Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kunstmatig uitbroeden

Als u geen broedras heeft of wanneer het erop lijkt dat uw hen niet zal gaan broeden dan kunt u ervoor kiezen de eieren kunstmatig uit te broeden. Een ei uitbroeden met een broedmachine is lastiger en tijdrovender omdat u de eieren regelmatig moet controleren. Daar staat tegenover dat wanneer u een groot aantal eieren wilt uitbroeden een broedmachine betrouwbaarder is dan een kip. Bovendien, oefening baart kunst.

Welke apparatuur heeft u nodig?
Om van start te kunnen gaan heeft u de volgende broedapparatuur zeker nodig:

  • Broedmachine- de Brinsea Mini Eco is bijvoorbeeld een goede incubator voor starters
  • Schouwlamp - met een lamp zoals de Brinsea Ovaview kunt u de ontwikkeling van je eieren bijhouden
  • Antibacteriële schoonmaakmiddelen- Virkon S desinfecteer tabletten
  • Thermometer voor de ruimte waarin de broedmachine staat
  • Een broedoverzicht
  • Potlood - om markeringen op de eieren aan te brengen en notities te maken
  • Broedmachine instructies



Het kiezen van de geschikte broedmachine

Er zijn behoorlijk wat broedmachines verkrijgbaar. De meeste broedmachines werken ongeveer op dezelfde manier. Ze voorzien de eieren van warmte en vocht waardoor het ei zich kan ontwikkelen. Op onderstaand overzicht kunt u zien uit welke onderdelen de broedmachine bestaat.

The basic components of an incubator.

De basisonderdelen van een broedmachine



Hoeveel eieren wilt u uitbroeden?

Het antwoord op deze vraag zal voornamelijk uw keuze bepalen bij het uitzoeken van een broedmachine. Wanneer u bepaalt welk formaat broedmachine u nodig heeft moet u de onvruchtbare eieren en hanen in uw berekening meenemen. Dus, als u 5-10 hennen wilt hebben, dan heeft u een broedmachine nodig met ruimte voor 20 eieren.

Wilt u zelf de eieren draaien?

De eieren zullen 3-5 keer per dag moeten worden gedraaid. Het makkelijkste is om een broedmachine aan te schaffen die de eieren automatisch draait maar deze machines zijn vaak duurder.

Wel of geen ventilator?

U kunt een broedmachine met of zonder ventilator aanschaffen. Bij broedmachines zonder ventilator moet een natuurlijke luchtcirculatie (warme lucht stijgt en koude lucht daalt) een constante temperatuur tot stand brengen. Omlet adviseert een broedmachine met ventilator omdat dit de kans van slagen vergroot.

Reacties

Er zijn nog geen reacties