Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

7 Hypoallergene kattenrassen

Hoewel er geen kattenrassen bestaan die 100% hypoallergeen zijn, zijn er wel katten die veel minder verharen en huidschilvers verliezen dan andere rassen. Deze rassen veroorzaken minder snel een allergische reactie en kunnen daarom een goede optie zijn voor mensen die normaal gezien last hebben van een allergie rond huisdieren. We adviseren eerst tijd met een bepaald kattenras door te brengen als u overweegt dit ras aan te schaffen, voordat u de verplichting aangaat. Zo kunt u nagaan of dit ras geschikt is voor u en uw gezin.


#1 - Sphynx

A hairless Sphynx Cat with a hypoallergenic coat
Een haarloze sphynx met een hypoallergene vacht

De sphynx is haarloos, en dit geeft dit ras een herkenbaar uiterlijk. Maar dit heeft ook speciale zorg nodig. Als u last heeft van allergieën kan een sphynx voor u de geschikte kat zijn. De reden hiervoor is dat het eiwit in het speeksel van katten waarvoor u waarschijnlijk allergisch bent, niet in de vacht van de sphynx kan blijven zitten (eenvoudigweg omdat deze kat geen vacht heeft).


A Cornish Rex Cat with a beautiful tabby coat walking through the grass
Een cornish rex met een prachtige cyperse vacht loopt door het gras

De vacht van de meeste katten is verdeeld in drie lagen: een bovenvacht, een middenvacht en een ondervacht. De cornish rex heeft alleen een ondervacht. Hierdoor zijn ze niet alleen erg zacht maar hebben zo ook veel minder haar dan andere katten. Dit betekent dat ze veel minder verharen en daarom minder snel een allergische reactie veroorzaken.


#3 - Devon rex

A young Devon Rex Cat with a hypoallergenic coat
Een jonge devon rex met een hypoallergene vacht

De devon rex heeft hetzelfde vachttype als de cornish rex, en heeft dus alleen de zachte ondervacht. De devon rex heeft echter nog minder haar dan de cornish rex waardoor hij nog minder verhaart. Zoals dat ook geldt voor de cornish rex zal de devon rex dus minder snel een allergische reactie veroorzaken dan de meeste andere rassen.


A black Oriental Shorthair Cat with a hypoallergenic coat
Een zwarte oosters korthaar met een hyperallergene vacht

Oosters kortharen hebben een korte, fijne vacht en verharen weinig. Voor het beste resultaat dient u de oosters korthaar regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen en zo het aantal haren dat de kat verliest nog meer te beperken.


#5 - Blauwe rus

A Russian Blue Cat with a hypoallergenic  coat cleaning itself
Een blauwe rus met een hypoallergene vacht wast zichzelf

De blauwe rus heeft geen speciale vachteigenschappen waardoor ze hypoallergeen zijn, maar ze produceren wel veel minder Fel D1 - het eiwit dat katten afscheiden. Dit veroorzaakt bij mensen met een kattenallergie een allergische reactie.


#6 - Balinees

A tabby Balinese Cat with a hypoallergenic coat
Een tabby balinees met een hypoallergene vacht

De hypoallergene eigenschappen van balinese katten zijn hetzelfde als die van de blauwe rus. Hun huid produceert minder Fel D1 waardoor ze minder snel een allergische reactie veroorzaken.


A Siberian Cat with a hypoallergenic coat balancing a leaf on its head
Een siberische kat met een hypoallergene vacht

Het zal u misschien verbazen... Wanneer u een siberische kat met een prachtige lange vacht ziet zult u misschien denken dat ze een nachtmerrie zijn voor mensen met allergieën. Maar net als de blauwe rus en de balinees, produceert de huid van de siberische kat minder Fel D1 dan de meeste andere rassen en wordt daarom beschouwd als hypoallergeen.


Bonus - Bengaal

A Bengal Cat with a hypoallergenic coat
Een bengaal met een hypoallergene vacht

Veel fokkers en eigenaren claimen dat de bengaal hypoallergene eigenschappen heeft. Hoewel er geen bewijs is dat ze minder Fel D1 eiwit produceren, is het voornaamste argument waarom ze minder allergeen zijn dat hun korte pels-achtige vacht veel minder verhaart dan die vacht van een gemiddelde kat waardoor het minder waarschijnlijk is dat ze een allergische reactie veroorzaken.


Er bestaan nog meer hypoallergene katten, dus als deze lijst voor u niet uitgebreid genoeg is, lees dan onze raskatten gids om uw favoriet te ontdekken.Reacties

Bibi, 12 november 2021

Als je zeker wil zijn dat je niet allergisch bent dan kun je altijd een bezoekje plannen aan een cattery van 1 van de bovenstaande rasssen, ik weet zeker dat een cattery die begaan is met hun kittens hier niets op tegen hebben, ze werken er zelfs graag aan mee zodat ze ook zeker zijn dat hun lieverds in een forever gouden mandje terecht komen. ik heb al van veel cattery's van siberische katten gelezen dat ze er echt voor open staan om aan de allergietesten mee te werken. niets te verliezen dus, gewoon contact opnemen en de situatie uitleggen. ;)


Anoniem, 18 juli 2021

Is het echt honderd procent zeker dat deze kattenrassen met haar echt sowieso helemaal geen allergische reactie kunnen veroorzaken? Wij zoeken een kat waar je niet allergisch voor kunt zijn maar we willen het liefst wel een kat met vacht. We willen echt helemaal geen risico lopen.


Patricia, 6 maart 2020

Is de Britse korthaar hypo allergeen?


Lon, 4 januari 2020

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2303761-dierenartsen-allergievrije-huisdieren-bestaan-niet.html hai! wij waren ook op zoek naar een kat maar we lezen overal nu dat het een fabel is en dat het dus vaak ook nog zielig kan zijn voor dieren!!!!


Myrthe, 14 november 2019

Uit onderzoeken blijkt dat hypo-allergene katten een fabeltje is en de raskatten in dit lijstje zijn gevoelig voor erfelijke aandoeningen. Ik schrijf deze reactie niet om mensen boos te maken maar het zou erg jammer zijn als mensen op basis van deze pagina een "hypo-allergene- kat" kopen, alsnog allergisch zijn en dat het diertje weer verkocht moet worden. Ben zelf ook allergisch voor katten dus had graag gewild dat dit daadwerkelijk zo was maar helaas is dit niet de realiteit. :( https://www.raskattenwijzer.nl/hypoallergene-kat