Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Huiskat of buitenkat?

Katten vinden het fijn om in de buurt van hun eigenaren te zijn, of het nu een schootkat is die het liefste ligt te slapen in de woonkamer, of een zelfstandige kat die naar binnen en buiten gaat wanneer hij daar zin in heeft.

Toch is het verstandig om bepaalde kattenrassen binnen te houden om ze te beschermen tegen gevaar. De haarloze sphynx is een goed voorbeeld van een binnenkat waarvan de huid kan beschadigen door warm en koud weer. Ook de cornish rex is gevoelig voor weersomstandigheden.


A tired tabby cat resting its head on the sofa
Een vermoeide cyperse kat rust uit op de bank

Argumenten om een kat binnen te houden

  • Het verkleint de kans op ziektes die worden overgedragen door andere katten, zoals het niet te behandelen feline immunodeficiency virus (FIV) - ook wel kattenaids genoemd.
  • Verminderde kans op vlooien en wormen.
  • Binnenkatten zijn rustiger omdat ze zich op hun gemak voelen in hun eigen omgeving, waar ze niet bang hoeven te zijn dat een andere kat hen zal aanvallen.
  • Geen kans om aangereden te worden door een auto.
  • Geen kans op ongeplande zwangerschappen bij ongecastreerde katten.
  • Geen kans om aangevallen/gedood te worden door een ander dier.

Ook zou je kunnen zeggen dat een kat die nooit naar buiten is geweest niet weet wat hij mist. Dit geeft wellicht een rustiger kat die binnenshuis minder angstig is. Dit argument staat echter open voor discussie.

Voorbeelden van populaire binnenkatten zijn de pers, de blauwe Rus en de ragdoll, vanwege hun lage activiteitenniveau en hun relaxte karakter.


An adorable Ragdoll Cat perfect for living indoors
Een schattige ragdoll, geschikt als indoor kat

Met de balkon kattenren kan uw binnenkat van de buitenlucht genieten op uw balkon


Argumenten voor het naar buiten laten van een kat

  • De kat heeft meer uitdaging en krijgt vanzelf voldoende beweging. Binnenkatten hebben meer speeltjes nodig, krabpalen en er moet veel met ze worden gespeeld om ervoor te zorgen dat ze fit blijven en om hun lichaamsgewicht op peil te houden.
  • Wanneer een kat zijn hele leven de mogelijkheid heeft gehad om naar buiten te gaan, dan kan het een erg ongelukkige kat worden wanneer hij deze vrijheid plotseling niet meer heeft.
  • Er staan geen stinkende kattenbakken in huis wanneer een kat buiten zijn behoefte kan doen.

Two domestic cats enjoying each others company wondering outside
Twee katten genieten buiten van elkaars gezelschap

Populaire buitenkatten zijn bijvoorbeeld de burmees, de siamees, de korat, de noorse boskat en de oosters korthaar.


Gebruik onze raskatten-gids

Maak gebruik van onze raskatten gids om te weten te komen welke rassen goede indoor katten zijn en welke katten het meeste geschikt zijn om naar buiten te gaan. We hebben in onze gids gekozen voor de beschrijving 'huiskat' en 'buitenkat'. Als u ervoor kiest om uw kat binnen te houden, zoek dan een kat uit die bekend staat om zijn rustige karakter en weinig mentale uitdaging nodig heeft. Als u dit niet doet dan kunt u een kat in huis halen die erg vernielzuchtig kan worden en ongelukkig is.


A ginger cat with perfect balance climbing along a fence
Een rode kat balanceert op een hek

Buitenren voor katten

De buitenren voor katten van Omlet is perfect om uw kat wat beweging in de frisse buitenlucht te geven. Deze ren is groter dan de meeste kattenrennen (en kan naar wens verder worden uitgebreid) en geeft uw kat de mogelijkheid om in een beschermde omgeving buiten te kunnen spelen.

Deze ruime kattenren van Omlet is perfect voor raskatten (wanneer u er niet op zit te wachten dat uw prachtige dame een nest krijgt van de buurkat). Ook is de ren geschikt voor binnenkatten of zieke katten die u niet bloot wilt stellen aan de gevaren van de buitenwereld. De ren heeft doordachte eigenschappen en gaat met zijn donkergroene kleur prachtig op in uw tuin.Een buitenren voor katten zorgt ervoor dat uw binnenkat van de buitenlucht kan genieten

Uw buitenren voor katten van accessoires voorzien

U kunt met accessoires de buitenren van uw kat uitdagender en spannender maken. Omlets Freestyle Outdoor kattenpaal is een klimsysteem dat naar wens kan worden samengesteld en past in vrijwel elke kattenren. Freestyle kan helemaal worden aangepast aan de ruimte die u heeft en de wensen van uw kat. Voeg accessoires toe waarvan u weet dat uw kat ze leuk vindt en creëer een ruimte waar uw kat kan klimmen, springen, krabben en slapen.


Een buitenren voor katten zorgt ervoor dat uw binnenkat van de buitenlucht kan genieten

En waarom zou u uw zonaanbiddende kat geen plek geven om met volle teugen van de zonnestralen te genieten? Met stoffen kattenplanken benut u op een eenvoudige manier de hoogte van de ren. Het laat uw kat klimmen en biedt een comfortabele uitkijkplek in de ren.

Black cat climbing up fabric cat shelves on an outdoor cat run
Door stoffen planken aan uw kattenren toe te voegen creëert u mogelijkheden voor comfort en beweging

Nederlandse en Belgische wetgeving met betrekking tot katten

In Nederland en België mogen katten vrij rondlopen. En anders dan in veel Europese landen en Amerika, laten veel mensen hun kat dan ook naar buiten. Hiermee is niet gezegd dat dit het beste is om te doen. Iedereen moet voor zichzelf de keuze maken door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.


A ginger cat sitting in outdoors in the garden ready to explore
Een rode kat in de tuin, klaar om op avontuur uit te gaan

Maak een beslissing en blijf daarbij

Welke keuze u ook maakt, het is belangrijk dat u bij uw keuze blijft. Een indoor softy is niet opgewassen tegen het straatleven en een buitenkat zal er waarschijnlijk niet mee akkoord gaan wanneer zijn jachtvergunning plotseling wordt ingetrokken.Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties