Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe maakt u uw huis veilig voor konijnen?


Als u van plan bent uw konijnen los door het huis te laten lopen, dan zult u een aantal voorbereidingen moeten doen om uw huis geschikt te maken voor konijnen. Of u uw konijnen nu in huis houdt of uw buitenkonijnen naar binnen brengt, het is van belang dat u zowel uw bezittingen als uw konijnen beschermt tegen ongewenste interactie. Hieronder vindt u een overzicht van de delen van het huis en voorwerpen die extra aandacht verdienen.


Hoewel het best lastig kan zijn, is het konijn-proof maken van uw woning zeker de moeite waard

 1. Kabels - een groot gevaar voor een loslopend konijn. Lees het hoofdstuk Hoe bescherm ik kabels tegen konijnentanden? voor meer informatie.

 2. Gordijnen - het is het beste om in de ruimte waarin u uw konijnen laat rondlopen geen gordijnen te hebben die de grond raken. Als uw gordijnen voorzien zijn van een koord, dan kan deze het beste rond een haakje worden gewikkeld zodat uw konijnen er niet bij kunnen.

 3. Badkamer, washok, garage en keuken - wij adviseren deze ruimtes af te sluiten met een hekje voor huisdieren. In deze ruimtes staan doorgaans veel voorwerpen die gevaarlijk kunnen zijn voor huisdieren.

 4. Poten van meubilair beschermen - hier knagen konijnen maar wat graag aan. Sommige eigenaren zijn succesvol in het afleren van dergelijk gedrag, anderen kiezen ervoor de poten te beschermen tegen konijnentanden. In dierenwinkels en online kunt u hiervoor verschillende producten vinden. Wees er net als bij kabelbeschermers altijd zeker van dat het product gemaakt is van een materiaal dat veilig is voor konijnen.

 5. Kamerplanten - veel kamerplanten zijn giftig voor konijnen. Het is daarom het beste ze te verwijderen uit de ruimtes waar u uw konijnen vrij laat rondlopen.

 6. Kasten en lades - een plaats waar konijnen klem kunnen komen te zitten. Bovendien kan het een hele zoektocht zijn wanneer uw konijn zich hierin verstopt en kunnen ze bij uw bezittingen komen. U kunt ervoor kiezen om de deurtjes goed te sluiten of investeren in een kinderslot.

 7. Tafels - alles wat op lage tafels staat zal door uw konijnen als speelgoed worden gezien. Het is daarom het beste om boeken, asbakken en eten op een hogere plaats te zetten.

 8. Ventilatie-systemen - scherm deze systemen altijd af voor konijnen zodat ze er niet in of op kunnen klimmen.

 9. Ramen - het zal u verbazen hoe hoog konijnen kunnen springen. Houd ramen daarom gesloten of scherm ze af met gaas.

 10. Kachels, vuur en ventilatoren - het is gevaarlijk om uw konijnen in een ruimte te laten rondlopen waar deze dingen aanwezig zijn. Ze kunnen nieuwsgierige neuzen en lange oren verwonden.

 11. Speelgoed - door uw konijnen speeltjes te geven kunt u ze afleiden van andere voorwerpen in uw huis.

 12. Knabbels - een goede manier om uw konijnen zo min mogelijk op voorwerpen in uw woning te laten knabbelen is door ze een alternatief te geven. Chews and gnaws voor konijnen zijn speciaal ontworpen om de tanden van konijnen op een veilige manier te laten slijten. Deze knabbels zijn niet behandeld met stoffen die schadelijk kunnen zijn voor konijnen. Bekijk ons aanbod hier.

 13. Bescherm uw konijnen tegen anderen - zorg ervoor dat jonge kinderen en andere huisdieren geen toegang hebben tot de ruimte waarin uw konijnen los rondlopen. Hoewel jonge kinderen vast geen kwaad in de zin hebben, kunnen ze een dier per ongeluk bezeren of het te ruw behandelen en worden gebeten. Ook honden, katten, slangen, fretten en ratten kunnen een bedreiging zijn voor konijnen. Zelfs als uw andere huisdieren heel vriendelijk zijn, kunnen ze veel sterker zijn dan uw konijnen en kan hun jachtinstinct plotseling naar boven komen. Konijnen kunnen onbedoeld gewond raken als andere dieren met ze willen spelen maar ook als plotseling de achtervolging wordt ingezet.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties