Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Zal ik twee katten nemen?

Wanneer u overweegt een kat te nemen, dan is het een goed idee om na te denken over de vraag of u misschien het beste twee katten kunt nemen. Of dit een goed idee is hangt af van uw situatie. Twee katten vragen natuurlijk wat meer aandacht en zorg dan één kat. In dit hoofdstuk gaan we na welke voor- en nadelen er verbonden zijn aan het hebben van twee katten.

Als u de keuze al heeft gemaakt om twee katten te nemen, lees dan voor advies ons hoofdstuk over het kiezen van een tweede kat om ervoor te zorgen dat de nieuwe kat goed samen zal gaan met uw huidige kat.


Two cute cats enjoying each others company
Twee schattige katten genieten van elkaars gezelschap

De voordelen van het hebben van twee katten

Het voornaamste voordeel van het hebben van twee katten, is dat ze elkaar gezelschap kunnen houden wanneer u niet thuis bent. Wanneer u voor uw werk een groot deel van de dag weg bent kan uw kat zich gaan vervelen. Twee katten houden elkaar gezelschap en dit helpt verveling en neerslachtigheid te voorkomen. Dit geldt met name voor een kitten, die veel aandacht nodig heeft en moet spelen en bewegen om zijn spieren goed te ontwikkelen.


Two domestic cats cuddling up to eachother on the windowsill
Twee huiskatten liggen samen in de vensterbank

Het is altijd het beste om twee kittens uit hetzelfde nest te halen. Zij kennen elkaar al en het zou daarom geen probleem moeten zijn om ze bij elkaar te houden. Wanneer u twee katten of kittens met elkaar kennis laat maken zullen ze aanvankelijk vaak gereserveerd of zelfs agressief tegen elkaar zijn, al zal dit doorgaans al vrij snel bedaren.

Twee katten betekent niet dat u dubbel zoveel werk heeft. Wanneer u eenmaal een routine heeft gevonden in het voeren, het naar buiten laten van uw katten en schoonmaken etc., dan maakt een extra kat niet echt een verschil.


Two young kittens playing together outside on the grass
Twee jonge kitten spelen buiten in het gras

Als u een kat uit het asiel adopteert, dan is er een voor de hand liggend voordeel verbonden aan het nemen van twee katten. Door twee katten uit het asiel te halen is er plaats voor twee nieuwe katten die gered kunnen worden. Hoewel dit niet meteen een voordeel is voor u, moet het toch een fijn idee zijn om te weten dat u meer levens redt dan van de twee katten die u adopteert.


Nadelen van het hebben van twee katten

De tijd die u kwijt bent aan het verzorgen van twee in plaats van één kat verdubbelt niet per se, maar dit is wel het geval voor een hoop andere dingen. Twee katten eten meer, u zult vaker naar de dierenarts moeten en het kost meer om twee dieren te verzekeren. Hierdoor wordt het al snel duur om meer dan één kat te houden.


Two cats feeding from the same food bowl
Twee katten eten uit hetzelfde voerbakje

Hoeveel katten zijn teveel katten?

U bent misschien van mening dat meer dan 1 of 2 katten teveel is... maar een vrouw uit California heeft maar liefst 700 katten. Hoeveel katten u kunt houden is afhankelijk van de ruimte, het geld en de tijd die u heeft. Ook is het belangrijk dat wanneer u erover denkt om meerdere katten te nemen, deze dieren met elkaar overweg kunnen. Geen enkele kat leidt een gelukkig leven wanneer hij elke minuut van de dag in gevecht is met een andere kat.


Three cats sitting up high on a garden wall
Drie katten houden de tuin in de gaten vanaf een hoge muur

Zorg voor uw katten

In Nederland en België is er geen limiet gesteld aan het aantal katten dat je mag houden. Dit houdt natuurlijk niet in dat het een goed idee is om uw huis vol te stoppen met tientallen katten en te verwachten dat dit niet voor problemen zal zorgen.


Two cats playing on the bed
Twee katten liggend op bed

Hoe meer katten u heeft, des te groter de kans is dat u klachten zult krijgen van uw buren die overlast ervaren op hun terrein. En dit is het punt waarop het vervelend kan worden, zeker wanneer u in een appartement of flat woont.


A ginger cat playing under the bed sheets
Een rode kat spelend onder het beddengoed

Tenslotte zijn katten territoriale dieren en het kan ze veel stress geven wanneer er teveel dieren op een te kleine oppervlakte worden gehouden. U heeft de plicht om ervoor te zorgen dat uw kat niet mentaal of fysiek lijdt. Hieronder valt ook langdurige stress, dus denk van tevoren goed na of u genoeg tijd en ruimte heeft en of de omgeving geschikt is voor meerdere katten.Reacties

Er zijn nog geen reacties