Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

De leefomgeving van een wilde hamster


Veel hamsters zijn woestijndieren, afkomstig uit bijvoorbeeld Syrië of het noorden van China. Vaak leven ze op woestijnachtige of schaarse rotsige gebieden. Hier kunnen de temperaturen binnen korte tijd enorm variëren, van zeer heet tot extreem koud. In sommige gebieden heeft dit ertoe geleid dat hamsters een hol onder de grond maken en een vrij dikke vacht hebben. Deze wilde kenmerken zijn met name terug te zien bij hamstersoorten die lange tijd niet in gevangenschap zijn gefokt, zoals de woestijndwerghamster.


Wilde hamsters leven in vele verschillende gebieden over de hele wereld

Net als de schommelingen in temperatuur, hebben wilde hamsters ook te maken met een hoge mate van verandering in de hoeveelheid voedsel die ze kunnen vinden. Om dit op te lossen verzamelen hamster veel voedsel wanneer het beschikbaar is, slaan dit op en gebruiken het wanneer er sprake is van voedselschaarste. En om deze mogelijk levensreddende taak makkelijker te maken, heeft het lichaam van de hamster zich is de loop der tijd zo ontwikkelt dat ze de mogelijkheid hebben een grote hoeveelheid voedsel op te slaan in hun mond, namelijk in hun twee wangzakken. Deze handige wangzakken maken het mogelijk om een grote hoeveelheid voedsel te verzamelen en mee te dragen naar hun nest of om het ergens op te bergen.


Een andere aanpassing van hamsters aan hun omgeving is hun kleur. Wilde hamsters en hamsters die als huisdier worden gehouden hebben hun kleur aan hun natuurlijke leefomgeving te danken. Wilde hamsters hebben vaak een lichtbruine of grijze rug en een lichtere buik. Hun gekleurde rug zorgt ervoor dat ze opgaan in het landschap zodat het lastiger is voor roofdieren om ze op te sporen. Hun lichte buiken weerkaatsen de extreme temperaturen van zand of stenen waar ze 's nachts op rondrennen.

Ook hamsters die lange tijd in gevangenschap zijn gefokt, zoals de Chinese dwerghamster en de woestijndwerghamster, lijken nog sterk op hun wilde voorouders. De goudhamster is echter door vele mensen en in vele verschillende vormen gefokt en zien er dus vaak heel anders uit dan hun wilde voorouders (zoals te zien op onderstaande afbeelding).

Goudhamsters zijn gefokt in gevangenschap

Of een hamster nu met name in gevangenschap is gefokt of niet, het zijn allemaal nachtdieren. Hamsters zijn met name 's nachts actief, om onopgemerkt te kunnen zoeken naar zaden en plantaardige materialen. Heel soms zal een hamster zijn slaappatroon enigszins aanpassen en wakker worden aan het begin van de avond.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties