Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Waarom spinnen katten?

Wanneer uw kat relaxt, happy en content is, dan hoort u hem vast luid spinnen. Wanneer uw kat bij u op schoot kruipt en enthousiast spint, dan kunt u dit opvatten als een teken van liefde en ontspanning.


A lovely young tabby cat enjoying being stroked by its owner
Een prachtige jonge cyperse kat geniet van de aandacht van zijn eigenaar

  • Er wordt wel aangenomen dat spinnen oorspronkelijk een manier is van kittens om hun moeder te laten weten dat ze tevreden en gezond zijn. Dit omdat een kitten kan spinnen en drinken tegelijk maar niet miauwen.

  • Ook kan een kat spinnen wanneer hij gestrest is of kennis maakt met een andere kat. Sommige katten zullen spinnen wanneer ze bij de dierenarts zijn of wanneer ze pijn hebben als een poging om zichzelf gerust te stellen. Soms zal een kat spinnen wanneer hij een nieuwe kat ontmoet om zo een vriendelijke, niet-agressieve indruk te geven.

  • Een theorie is dat de turbulentie in de bloedstroom een vibratie veroorzaakt in de borst en luchtpijp, wat een resonantie teweeg brengt in de neusholte. Een andere theorie oppert dat de spieren van het middenrif en het strottenhoofd samentrekken waardoor de 'spin-vibratie' ontstaat. Een derde theorie, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, gaat ervan uit dat katten hun stembanden en spieren op het strottenhoofd gebruiken om de glottis achtereenvolgend te openen en te sluiten (de glottis is de opening tussen de stembanden en het bovenste deel van het strottenhoofd). Dit zorgt ervoor dat de lucht gaat trillen waardoor het spinnende geluid ontstaat.

  • Vaak wordt het spinnen van katten gezien als een teken dat ze ontspannen en tevreden zijn. Toch is spinnen hier niet tot beperkt. Katten spinnen ook om zichzelf op hun gemak te stellen in stressvolle situaties of wanneer ze pijn hebben. Sommige wetenschappers zijn van mening van de frequentie van het spinnen (26 Hertz) weefselhernieuwing stimuleert. Door te spinnen zou een kat zichzelf genezen of zijn botten versterken. Ook kunnen katten gaan spinnen wanneer ze honger hebben (dit is vaak luider dan het 'normale' spinnen), of wanneer dominante katten onderdanige katten benaderen om zo duidelijk te maken dat ze niets te vrezen hebben.


Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties