Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Waarom hebben katten een hekel aan water?

Voordat we een antwoord geven op de vraag waarom katten niet van water houden, moeten we opmerken dat niet alle katten een hekel hebben aan water. Bepaalde rassen zoals de Bengaal of Turkse Van hebben interesse in water en kunnen misschien zelfs een dip in een warm bad wel waarderen. Hoewel sommige katten water waarderen komt de afkeer tegen water voor onder alle rassen (en niet-raskatten). Ga er dus zeker niet vanuit dat uw kat van water zal houden.


A beautiful black and white cat drinking water out of a metal bucket
Een prachtige zwart-witte kat drinkt uit een metalen emmer

Hoe een kat op water reageert is per individu verschillend en hangt af van de ervaring die het dier heeft gehad toen hij nog een kitten was. Fysiologisch is het begrijpelijk dat een kat water probeert te vermijden. De vacht van een kat is namelijk dik en bevat een ondervacht waardoor het lang duurt voordat deze weer droog is nadat hij volledig nat is geworden. Ook houdt een kat zichzelf warm door lucht in de ondervacht te sluiten en dat is niet mogelijk wanneer deze nat is. In tegenstelling tot honden is de vacht van een kat niet vettig waardoor het niet dezelfde waterbestendige en sneldrogende eigenschappen heeft. Als een kat nat wordt kan hij het erg koud krijgen en dit zou hem in het wild zelfs fataal kunnen worden.

Veel huiskatten zullen in hun leven wel eens gedwongen in bad zijn gegaan. U zat daarna misschien onder de krassen en uw kat was eindeloos boos op u. Sommige mensen gebruiken een plantenspuit om hun kat te disciplineren (dit is niet aan te raden!) wat ook zeker niet bijdraagt aan hun liefde voor water. Het is dus best begrijpelijk dat de meeste katten ook vanwege hun negatieve ervaringen water proberen te vermijden.Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties