Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Waarom hebben katten snorharen?

Het zal u misschien verbazen maar er zijn katteneigenaren die de uitgevallen snorharen van hun kat bewaren. Een reden hiervoor is een fabeltje waarin wordt beweerd dat snorharen kunnen worden gebruikt voor magische spreuken.

Ook bestaat er een fabeltje waarin wordt beweerd dat wanneer je een wens doet en daarna de snorhaar van een kat verbrandt, de wens zal uitkomen. Of u nu in deze fabeltjes wilt geloven of niet, voor katten hebben snorharen een belangrijke functie.


Snorharen van een kat

Katten hebben op verschillende plaatsen snorharen (ook tastharen of vibrissae genoemd); op hun bovenlip (beide kanten van de neus), boven hun ogen, op hun oren én op de achterkant van hun voorpoten.


A close up of a cats whiskers
Een kat met mooie snorharen

Kattensnorharen zijn dieper geworteld en dikker dan normale haren. Ze dienen als sensor om te meten hoe ver dingen van hun kop en lichaam zijn verwijderd. Dit komt goed van pas wanneer je je door een kleine doorgang in een hek wilt wurmen.

De snorharen bevatten een zintuig voor proprioceptie, waarmee signalen naar het zenuwstelsel van de kat worden gestuurd terwijl de kat beweegt. Ze helpen de kat een afstand in te schatten, veranderingen in hun omgeving op de vangen en zijn van nut bij nachtzicht.


A close up of a grey and white cats long whiskers
Een grijs-witte kat met lange snorharen

Belangrijk: knip de snorharen van een kat nooit. Dit zou heel verwarrend en beangstigend zijn voor een kat omdat hij zo een deel van zijn zintuigen verliest. Dit geldt ook voor katten met gekrulde snorharen, zoals de Cornish rex.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties