Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Welke hamstersoorten kunnen het beste samenleven?


Wanneer u van plan bent twee of meer hamsters samen te houden, dan kunt u het beste kiezen voor dwerghamsters. Deze soort kan als paar of in een groep worden gehouden zolang ze maar voldoende ruimte hebben. De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden. Hamstersoorten die elkaars gezelschap wel kunnen waarderen zijn de dwerghamsters, zoals de woestijndwerghamsters en Russische dwerghamsters.

hamsters can live together
Sommige hamstersoorten kunnen samenleven, anderen juist niet

Als u erover nadenkt om meerdere hamsters samen te houden, moet u zich ervan bewust zijn dat zelfs wanneer u de grootste moeite doet, succes niet gegarandeerd is. Wanneer er gevechten uitbreken zult u de dieren van elkaar moeten scheiden door ze in aparte kooien te houden. Als dit niet goed mogelijk is, is het waarschijnlijk verstandiger om een goudhamster te nemen, die afzonderlijk moet worden gehouden. Hieronder vindt u een aantal tips voor het houden van meerdere hamsters:


 1. Laat hamsters met elkaar kennismaken wanneer ze nog jong zijn

  Het is een goed idee om broers of zussen samen te houden, omdat ze elkaar sinds hun geboorte kennen. Hamsters die samen zijn opgegroeid hebben meestal de onderlinge verhoudingen al bepaald.


  Als het niet mogelijk is om hamsters uit hetzelfde nest te krijgen, dan is het het beste om ze met elkaar kennis te laten maken nog voordat ze zeven of acht weken oud zijn. Hamsters die ouder zijn dan dat reageren doorgaans slecht op de introductie van een nieuwe hamster.


 2. big cages are needed
  Laat hamsters op jonge leeftijd met elkaar kennismaken

 3. Koop een kooi die groot genoeg is voor uw hamsters

  Zelfs hamster die elkaar graag mogen zullen moeite hebben vriendelijk tegen elkaar te blijven wanneer ze in een te kleine kooi worden gehouden. Om dit te voorkomen moet u een kooi aanschaffen die groot genoeg is voor de hamstersoort die u houdt. Lees ons hoofdstuk over huisvesting voor hamsters voor meer informatie.


 4. Zorg voor meer dan één voederplaats voor uw hamsters

  Om te voorkomen dat uw hamsters gaan vechten is het verstandig om elk dier van een eigen voerbakje en drinkfles te voorzien. Dit kan gevechten voorkomen omdat de hamsters ergens anders kunnen gaan eten wanneer een dominante kooigenoot zijn eten beschermt.


 5. Wees zeker van het geslacht van de hamsters

  We vertellen u waarschijnlijk niets nieuws als we zeggen dat het een goed idee is om hamsters van hetzelfde geslacht samen te houden, en geen dieren van het tegengestelde geslacht. Als u van plan bent om hamsters te gaan fokken, dan is het een goed idee om het geslacht van de dieren te leren herkennen voordat u de dieren aanschaft. Het kan voorkomen dat de dierenwinkel u incorrecte informatie geeft wat betreft het geslacht van de hamster(s) die u aanschaft. Hamsters kunnen zich erg snel voortplanten. En omdat hamsters erg territoriaal kunnen zijn, kan het zijn dat u voor de jongen een hoop nieuwe kooien moet kopen als u niet op tijd een nieuwe eigenaar voor ze vindt.


 6. Houd het gedrag van de hamsters in de gaten

  Zelfs hamsters die aanvankelijk goed met elkaar overweg kunnen, kunnen zich in de loop der tijd tegen elkaar keren. Sommige hamster-eigenaren hebben moeten ervaren dat hamsters die een paar jaar goed met elkaar overweg konden, plotseling prikkelbaar werden en elkaar aanvielen. Wanneer u ziet dat een hamster een andere hamster verwondt, lastig valt of probeert de toegang tot eten te blokkeren, is het tijd de dieren van elkaar te scheiden. Zet de hamster die de andere hamster lastigvalt voor een week of twee in een nieuw onderkomen. Probeer daarna het dier terug te zetten in zijn oude kooi bij de andere hamster, of voeg de hamsters weer samen in een nieuwe kooi (op neutrale grond).


  Houd de hamsters goed in de gaten gedurende een aantal uren nadat u ze weer bij elkaar in dezelfde kooi heeft gezet. Als dit niet goed verloopt zult u de dieren permanent van elkaar moeten scheiden. Dit kan betekenen dat u een nieuwe kooi moet kopen. Gevechten tussen hamsters kunnen beide dieren verwonen en zelfs tot de dood leiden. Het is daarom veiliger om vechtende hamsters apart te houden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties