Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

7 Grootste kattenrassen

Het is moeilijk om een schattige kleine kat te weerstaan, maar heeft u al eens een knuffel gehad van een grote, pluizige kat met beer-achtige poten? Hieronder vindt u een lijst van onze top 7 grootste gedomesticeerde kattenrassen. Toegegeven, het zijn geen echte reuzen, maar ze zijn zeker groter dan de gemiddelde huiskat en hebben een levensgrote persoonlijkheid die past bij hun formaat.

#1 - Savannah

The beautifully marked savannah cat
Een Savannah kat met een prachtige tekening

Een Savannah kat houdt het record voor de grootste gedomesticeerde kat. Een Savannah in Amerika heeft van schouder tot de grond een hoogte van maar liefst 48.4cm. Maar dit is niet de enige reden dat de Savannah in onze lijst voorkomt - sommige katten wegen meer dan 13kg (gezond gewicht)! Bij Savannahs hangt de grootte af van hoe nauw ze verwant zijn aan hun wilde Serval voorouders. F1 en F2 Savannahs (Serval ouder of grootouder) zijn het grootst. Verder van de Serval verwijderd hebben Savannahs vaak het formaat van een gedomesticeerde kat.


#2 - Maine Coon

A Maine Coon cat with a beautiful thick long coat lying down
Een Maine Coon met een prachtige lange vacht

Maine Coons worden beschouwd als het grootste werkelijk gedomesticeerde ras (het zijn geen hybride wilde katten) vanwege hun lange lichamen en relatief hoge lichaamsgewicht. Maine Coons worden vaak meer dan een meter lang (gemeten van de neus tot het puntje van de staart) en kunnen meer dan 11kg wegen (al is 8kg gangbaarder).


A Norwegian Forest Cat with a big bushy tail climbing a tree
Een Noorse boskat met een dikke pluimstaart klimt in een boom

De Noorse boskat lijkt wat zijn uiterlijk betreft op de Maine Coon maar is ook heel verschillend. Eén van de dingen die de rassen gemeen hebben is hun relatief grote lichaam. Een Noorse boskat kan wel 10kg wegen.


#4 - Ragdoll

An adult Ragdoll cat with an incredible thick long coat
Een volwassen ragdoll met een prachtige dikke, lange vacht

Ragdoll katten zijn groot, gespierd en heel pluizig. Ze kunnen wel 9kg wegen en verdienen dan ook een vermelding in onze lijst. Ragdolls staan bekend om hun rustige en aanhankelijke karakter en hun grote formaat. In combinatie met hun donzige vacht zijn het de perfecte knuffel-maatjes.


#5 - Highlander

A highlander cat looking alert
Een alerte Highlander

De Highlander is een nieuw kattenras dat nog in ontwikkeling is maar het is nu al duidelijk dat het één van de grootste rassen zal zijn. De katten kunnen wel 11kg wegen en komen voor als lang- en korthaar. Het opvallendste uiterlijke kenmerk zijn hun losjes gekrulde oren.


A distinctively marked british shorhair
Een Brits korthaar met een opvallende tekening

De kleinste van de grootste katten in onze lijst is de Britse korthaar. Deze mooie grote katten kunnen wel 8kg wegen en zijn geliefd over de hele wereld. Deze kat wordt al meer dan 100 jaar gefokt en heeft zo veel meer geschiedenis dan de nieuwe kattenrassen.


#7 - Chausie


De chausie is een kat met wilde voorouders. Het ras heeft een lang lichaam met lange poten. De wilde voorouder van de chausie is de moeraskat, al zijn de meeste chausies hier vele generaties van verwijderd waardoor ze het karakter van een huiskat hebben met een enigszins wild uiterlijk. Omdat ze wel 11kg kunnen wegen mag dit ras natuurlijk niet ontbreken in onze lijst.


Bonus - Europees korthaar

A ginger and white moggy with beautiful tall ears
Een rood-witte Europees korthaar met prachtige grote oren

Niet-raskatten zijn er in alle soorten en maten. Ze hebben echter een plaats in onze lijst verdiend door een kat genaamd Meow. Meow was een mannelijk asbakkenras die met 18kg nog steeds het wereldrecord 'zwaarste gedomesticeerde kat' op zijn naam heeft staan. Hierbij moet worden vermeld dat Meow morbide obesitas had. Om te voorkomen dat katteneigenaren hun kat vetmesten in ruil voor faam, wordt dit record niet langer geregistreerd.Reacties:

Johan, 13 februari 2020

Hallo, Er wordt vaak geschreven over allerlei kattenrassen die dan populair zijn. Maar ik kan nergens cijfers vinden over 'gewone' katten. Dus zeg maar katten die niet tot een officieel ras behoren. Zijn die niet juist de populairste katten van Nederland? Groetjes, Johan Wierdsma