Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Raskat of asbakkenras?

U heeft de keuze gemaakt om een kat te nemen. Maar heeft u al besloten of u een raskat wilt hebben of een 'asbakkenras'? Zowel raskatten als niet-raskatten zijn er in alle soorten en maten, en het is een heel spannend moment om een uniek ras uit te zoeken dat bij u en de levensstijl van uw gezin past. Fokkers zijn erin geslaagd om raskatten verder te verfijnen en zelfs nieuwe rassen tot stand te brengen met interessante eigenschappen, zoals bijvoorbeeld de Serengeti met een prachtige wild-tekening.


A moggy tabby cat lying down on the carpet with its paws stretched out
Een tabby kat strekt zich uit op een tapijt

Het kan lastig zijn om een keuze te maken uit alle verschillende geweldige kattenrassen. Maak gebruik van onze handige raskattengids om de zoektocht wat makkelijker te maken. Hierin vindt u vele foto's van de verschillende rassen begeleid met interessante informatie.

Hieronder vindt u een overzicht van de voor- en nadelen van zowel raskatten als niet-raskatten om u te helpen bij het maken van uw keuze.


Raskat

Er zijn enorm veel kattenrassen waaruit u kunt kiezen. Elk ras heeft zijn specifieke uiterlijk en persoonlijkheid. Als u weet welke eigenschappen u belangrijk vindt wat betreft uiterlijk en persoonlijkheid, dan kunt u uw zoektocht beperken tot een aantal rassen.


A Pedigree British Shorthair Cat relaxing on the arm of the sofa
Een raszuivere Britse korthaar op de leuning van een bank

Elk kattenras komt meestal voor in een aantal vachtkleuren en patronen. Colourpoint, tabby en schildpad komen het meest voor. Gebruik onze raskattengids om alle kattenrassen te bekijken en alle vachtpatronen en kleuren te leren kennen.

Als u meer wilt weten over kattenrassen en hun vachtkleuren, klik dan hier.

Over het algemeen zijn raskatten vriendelijker een aanhankelijker dan niet-raskatten. Dit komt doordat raskatten selectief zijn gefokt op gewenste eigenschappen. Wanneer dit generaties lang gebeurt zal een bepaalde eigenschap op den duur deel uit gaan maken van de identiteit van een ras.

Door te kiezen voor een raskat verkleint u de kans dat u een kat krijgt met een karakter dat niet past binnen bijvoorbeeld een gezin met kinderen. Als u voor een volwassen kat kiest, kunt u voordat u de kat koopt een indruk krijgen van zijn karakter. Wanneer u voor een kitten kiest, zult u meestal beide ouders kunnen zien om te bepalen of zij een goed karakter hebben.

Het nadeel van een raskat is de prijs. Raskatten en kittens kunnen duur zijn maar het is goed om hierbij in gedachten te houden dat het welbesteed geld is, en dat deze eenmalige kost relatief laag kan zijn vergeleken met de kosten die jaarlijks bij de verzorging van een kat komen kijken. Als de prijs te hoog is voor u, overweeg dan eens om een (ras)kat te adopteren uit een asiel.


Asbakkenras

Asbakkenras zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Ook niet-raskatten kunnen de mooiste vachtkleuren en patronen hebben. Het uitzoeken van een asbakkenras is daarom soms ook best lastig.

Two beautiful moggy cats sat on a window ledge
Twee prachtige niet-raskatten in de vensterbank

Een goede reden om voor een asbakkenras te kiezen is de lagere kans op gezondheidsproblemen. Niet-raskatten zijn over het algemeen gezonder, sterker en intelligenter dan raskatten.

Natuurlijk kan het zijn dat een niet-raskat een zwakke gezondheid heeft en dat een raskat nooit ziek wordt, maar niet-raskatten hebben doorgaans minder kans op ziektes.

Ook zijn niet-raskatten meestal beter geschikt voor het buitenleven dan raskatten. Omdat ze vaak intelligenter en sterker zijn dan raskatten, zijn asbakkenrassen zelfstandiger en zullen ze met plezier een groot deel van de dag buiten doorbrengen.

Niet-raskatten worden doorgaans ouder dan raskatten, al betekent dit natuurlijk niet dat een raskat geen lang en gelukkig leven kan hebben.


A black and white bicolour moggy cat
Een zwart-witte Europees korthaar

Een nadeel van een asbakkenras is dat ze onvoorspelbaarder kunnen zijn dan raskatten. Door hu brede genenpool hebben kittens uit hetzelfde nest vaak heel verschillende karakters. Hierdoor kan het gebeuren dat een kitten een nukkige, agressieve volwassen wordt terwijl de ouders een heel vriendelijk karakter hebben.Reacties:

Wetsteijn, 7 juni 2023

Beste, Als raskat mis ik de burmilla! Vgr. Marian