Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hamstersoorten


Er worden voornamelijk drie soorten hamsters als huisdier gehouden: de goudhamster, de Chinese dwerghamster en de dwerghamster. Momenteel bestaan er wereldwijd meer dan twintig verschillende hamstersoorten. Verschillende soorten hebben een verschillende lichaamsbouw, formaat en kleur omdat ze zich allemaal aanpassen aan het gebied waarin ze leven. Hamster komen voor in uiteenlopende klimaten, van de Syrische woestijnvlaktes tot het besneeuwde Siberië.

different hamster species
Hamsters komen voor in vele verschillende vormen en maten

Welke hamster u kiest is van invloed op de hoeveelheid zorg en eten die u hem moet geven en hoeveel u zult moeten schoonmaken. Ook bepaalt uw keuze of u meerdere hamsters samen kunt houden of niet. Sommige hamster-eigenaren merken verschillen in de karakters van soorten.

Traditionele hamsters

 • Goudhamster
  De goudhamster (ook wel Syrische (goud)hamster genoemd) is de grootste hamster die als huisdier wordt gehouden. Ze zijn doorgaans tussen de 15 en 20cm lang en wegen tussen de 150 en 200g. Deze hamster wordt het meest verkocht in dierenwinkels. Ze hebben verschillende kleuren, patronen en vachttypen.

  Goudhamsters zijn te krijgen met een korte vacht, een lange vacht (alleen de mannetjes krijgen een lange vacht, vrouwtjes blijven fluffy), een satijnvacht (dit is een bijzonder glanzende vacht), Een rex-vacht (deze vacht is licht krullend en de snorharen rond de neus krullen naar voren in plaats van dat ze uitsteken) of een combinatie van deze vachten.


  Goudhamsters komen uit de Aleppo regio in Syrië

  Goudhamsters zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals goud, crème, wit, zwart, cinnamon, geel, zilvergrijs, donkergrijs, honing, sepia, etc. Er zijn ook kleuren die vaak alleen verkrijgbaar zijn via gespecialiseerde fokkers zoals lilac, koper, smoke pearl, lilac pearl, zilverzwart, melanistic yellow, dove, etc.

  Bij alle hierboven genoemde kleuren kunnen witte vlekken voorkomen. Ook kan een gekleurde hamster een witte band rond zijn middel hebben. Sommige kleuren komen ook voor als schildpadkleur, dit is een gekleurde hamster met 'gele' vlekken. Ook bestaat er schildpad met wit, dit is een driekleurig dier (net als bij katten zijn schildpadden altijd vrouwtjes).

  Er is dus een heleboel keuze bij het uitzoeken van een goudhamster!

Dwerghamsters

Dwerghamsters komen op vele verschillende plaatsen voor, zoals in China en Rusland
 • Campbells dwerghamster
  De Campbells dwerghamster is slechts een centimeter of 10 lang en komt voor in verschillende kleuren, waarvan sommige alleen maar te krijgen zijn bij gespecialiseerde fokkers. Campbells dwerghamsters komen bijvoorbeeld voor in de kleuren wildkleur, argenté, albino, zwart, wit met zwarte ogen, argenté met zwarte ogen, blue fawn, lilac, lilac fawn, opal, platinum en gespikkeld (dit is een gekleurde hamster met witte vlekken).

 • Russische dwerghamster
  De Russische dwerghamster is met een lengte van ongeveer 8cm iets kleiner dan Campbells. Momenteel is deze soort in vijf kleuren te verkrijgen - wildkleur, blauw-wildkleur (ook wel sapphire genoemd), parel, sapphire parel en gevlekt.

 • Woestijndwerghamster
  De woestijndwerghamster (ook wel roborovski hamster genoemd) is met zijn lengte van ongeveer 5cm de kleinste hamster en tevens de snelste. Hierdoor is deze hamster niet erg geschikt voor jonge kinderen. Ze komen voor in verschillende kleuren zoals wildkleur, husky of white-face (wit gezicht), brown locus en platinum.

 • Chinese dwerghamster
  Hoewel de Chinese dwerghamster wordt geclassificeerd als een dwerg, is het een rat-achtige hamster die wel 12cm lang kan worden. Deze hamster heeft ook een iets langere staart dan andere hamsters. Momenteel komen ze slechts in twee kleuren voor - wildkleur en dominant spot (gekleurde hamster met witte vlekken).

Reacties

Pieta, 28 oktober 2019

Deze website is goed gemaakt. Ik kan hier heel veel over de hamster leren.