Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Ziektesymptomen bij katten

De beste manier om vast te stellen of uw kat iets onder de leden heeft, is door te weten hoe uw huisdier zich gedraagt wanneer hij gezond is. Katten kunnen bijzonder goed verbergen dat ze ziek zijn, dus zelfs een kleine verandering in hun gedrag kan erop duiden dat uw dier niet gezond is.


A lazy shorthaired house cat stretching out its paws
Een luie huiskat strekt zich uit

Een aantal gedragsveranderingen om in de gaten te houden:

  • Eten / drinken
  • Energie
  • Slapen
  • Wassen
  • Toilet gewoontes
  • Gewicht
  • Temperament
  • Miauwen

Het is van belang te weten dat zowel positieve als negatieve veranderingen op de hierboven vermelde gedragingen op een probleem kunnen duiden. Zo heeft bijvoorbeeld een kat die in aanraking is geweest met rattengif waarschijnlijk een verminderde eetlust, terwijl een kat met wormen juist meer eetlust heeft.

Als u een gedragsverandering vaststelt en u zich zorgen maakt, kunt u het beste met uw kat naar de dierenarts gaan om hem te laten onderzoeken.


De ogen van uw kat controleren

Katten hebben een uitstekend gezichtsvermogen en het is van belang dat dit in goede conditie verkeert. Wanneer u het vermoeden heeft dat het zicht van uw kat is aangetast, dan zijn er een aantal manieren waarop u dit zelf kunt controleren voordat u uw kat naar een dierenarts brengt.


A young black and white kitten white great big yellow eyes
Een speelse zwart-witte kitten met mooie grote, gele ogen

Het uiterlijk van de ogen - als het oog er niet helder, troebel uitziet of beschadigd is kan dit duiden op een probleem.

Beweeg langzaam een voorwerp richting de ogen van uw kat - als uw kat niet focust op het voorwerp of er niet op reageert, dan kan er iets mankeren aan het zicht van uw kat.

Schijn licht in de ogen van uw kat - met een kleine zaklamp of leeslampje kunt u in de ogen van uw kat schijnen. Een gezonde reactie is wanneer de pupil zich vernauwt en de kat knippert, loenst of zich afwendt. Een blinde kat zal amper of niet reageren wanneer er licht in zijn ogen wordt geschenen.

Zet uw kat op de bank en kijk hoe hij er weer af komt - een kat met gezonde ogen zal zonder aarzeling van de bank afspringen. Wanneer het zicht van uw kat beperkt is zal hij waarschijnlijk voordat hij springt zijn poten uitstrekken om te kunnen bepalen waar de vloer is.


De oren van uw kat controleren

Wanneer u aan een kat denk, ziet u waarschijnlijk zijn kenmerkende oren voor zich. Katten hebben een uitstekend gehoor en kunnen hun oren bewegen om geluid nog beter op te kunnen vangen. Maar met zulke grote oren zal het u misschien ook niet verbazen dat katten last kunnen hebben van verschillende oorproblemen.


A close up of a Khao Manee cat's wonderful pink ears
Een close-up van de prachtige roze oren van een Khao Manee

Een aantal eenvoudige checks die u kunt uitvoeren zijn:

Vuil en oorsmeer - een beetje vuil of oorsmeer is normaal maar wanneer er sprake is van een ophoping kan er iets aan de hand zijn. Door te weten hoe de oren van uw kat eruit zien wanneer ze gezond zijn kunt u bepalen of er sprake is van een overmatige ophoping van vuil of oorsmeer.

Bloed, roodheid of ontsteking - deze symptomen kunnen duiden op een verwonding of ontsteking.

Geur - stinkende oren duiden er doorgaans op dat er sprake is van een oorontsteking.

Jeuk en krabben - als uw kat jeukende oren heeft dan kan dit erop duiden dat hij last heeft van oormijten.

Roep uw kat vanuit een andere kamer - een makkelijke manier om te controleren of het gehoor van uw kat in orde is (maar niet altijd even effectief aangezien sommige katten te eigenwijs zijn om te komen wanneer ze worden geroepen). Rammelen met een favoriete snack kan hierbij helpen.


Als u het vermoeden heeft dat er iets mankeert aan het gehoor van uw kat, is het aan te raden uw dier door een dierenarts te laten onderzoeken.


De bek van uw kat controleren

Katten hebben meer dan 130 typen bacteriën in hun bek die ziekten kunnen veroorzaken. Toch hebben ze nog altijd een schonere mond dan mensen. Maar net als mensen kunnen ook katten last krijgen van hun tanden en tandvlees. Om een probleem op te sporen voordat het zich ontwikkelt tot een serieuzer probleem, zult u regelmatig de bek van uw kat moeten controleren. Als u ziet dat uw kat minder kan eten omdat hij last heeft van zijn kaak of bek, dan is de kans groot dat het probleem al lange tijd aanwezig is.


A beautiful young kitten yawning with its mouth wide open
Een mooie jonge kat gaapt met zijn bek wijd open

Het controleren van de bek van uw kat is gemakkelijk en neemt slechts enkele minuten in beslag.

Zorg ervoor dat uw kat ontspannen is - het beste moment om de bek van uw kat te controleren is wanneer hij rustig bij u op schoot zit.

Duw de zijkanten van de bek omhoog om het tandvlees te kunnen bekijken - door de zijkanten van de bek omhoog te duwen (daar waar de snorharen uit komen) kunt u de tanden en het tandvlees bekijken. Stop uw vingers niet in de bek van uw kat omdat dan de kans bestaat dat uw kat u zal bijten.

Onderzoek de tanden en het tandvlees en let op veranderingen in de geur van de adem.

Kleur van het tandvlees - Gezond tandvlees is meestal roze. Bruin, zwart en rood tandvlees duidt op tandvleesproblemen.

Terugtrekkend tandvlees - Een kat met tandvleesproblemen kan teruggetrokken tandvlees hebben. Hierbij trekt het tandvlees op waardoor een deel van de wortel zichtbaar wordt.

Tandplak en tandsteen - Als u ziet dat er sprake is van veel tandplak of tandsteen, dan kan het zijn dat hieronder sprake is van tandbederf.

Bloedend tandvlees - Bloedend tandvlees of bloedende tanden zijn een teken van een serieus tandvleesprobleem.

Gebroken of losse tanden - Het is belangrijk dat gebroken tanden zo snel mogelijk worden opgemerkt omdat ze veel pijn kunnen veroorzaken, zeker wanneer ze lange tijd onbehandeld blijven.

Bultjes op het tandvlees - abnormale vergroeiingen op het tandvlees kunnen duiden op uiteenlopende problemen en het is dus van belang dit zo snel mogelijk door een dierenarts te laten onderzoeken.

Gezwollen tandvlees - Dit doet zich meestal voor wanneer er sprake is van een abscess in de mond. Dit kan erg pijnlijk zijn.

Adem - Katten staan niet bekend om hun frisse adem. Maar als u merkt dat de adem van uw kat bijzonder erg stinkt dan kan dit duiden op een probleem in zijn bekje.


Wanneer u een van bovenstaande problemen vaststelt is het van belang dat u zo snel mogelijk een dierenarts raadpleegt. Het is altijd het beste om uw kat te laten onderzoeken door een dierenarts zodra u het vermoeden heeft dat er sprake is van een mondprobleem. Deze problemen kunnen zich zeer snel verder ontwikkelen en hebben een bijzonder negatieve invloed op de kwaliteit van het leven van uw kat.Reacties

Er zijn nog geen reacties