Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Geschiedenis


Alle hamsters, ook de hamsters die nu bij mensen in huis wonen, hebben wilde voorouders. Of u nu een goudhamster of een Chinese dwerghamster heeft, alle hamsters hebben een rijke geschiedenis die ertoe heeft geleid dat dit kleine dier een gewaardeerd lid van vele huishoudens is geworden. Lees verder om meer te weten te komen over de vijf meestvoorkomende hamstersoorten.

Different hamster species
Elke hamstersoort heeft zijn eigen interessante geschiedenis

Hamsters hebben zich op verschillende plekken op aarde ontwikkeld. Velen hebben echter een aanzienlijk deel van hun leven onder de grond doorgebracht om te schuilen voor extreme temperaturen en voor roofdieren. Hun korte, sterke pootjes en compacte lichamen laten zien dat ze zich goed hebben aangepast aan het leven onder de grond. Hoewel er duidelijke overeenkomsten zijn tussen de verschillende hamstersoorten, zijn er ook een aantal grote verschillen wat betreft hun geschiedenis en anatomie.


Goudhamster

Er wordt wel aangenomen dat de oorspronkelijke goudhamsters (ook Syrische hamsters genoemd) die in gevangenschap werden gefokt afkomstig zijn uit het gebied rond Aleppo in Syrië. Nadat het ras in de negentiende eeuw was ontdekt, werd aangenomen dat het was uitgestorven totdat in 1930 een moederhamster met haar jongen werd gevonden. Ze werden gevangen genomen en het zijn deze hamsters die de voorouders zijn van de meeste hedendaagse goudhamsters. Sinds 1930 heeft hun populariteit een vlucht genomen en is het nu een van de meest voorkomende huisdieren. Ze komen voor is vele verschillende kleuren waar in de loop der tijd nieuwe kleuren bij zijn gekomen.

syrian hamsters
Goudhamsters hebben verschillende vachtkleuren en tekeningen

Chinese dwerghamster

Chinese dwerghamsters, doorgaans kortweg bekend als dwerghamster, verschillen van de dwerghamsters zoals de Russische dwerghamster, Campbells dwerghamster en de woestijndwerghamster (lees verder voor meer informatie). Chinese dwerghamsters komen uit het noorden van China en, anders dan de goudhamster, zijn hun voorouders waarschijnlijk over een tijdspan van meerdere jaren gevangen. Deze schattige dieren zijn donkergrijs met een donkere streep over hun rug en een lichte buik. Anders dan goudhamsters zijn Chinese dwerghamsters niet per se solitair, wat inhoudt dat ze vreedzaam met soortgenoten kunnen samenleven. Klik hier om te weten te komen welke hamstersoorten het beste kunnen samenleven.


Dwerghamsters

Dwerghamsters zijn een verzameling van de kleinste hamstersoorten die als huisdier worden gehouden. Er zijn drie verschillende soorten: de Russische dwerghamster, de woestijndwerghamster en de Campbells dwerghamster.

dwarf hamsters small
Er bestaan drie verschillende soorten dwerghamsters

Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster is met zijn ovale lichaam en mooie zwarte kraalogen een schattig klein diertje. In het wild verandert de kleur van de vacht naarmate het jaar verstrijkt. In de winter is het Siberische landschap wit gekleurd door de sneeuw. Als de Russische hamster zijn donkere zomerkleur zou houden zou hij een makkelijke prooi zijn voor roofdieren. Daarom wordt zijn vacht lichter in de winter. Net als de goudhamster, stammen ook de Russische dwerghamsters die nu als huisdier worden gehouden af van een paar in het wild gevangen voorouders.


Campbells dwerghamster

Campbells dwerghamsters komen oorspronkelijk uit de koude toendra in Noord-Rusland en de wijde vlakten in Centraal-Azië. Ze lijken erg op de Russische dwerghamster, maar hebben vaak een lichtere tint en neigen meer naar bruin dan grijs. Net als de Russische dwerghamster heeft de Campbells dwerghamster een dikke vacht en een prachtige donkere streep over de rug. Deze kleine huisdieren zijn binnen een korte tijd en in vele landen enorm populair geworden.


Woestijndwerghamster

De woestijndwerghamster (ook roborovskihamster genoemd) werd pas sinds de jaren 1980 in Nederland geïntroduceerd. Het zijn de kleinste hamsters die als huisdier worden gehouden. Ze hebben een lichtbruine vacht en een veel lichtere buik, dit is een heel geschikte kleur voor het woestijnlandschap in West- en Zuid-Mongolië waar ze oorspronkelijk leefden. Het is een goede camouflage en neemt een minimale hoeveelheid warmte op. Deze dieren zijn relatief recent verkrijgbaar in dierenwinkels en zijn bijzonder populair gebleken.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties