Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Cavia's met elkaar laten kennismaken


Verandering kan voor cavia's best beangstigend zijn. Sommige cavia's zijn misschien nerveus van aard waardoor het wat lastiger kan zijn om de dieren te laten wennen aan een nieuwe omgeving of nieuwe maatjes. Maar als u de introductie rustig genoeg laat verlopen zal het waarschijnlijk allemaal goed komen. Hieronder geven we een aantal tips om een introductie zo goed mogelijk te laten verlopen.


 1. Wees 100% zeker van het geslacht van de cavia's die u wilt introduceren
  Als u twijfelt over het geslacht van uw cavia is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Soms is de geslachtsbepaling door de verkoper niet correct. Het is belangrijk dat u zeker bent van het geslacht van uw cavia's om te voorkomen dat u binnen de kortste keren heel veel baby cavia's heeft. Het is bovendien erg gevaarlijk voor een zeug om voor het eerst jongen te baren als ze ouder dan één jaar is.

 2. Maak een afzonderlijk, tijdelijk verblijf
  Als u nieuwe cavia's introduceert bij de cavia's die u al heeft, zult u ze de eerste weken in afzonderlijke onderkomens moeten houden. Dit is de quarantaineperiode en is van belang omdat uw nieuwe huisdieren misschien iets hebben opgelopen in hun vorige verblijf. Na deze periode, als ze er gezond uitzien en zich naar verwachting gedragen, kunt u uw cavia's langzaamaan laten kennismaken met uw andere huisdieren.

 3. fast guinea pig friends
  Sommige cavia's hebben meer tijd nodig om te wennen dan andere

 4. Kies voor de introductie een neutrale plaats Als de tijd is aangebroken dat u uw nieuwe cavia's laat kennismaken met de cavia's die u al heeft, is het van belang dat dit gebeurt op neutrale grond. Het klinkt misschien wat gek maar cavia's kunnen behoorlijk territoriaal zijn, en als ze het idee hebben dat er indringers zijn kunnen ze onvriendelijk tegen hen zijn.

 5. Verwijder hun geur Geef al uw cavia's een bad (met speciale cavia-shampoo) zodat ze niet sterk ruiken. Reinig ook alle caviabenodigdheden om de geur zoveel mogelijk te verwijderen.

  a neutral ground
  Cavia's ontdoen van hun geur kan bijdragen aan de introductie

 6. In de gaten houden hoe de kennismaking verloopt
  Houd uw cavia's in de gaten om te zien of ze wel of niet met elkaar overweg kunnen. Leg een handdoek klaar om over ze heen te kunnen leggen, aangezien ze tijdens een gevecht naar elkaar maar ook naar u kunnen uithalen. Het kan lastig zijn om te bepalen wanneer het nodig is om in te grijpen, maar u moet klaarstaan in het geval dat er een gevecht uitbreekt. Een signaal dat dit staat te gebeuren in wanneer de haren op de rug van een cavia overeind gaan staan, een cavia gaat gapen om zijn tanden te laten zien en met zijn tanden gaat klapperen. Een geïrriteerd kneepje kan niet zoveel kwaad, maar als het er agressief uitziet en de andere cavia geluid maakt als hij wordt gebeten, is het beter de dieren bij elkaar uit de buurt te halen.

 7. Zelfs als deze waarschuwingssignalen er niet zijn, is het verstandig uw cavia's een aantal uren goed in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van agressief gedrag. Om vechten te voorkomen kan het helpen om uw nieuwe cavia's in te wrijven met hooi en nestmateriaal uit het verblijf van de cavia's die u al heeft. Leg wat leuke en interessante speeltjes in de neutrale ruimte waarin u de cavia's laat kennismaken om ze bezig te houden.


  guinea pigs eating together
  Houd cavia's die net kennis met elkaar hebben gemaakt nauwlettend in de gaten

 8. Tussenwanden
  Als meerdere pogingen tot introductie op neutrale grond onsuccesvol zijn gebleken, dan heeft u twee cavia's die elkaar echt niet mogen. Maar geen zorgen. Dit is eenvoudig op te lossen door het onderkomen van uw cavia's van elkaar te scheiden met gaas. Zo kunnen de dieren elkaar zien maar niet gemeen tegen elkaar worden, en op deze manier hebben ze toch gezelschap. Als ze meer aan elkaar gewend zijn geraakt kunt u het gaas verwijderen. Deze gaas-oplossing is bruikbaar in twee situaties: als u een zeug en een beer heeft en u de dieren de stress van een castratie wilt besparen, of als u een cavia heeft die een andere cavia continu lastigvalt. Tekenen die erop wijzen dat een cavia een andere cavia steeds lastigvalt zijn bijten en het proberen te voorkomen dat de andere cavia kan eten. Als dit slechts zo nu en dan gebeurt kan dit worden opgevat als natuurlijk gedrag. Gebeurt het echter vaker dan kan dit voor veel stress zorgen voor de gepeste cavia. In dit geval kunt u de dieren het beste door middel van gaas van elkaar scheiden. Verwijder het gaas na een aantal dagen om te zien of hun relatie inmiddels is verbeterd.

In de meeste gevallen zal de kennismaking goed verlopen en zullen uw cavia's al na een paar uur samen in de neutrale zone door te hebben gebracht goed met elkaar overweg kunnen. Blijf voor afleiding zorgen met lekkernijen en speeltjes. Na een aantal uur is het waarschijnlijk tijd om uw nieuwe caviagroepje in hun normale onderkomen te zetten. Het kan verstandig zijn om de eerste dagen extra voer- en slaapplaatsen te voorzien om te voorkomen dat er spanningen ontstaan. Maar zolang u ze goed in de gaten houdt zal alles waarschijnlijk soepel verlopen en heeft u een groepje cavia's dat goed met elkaar overweg kan.

Reacties

Er zijn nog geen reacties