Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Op natuurlijke wijze kippeneieren uitbroeden

Als u eenmaal bevruchte kippeneieren heeft moet u beslissen of u ze door de kip wilt laten uitbroeden of door een broedmachine. Om een ei op natuurlijke wijze uit te broeden moet u een hen vinden die bereid is drie weken lang op het ei te zitten. Zij wordt een “kloek” of “broedhen” genoemd. Zonder de bemoeienis van mensen zal een hen doorgaans gaan broeden wanneer ze zelf ongeveer een dozijn eieren heeft gelegd. Als u een groot aantal eieren heeft of wanneer u de eieren uitbroedt om te verkopen is het misschien verstandig om hiervoor een broedmachine te gebruiken.

A hen sitting on eggs in an Eglu Classic Chicken House.

Twee hennen broedend op hun eieren in een Eglu Classic kippenhok

Sommige kippenrassen zijn betere “broeders” dan andere. Helaas voor mensen die hun kippen eieren willen uitbroeden, is de broedeigenschap uit veel moderne kippenrassen gefokt. Een hen die broedt legt namelijk geen eieren en dit zou zorgen voor een dure en niet productieve periode voor kippenboeren. Rassen die goed broeden zijn de aseel, Barnevelder, Brahma, cochin, delaware, domikaner, dorking, Faverolle, Hollandse kriel, Japanse kriel, Jersey giant, Marans, new Hampshire red, Old English Game, Orpington, Poolse hoen, Plymouth rock, Rhode Island red, zijdehoen, Sussex, Welsumer en wyandotte. Wanneer u een modern ras heeft dat niet is gefokt voor het leggen van eieren dan adviseren we u dan ook niet te proberen een hen haar eieren te laten uitbroeden. Ze zal misschien op haar eieren gaan zitten maar waarschijnlijk niet voor de volle 21 dagen.

A Silkie chicken sitting sitting on a nest.

Een zijdehoen met haar pas uit het ei gekomen kuikens

Hoe kunt u ervoor dat uw kippen gaan broeden
Als u uw eieren graag op de natuurlijke wijze wilt laten uitbroeden, en u heeft hiervoor het geschikte kippenras, dan heeft u hiervoor een hen nodig die broeds is en op het nest gaat zitten. U kunt uw kippen aanmoedigen broeds te worden door voor langere tijd een aantal nep-eieren in het nest te leggen. Hopelijk blijft uw hen steeds langer op het nest zitten. Als ze uiteindelijk langer dan 24 uur achter elkaar op het nest blijft zitten, dan is ze broeds. Nu is het aan u om een aantal echte eieren onder haar te leggen die ze zal uitbroeden!

Artificial eggs look and feel just the real thing and can be used to fool a hen into becoming broody.

Nep-eieren ogen en voelen net als echte eieren en kunnen worden gebruikt om kippen aan te sporen broeds te worden

Uw hen zal op de eieren passen
Als een hen eenmaal aan het broeden is zal ze haar eieren beschermen, roofdieren (zoals u) op een afstand proberen te houden en ervoor zorgen dat andere kippen geen eieren in haar nest leggen. Wanneer u bij haar nest in de buurt komt of haar probeert op te pakken zal ze haar ongenoegen laten blijken door boze kakelende geluiden te maken en naar u te pikken.

A broody hen sitting on a nest.

Een broedende hen op haar nest

De eieren zullen zich pas gaan ontwikkelen wanneer een hen besluit er bovenop te gaan zitten. Dit betekent dat alle eieren tegelijk worden uitgebroed. De hen zal haar eieren tijdens het broeden regelmatig draaien zodat het embryo niet vast komt te zitten aan de schaal, de stoffen in het ei in beweging blijven en de temperatuur gelijk wordt verdeeld. De hen zal 21 dagen op haar eieren zitten en het nest slechts voor eventjes verlaten (ongeveer 20 minuten) om te eten, drinken en haar pootjes te strekken.

Na 18 dagen zal het kuiken de eierschaal doorbreken. U zult misschien merken dat de hen kakelende geluiden maakt om haar kuikens aan te moedigen naar buiten te komen. Het zal ongeveer 3 dagen duren voordat de kuikens volledig uit het ei zijn gekomen.

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Leonie, 17 april 2021

Na de eerste week kun je de eieren ook in een bak met lauwwarm water leggen. De eieren die bevrucht zijn zullen dan gaan schommelen.


Aalderink, 21 maart 2021

Goedemiddag onze Mien, sierhoen, Zit nu al 4 dagen op haar eitje 1 ei, ze verlaat haar nestje voor soms 5;10 min om snel wat te eten en te drinken, als je in de beurt komt van haar eitje , is ze boos en wil ze pikken, ze is erg agressief,dat is ze normaal nooit, is heeft 1 eitje, in haar nestje , Kunnen we er van uit gaan ,dat er mischien een kuiken in zit, Met vriendelijke groeten Fam aalderink