Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Waarom hebben katten zoveel slaap nodig?

Als u een kat heeft of heeft gehad dan weet u dat katten een groot deel van de dag liggen te slapen. Dit betekent niet dat uw kat lui is, want dit is geheel natuurlijk kattengedrag. Wilde katten slapen veel om zo hun energie te sparen. Op die manier zijn ze volledig alert en fris wanneer de kans zich voordoet om een prooi te vangen. Geloof het of niet, maar dit is ook de reden waarom uw bank-verslaafde kat zoveel slaapt.


A beautiful white cat having its tummy tickled
Een prachtige witte kat geniet ervan dat zijn buikje wordt geaaid

Een andere reden dat uw kat veel slaapt is omdat katten crepusculair (/schemeractief) zijn. Dit betekent dat ze tijdens de schemering in de avond en ochtend het actiefst zijn. Daarom zal uw kat nadat u hem 's ochtends zijn eten heeft gegeven naar zijn favoriete slaapplaats vertrekken en het grootste deel van de dag slapen.

Katten kunnen wel 16 of zelfs 20 uur per dag slapen, hoewel ze meer dutten dan diep slapen. Wanneer katten een dutje doen rusten ze maar luisteren ze nog steeds naar de geluiden om hen heen. U zult zien dat katten in deze staat hun oren als een soort schotelantennes draaien in de richting van een geluid dat ze hebben gehoord. Zo kan een kat meteen alert zijn in geval van potentieel gevaar wanneer ze rusten.

Katten kunnen ook diep slapen en zelfs kattendromen hebben. Dit soort slaap duurt vaak veel korter dan de dutjes en ze zullen tijdens het rusten tussen deze twee soorten slaap wisselen.

Wanneer katten ouder worden zullen ze meer gaan slapen. Als u een kitten heeft zult u zien dat ze van volledig actief plotseling in een diepe slaap kunnen vallen. Dit is volledig normaal.

Als uw kat veel slaapt en lethargisch is en geen interesse heeft in voer of water, dan kan er iets niet in orde zijn. Het is dan verstandig om uw kat zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen om het te laten onderzoeken.Reacties:

Er zijn nog geen reacties