Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Uw kat medicijnen toedienen

Op een bepaald moment in het leven van uw kat zult u hem een vorm van medicijnen toe moeten dienen. Dit kan een door de dierenarts voorgeschreven medicijn zijn of een behandeling tegen vlooien en wormen. Ze zijn allemaal vrij makkelijk zelf thuis toe te dienen.

Als uw dierenarts het medicijn heeft voorgeschreven dan heeft hij/zij u waarschijnlijk instructies gegeven over hoe het moet worden toegediend. Het is altijd het beste om het advies van de dierenarts op te volgen maar hieronder vindt u een aantal algemene instructies voor het toedienen van verschillende type medicijnen.


A young kitten being given liquid medication orally at the vets
Een kat krijgt oraal vloeibare medicijnen toegediend bij de dierenarts

Uw kat vloeibare medicijnen toedienen

Het is het makkelijkst om een aantal eenvoudige stappen te volgen voor het toedienen van pillen of vloeibare medicatie bij katten.


Maak het medicijn gereed - of het nu een pil of een spuit is, zorg ervoor dat het klaarstaat voordat u uw kat oppakt. Zo voorkomt u dat u met het medicijn staat te worstelen terwijl u uw kat vasthoudt.


Wikkel uw kat in een handdoek of deken en laat alleen zijn kop vrij - de kans is groot dat uw kat het niet prettig vindt om het medicijn toegediend te krijgen en zal proberen weg te komen. Als uw kat zich hevig verzet is het handig om iemand bij u te hebben die u kan helpen. Zo kan één iemand de kat vasthouden terwijl de ander het medicijn toedient.


Open het bekje van uw kat - leg uw hand over de kop kan uw kat en open met duim en wijsvinger voorzichtig zijn bekje. Zorg ervoor dat u uw vingers niet in zijn bekje steekt omdat dan de kans bestaat dat uw kat u zal bijten.


Breng het medicijn aan in de bek van uw kat - probeer een pil zo ver mogelijk naar achteren op de tong van uw kat te leggen (een pillenschieter kan hierbij van pas komen, vraag aan uw dierenarts of deze verkrijgbaar zijn) en probeer een vloeibaar medicijn aan te brengen aan de zijkant van zijn bek tussen de wang en de tanden (zo ver mogelijk naar achteren).


Sluit het bekje van uw kat, til zijn kop op en wrijf voorzichtig over zijn keel - dit moedigt uw kat aan te slikken en verkleint de kans dat uw kat het medicijn weer uitspuugt. Eindig met het prijzen en knuffelen van uw kat om hem het hele proces niet als negatief te laten ervaren.


A young ginger kitten being given a pill at the vets
Een kitten krijgt een medicijn bij de huisarts

Uw kat oogdruppels toedienen

Het toedienen van oogdruppels is niet moeilijk, maar moet wel voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat er per ongeluk schade aan het oog wordt aangericht.


De ogen van uw kat schoonmaken - als u uw kat oogdruppels moet toedienen dan is de kans groot dat zijn ogen niet schoon zijn. Maak voordat u de oogdruppels toedient de ogen schoon met een vochtig katoenen watje.


Maak het medicijn gereed voor gebruik - open de tube of verwijder het dopje. Zo voorkomt u dat u dit moet doen terwijl u uw kat in bedwang moet houden.


Wikkel uw kat in een handdoek of deken en laat alleen zijn kopje onbedekt - zo houdt u hem in bedwang terwijl u de druppels toedient.


Til voorzichtig het ooglid van uw kat op en dien de oogdruppels toe - zorg ervoor dat u het flesje niet te dicht bij het oog houdt omdat zo een plotselinge beweging van uw kat zijn oog kan beschadigen.


Laat uw kat met zijn oog knipperen - en voeg de oogdruppels zo vaak toe als voorgeschreven. Eindig met een snack zodat de ervaring minder negatief zal zijn voor uw kat.


A adult ginger cat being given eye drops at the vets
Een volwassen rode kat krijgt oogdruppels toegediend bij de dierenarts

Uw kat oordruppels toedienen

Oordruppels kunnen worden voorgeschreven wanneer uw kat een bacteriële infectie of een oorinfectie heeft in één of beide oren. Ook kan het worden voorgeschreven wanneer uw kat last heeft van oormijt - een minder bekende parasiet die in het oor leeft en vervelende jeuk veroorzaakt.


Maak het medicijn gereed - haal het dopje van het potje en zet deze op een handige plaats. Zo voorkomt u dat u dit moet doen terwijl u uw kat in bedwang probeert te houden.


Wikkel uw kat in een handdoek of deken en laat alleen zijn kopje onbedekt - de meeste katten zullen er niet zo'n probleem van maken wanneer oordruppels worden toegediend maar het is altijd het beste om te voorkomen dat een van jullie verwond raakt.


Kantel de kop van uw kat en vouw zijn oor naar achteren - breng met uw andere hand het benodigde aantal druppels aan uit het flesje.


Masseer rond het oor - dit zorgt ervoor dat de druppels beter in het oorkanaal terecht komen. Doe vervolgens hetzelfde bij het andere oor.


Geef uw kat wat lekkers - dit zorgt ervoor dat uw kat de hele ervaring als minder negatief zal zien. Ook zal uw kat hierdoor hopelijk de volgende keer minder protesteren wanneer u de oordruppels toedient.


A moggy cat being given ear drops at the vets
Een kat krijgt oordruppels toegediend door een dierenarts

Uw kat Spot On medicijnen geven

Waarschijnlijk zult u op een gegeven moment dit type behandeling moeten geven aan uw kat omdat het de meest efficiënte manier is om vlooien, teken en oormijt te bestrijden.


Maak de behandeling gereed - spot on behandelingen komen meestal in de vorm van een pipet waarvan de bovenkant moet worden afgebroken voordat het kan worden toegediend.


Houd uw kat rustig vast - spot on behandelingen zijn makkelijk aan te brengen. Zorg ervoor dat uw kat ontspannen is.


Breng de behandeling aan - spreid de vacht tussen de schouderbladen van uw kat zodat de huid zichtbaar is. Breng de inhoud van de pipet direct op de huid aan. Door het op deze plaats aan te brengen voorkomt u dat uw kat het eraf kan likken. En al krijgt hij een beetje van de behandeling binnen, het is niet schadelijk voor katten.


Geef uw kat wat lekkers - dit houdt uw kat blij en tevreden. Zo voorkomt u dat uw kat het toedienen van spot on druppels gaat zien als een onaangename ervaring.Reacties:

Er zijn nog geen reacties