Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe controleer ik de tanden van mijn hamster?


De tanden van uw hamster zijn erg belangrijk omdat het grootste deel van het dieet van uw hamster uit hard voer bestaat. Controleer daarom regelmatig of de tanden van uw hamster gezond zijn.


Waar u voornamelijk op moet letten wanneer u de tanden van uw hamster controleert, is de lengte en de vorm. Als een van de onder- of boventanden korter is dan de tand ernaast, kan het zijn dat de tand is afgebroken. Gezonde tanden hebben ongeveer dezelfde lengte als de tanden ernaast (tenzij de er beiden stomp uitzien, in dat geval kunnen ze beide zijn afgebroken). Let er ook op of de boventand niet de plaats van de ondertand inneemt (of andersom). Wanneer twee tanden sterk van elkaar verschillen in lengte kan het verstandig zijn om met uw hamster naar de dierenarts te gaan. Dit kan namelijk voor uw hamster erg pijnlijk kan zijn en het kan ervoor zorgen dat hij niet goed kan eten. Een andere indicatie dat uw hamster een gebroken tand heeft is bloed/korstjes rond zijn mond.


hamsters need lots of food
Tanden zijn voor hamsters heel belangrijk

Veel mensen maken zich onnodig zorgen over de geelheid van de tanden van hun hamster. Jonge hamsters hebben witte tanden die donkerder worden naarmate ze ouder worden en zelfs behoorlijk geel kleuren wanneer ze volwassen zijn. Maakt u zich geen zorgen als u ziet dat de tanden van uw hamster niet zo wit zijn als die van u. Wanneer de tanden van een oudere hamster plotseling wit worden, kan dit zelfs duiden op een gezondheidsprobleem.


Om uw hamsters tanden in een goede conditie te houden, kunt u knabbels voor hem kopen. Vaak zijn deze gemaakt van hout dat veilig is voor hamsters om op te knagen. Ze zijn speciaal ontworpen om de tanden van uw hamster te slijten. De tanden van hamsters groeien gedurende hun hele leven. Het is daarom belangrijk uw hamster iets te geven waarmee hij de lengte van zijn tanden kan reguleren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties