Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Zal ik een kitten of een volwassen kat nemen?

Veel mensen die een nieuwe kat aanschaffen kiezen voor een kitten. Simpelweg omdat ze enorm schattig zijn. Maar overweeg ook eens om een oudere kat te adopteren. Veel katten worden ouder dan 20, dus ook wat oudere katten hebben nog eindeloos lang liefde te geven.

Aan zowel een kitten als volwassen kat zijn voor- en nadelen verbonden. Lees verder om te bepalen wat de beste keuze is voor u.


An adult cat cleaning her kittens coat
Een moederkat maakt de vacht van haar kitten schoon

Kitten

Het kan niet worden ontkend... kittens zijn ongelooflijk schattig. Door voor een kitten in plaats van voor een oudere kat te kiezen, weet u zeker dat uw huisdier zijn hele leven goed is behandeld. Ook kunt een band vormen met de paar weken oude kitten die zijn hele leven blijft bestaan.


Three lovely little kittens sitting on a wall
Drie schattige kittens op een muurtje

Kittens hebben de eerste weken heel veel aandacht nodig. Ze moeten vaker worden gevoerd dan oudere katten en hebben meer zorg nodig. Door tijd met uw kitten door te brengen ontstaat er een band tussen u en uw kitten die ervoor zal zorgen dat uw huisdier zich thuis gaat voelen in zijn nieuwe huis. Totdat uw kitten volwassen is zult u op hem moeten passen alsof het een klein kind is.

Ook moet u zich bedenken dat kittens graag bijten, krabben, jagen en stoeien. Dit kunnen ze het beste doen met een andere kitten, dus overweeg of u misschien twee kittens kunt nemen. Als u heel zeker weet dat u maar één kat wilt hebben, dan is het misschien beter om een volwassen kat te nemen.

Voor tips over hoe u het beste voor een nieuwe kitten kunt zorgen, lees dan ons hoofdstuk "een nieuwe kat thuisbrengen".


Volwassen kat

Het is makkelijk om een kat uit te zoeken wanneer u kunt kiezen voor een schattige kitten. Bij vrijwel iedereen die een keuze moet maken tussen een kitten of een kat, speelt het uiterlijk een rol. Voor sommige mensen is het echter beter om voor een oudere kat te kiezen. Als u niet genoeg tijd heeft voor een kitten, of wanneer er niemand in huis is die op het dier kan passen wanneer u aan het werk bent, dan is het een goed idee om een oudere kat te overwegen. Er wachten duizenden volwassen katten in asielen op een nieuw thuis. Als u een oudere kat uit een asiel haalt, weet u zeker dat u een goede daad heeft verricht door een volwassen kat een liefdevol huis te geven.


A lazy adult cat stretched out sleeping on the sofa
Een luie, volwassen kat strekt zich uit op de bank

Een voordeel van de keuze voor een volwassen kat is dat u ziet wat u krijgt. Het karakter van een 8 weken oude kitten kan nog totaal veranderen wanneer hij volwassen wordt.

Volwassen katten hebben veel minder aandacht nodig dan kittens. Zij zullen het prima vinden om alleen in een warme ruimte door te brengen wanneer u aan het werk bent.

Wanneer u een volwassen kat adopteert is de kans groot dat het dier zindelijk is. Kittens moeten nog leren hoe ze zichzelf schoon moeten houden en dat de deurmat geen kattenbak is.


An adult cat cleaning itself
Een volwassen kat wast zichzelf

Het idee dat een volwassen kat niet meer in staat is om een band te vormen met zijn nieuwe eigenaar is onjuist. Een volwassen kat zal naar alle waarschijnlijkheid een liefdevolle band vormen met zijn nieuwe eigenaren. Zelfs katten ouder dan 10 jaar hebben nog lange tijd veel liefde te geven. Ook zijn oudere katten rustiger en zullen sneller settelen dan een kitten. Kittens hebben tijdens de eerste jaren van hun leven een groter risico op verwondingen en dat kan heel vervelend zijn voor zowel de eigenaar als de kat.Reacties

Er zijn nog geen reacties