Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een kat introduceren bij een hond

Veel mensen met huisdieren zullen kunnen vertellen hoe hun hond en kat tegen elkaar in slaap vallen en met elkaar spelen. Wanneer uw nieuwe kat gewend is aan zijn nieuwe huis kunt u hem kennis laten maken met uw hond. U kunt dit het beste doen in een rustige omgeving en onder uw supervisie.


A dog and a cat meeting for the first time sniffing each other
Een hond en kat besnuffelen elkaar tijdens hun eerste kennismaking

Kent uw hond de basiscommando's?

Voordat u een nieuwe kat aanschaft is het van belang dat uw hond een aantal basiscommando's kent. Wanneer uw hond de commando's zit/af/blijf kent en hier goed naar luistert, dan zou het veilig moeten zijn om uw kat te introduceren. Het is belangrijk dat uw hond naar deze commando's luistert zodat hij weet dat het geen speeltijd is wanneer u uw nieuwe kat aan hem voorstelt.


Teaching a dog to sit
Een hond leert het commando 'zit'

Eerste kennismaking

  • Timing - Wanneer u een nieuwe kat thuisbrengt is het van belang dat u de kennismaking met uw andere huisdieren niet overhaast. Uw huis kan een enge omgeving zijn voor uw kat en het is belangrijk dat het dier de tijd krijgt om te wennen aan nieuwe geuren en zijn omgeving. Dit kan een paar dagen duren maar ook langer dan een week. Door de stappen zoals hieronder beschreven te volgen kunt u ervoor zorgen dat uw kat zich sneller thuis gaat voelen en zo min mogelijk stress ervaart. Een manier om uw dieren aan elkaar te laten wennen voordat ze kennismaken is door hun kussens/dekens te verwisselen zodat ze aan elkaars geur gewend raken.

  • Omgeving - Als u denkt dat uw huisdieren er klaar voor zijn om elkaar te ontmoeten, zorg er dan voor dat het rustig is in huis en er geen gasten en kleine kinderen in de buurt zijn. Zo zorgt u ervoor dat de ontmoeting zo rustig mogelijk verloopt en uw hond gefocust is op de commando's die u hem geeft. Ook is het verstandig dat u uw hond van tevoren meeneemt voor een flinke wandeling, om er zo voor te zorgen dat hij iets minder druk is.

  • Gebruik een riem - Voor de eerste kennismaking is het verstandig om uw hond aan te lijnen en hem te laten zitten voordat u de kat in de ruimte laat. Zo zal uw hond begrijpen dat uw kat niet gelijk staat aan speeltijd.

  • Vluchtroute - Zorg voor een vluchtroute voor uw kat (dit kan hoog meubilair zijn, een raam, een kattenluikje etc.). Zo kan uw kat aan de situatie ontsnappen wanneer hij zich bedreigd voelt zonder dat hij het idee heeft opgesloten te zitten.

  • Positieve stimulatie - Houd hondensnoepjes bij de hand om het goede gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond te belonen. Straf uw hond nooit omdat hij zo uw kat in verband zal gaan brengen met iets negatiefs. Wanneer uw hond zich misdraagt kunt u dit hem duidelijk maken met een duidelijke 'nee' en weer overgaan op de zit/af/blijf commando's.

  • Herhaal indien nodig - Voor sommige honden en katten zal de kennismaking heel makkelijk verlopen en zullen ze zich na slechts een paar introducties bij elkaar op hun gemak voelen. Bij andere dieren kan het misschien nodig zijn om het kennismakingsproces meermaals per dag gedurende een aantal weken te herhalen. Het belangrijkste is dat u de kennismaking niet overhaast. Sommige honden hebben meer tijd nodig voordat u erop kunt vertrouw dat ze alleen kunnen zijn met een kat.

A Basset Hound resting its head on a tabby cat
Een basset hound rust zijn kop op een cyperse kat

Wat u kunt verwachten

  • Spelen - Sommige honden zullen een kat zien als een andere hond en ermee willen spelen. Dit is niet ideaal omdat uw kat het waarschijnlijk zal opvatten als agressie en dit kan ervoor zorgen dat een of beide dieren stress ervaren of zelfs gewond raken.

  • Jachtinstinct - Sommige hondenrassen hebben een sterk jachtinstinct en zullen agressief (stalken + staren) zijn naar een kat. In dit geval is herhaling en positieve stimulatie van belang om dergelijk gedrag te doorbreken. In sommige gevallen is dit instinct dermate sterk dat het heel moeilijk is om te doorbreken en u uw kat misschien nooit alleen zult kunnen laten met uw hond.

  • Ontwijken - Soms zullen dieren elkaar ontwijken. Hoewel dit niet slecht hoeft te zijn, kan dit wel betekenen dat wanneer de dieren gedwongen worden in dezelfde ruimte te verblijven uw kat gestrest kan raken.

  • Wees voorzichtig met kittens - Een hond kan een kat doden en dit geldt zeker voor kittens. Het kan daarom verstandig zijn om met de kennismaking te wachten totdat uw kat wat ouder is, zeker wanneer uw hond zeer levendig en speels is.Reacties:

Er zijn nog geen reacties