Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Waarom spelen katten met hun prooi?

Katten zijn bijzonder schattige en knuffelbare dieren. Maar laat u niet volledig misleiden door hun uiterlijk. Katten kunnen transformeren tot genadeloze jaagmachines, die bijvoorbeeld muizen najagen en doden. Voor tips over hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kat minder jaagt, klik hier.

Soms zal het erop lijken dat een kat met zijn prooi speelt voordat hij de fatale bijt geeft. Er bestaan een aantal theorieën over waarom katten ervan genieten hun prooi te martelen.


A young white kitten playing with a toy mouse
Een jonge witte kat speelt met een speelgoedmuis

1. Ze hebben niet geleerd hoe ze moeten doden

Katten leren hoe ze moeten jagen tijdens stoei- en speelsessies met hun nestgenootjes. Wat ze niet leren is hoe ze de genadeslag moeten uitvoeren. In het wild kan een moederkat een muis of andere prooi naar haar kittens brengen en hem hier de fatale bijt geven, zodat haar kittens dit kunnen zien. Bij huiskatten zal dit zelden gebeuren. De hypothese is daarom dat huiskatten nooit geleerd hebben hoe ze moeten doden.


2. Ze hoeven niet te doden

Huiskatten zullen zelden op jacht gaan voor voedsel. Hun instinct om te jagen is nog steeds aanwezig, maar ze zullen liever op hun prooi jagen dan hem werkelijk te vangen en te doden. Wanneer ze de prooi doden komt het spel immers ten einde. Door hun prooi los te laten, opnieuw te vangen en er mee te spelen halen ze zoveel mogelijk plezier uit hun vangst.


3. Kans op verwonding

Voor de fatale bijt moeten katten de ruggengraat van hun prooi breken door hard in hun nek te bijten. Hiervoor zal een kat mogelijk zijn prooi los moeten laten om de juiste positie te vinden. Terwijl uw kat dit doet bestaat de kans dat de prooi bijt of pikt en hiermee een oog beschadigt of een wond veroorzaakt die geïnfecteerd kan raken. In plaats van dit risico te nemen kan uw kat ervoor kiezen zijn prooi uit te putten door ermee te spelen.

Jagen is nu eenmaal een instinct van uw kat. Als u het niet kunt verdragen dat u overblijfselen van een prooi rond uw huis of in de tuin vindt, is het misschien een idee om uw kat binnen te houden. Om meer te lezen over de voordelen van een huiskat- en buitenkat, klik hier.Reacties

Er zijn nog geen reacties