronder vindt u een overzicht van de voornaamste vachtkleuren van katten.

  • Wit
  • Zwart
  • Rood
  • Blauw / grijs
  • Crème
  • Bruin
  • Cinnamon
  • Fawn (beige/zandkleur)

A inquisitive little tabby cat hiding inside a paper bag
Een nieuwsgierige cyperse kat verstopt in een papieren zak

Hieronder vindt u een overzicht van de vele verschillende vachtpatronen.


Effen / Solid / Self

Deze kleur is het makkelijkst te herkennen. Katten met een effen vacht hebben één kleur. Als een kat ergens op zijn of haar lichaam een andere kleur heeft, dan wordt de vacht niet 'effen' genoemd.


A solid black cat
Een effen zwarte kat

Bi-colour

Een vacht wordt bi-colour genoemd wanneer deze wit is met vlekken in een andere kleur, bijvoorbeeld zwart of cypers. Zoals te verwachten komen bi-colour katten voor in verschillende varianten. Deze vachtkleur wordt veroorzaakt door het 'white spotting' gen. Soms worden bi-colour katten beschreven als ekster (willekeurige vlekken), harlekijn (willekeurige vlekken met een gekleurde staart), cap en saddle (een gekleurde kop en een gekleurd zadel op hun rug) of van (twee, vaak symmetrische, vlekken op de kop en een gekleurde staart).


A beautiful black and white bicolour cat
Een prachtige zwart-witte bi-colour kat

Cypers / Tabby

Deze vachtkleur komt wereldwijd het meest voor bij katten. Er zijn 4 soorten cypers (ook wel tabby genoemd). Een gestreepte cyperse kat (ook wel mackerel of makreel genoemd) heeft verticale strepen die beginnen bovenop de rug en doorlopen naar de buik. Een klassieke cyperse kat (ook wel blotched tabby genoemd) heeft een wervelend patroon dat een gemarmerd effect geeft. Een gevlekte cyperse kat (spotted tabby) is gevlekt. Een gespikkelde cyperse kat (ticked tabby) heeft meestal een gestreepte staart en poten, terwijl de rest van het lichaam gevlekt is door het agouti haar. Men spreekt van agouti haar wanneer elke haar meer dan één kleur heeft.


A tabby cat with an incredible coat
Een prachtige cyperse kat

Schildpad

Een schildpadvacht (ook wel tortie genoemd) bestaat uit rode en zwarte haren, al kunnen deze kleuren verdunnen, vaak naar blauw en crème. Deze vachtkleur komt voornamelijk voor bij poezen. Het schildpadpatroon varieert van gestroomd, waarbij beide kleuren sterk gemend zijn, tot duidelijke vlekken. Ook komt de combinatie van cypers en schildpad voor, die bekend staat als 'torbie'. Deze katten hebben de duidelijke tekeningen van beide vachtpatronen.


A cat with a Tortoiseshell coat
Een kat met een schildpad vacht

Tri-colour / Calico ('lapjeskat')

Dit vachtpatroon bestaat uit rode, zwarte en witte kleuren. Net als de schildpad, kan ook de calacio kleur verdunnen tot grijze, crème en witte vlekken.


A beautiful Calico cat walking on the grass
Een prachtige calico (meestal lapjeskat genoemd) in het gras

Colourpoint

Er wordt van colour-point gesproken wanneer de vacht donkerder is op het gezicht, de poten en staart. Er wordt wel aangenomen dat dit wordt veroorzaakt door een gen, dat ervoor zorgt dat de koelste delen van het lichaam van een kat donkerder worden.


A colourpoint cat with a beautifully patterned coat
Een colourpoint kat met een prachtig vachtpatroon

Een colourpoint wordt geboren zonder de opvallende donkerder markeringen. Deze ontwikkelen zich naarmate de kat ouder wordt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wanneer colourpoint kittens in een warme ruimte worden gehouden, de donkerder markeringen zicht niet ontwikkelen.Reacties:

Amanda, 4 januari 2022

@Anne; Creme zeker niet. Lilac kan wel MITS beide ouders chocolate dragen (waar Lilac de verdunning van is)


Anne, 27 februari 2021

Hallo, Is het mogelijk dat uit 2 grijze/blauwe ouders ook creme/beige kittens geboren worden? Vriendelijke groet, Anne


Tineke, 31 december 2019

Ik heb een pers van 11 en zoek een goed tehuis voor haar wij hebben weinig tijd meer vanwege stamcellen rijden Zou u een baasje vinden ik hoef er niks voor alleen dat iemand haar veel aandacht en liefde