Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe kunt u uw kat trainen met een clicker?

Met behulp van een clicker kunt u uw kat een aantal leuke trucjes aanleren. U kunt uw kat bijvoorbeeld leren om naar u toe te komen wanneer u hem roept, op commando in zijn reismandje te gaan, high five te geven, te gaan zitten, te apporteren en nog meer leuke trucjes waar uw vrienden zeker van onder de indruk zullen zijn. U zult vrij veel geduld nodig hebben, maar wanneer uw kat de smaak van het trainingsproces eenmaal te pakken heeft, bent u goed op weg om van uw kat een circusdier te maken.


A tri colour cat sitting on a windowsill looking outside
Een driekleurige kat zit in de vensterbank en kijkt naar buiten

Om er zeker van te zijn dat uw kat zo veel mogelijk uit zijn trainingssessie haalt, is het van belang dat u een rustige plek uitzoekt waar uw kat zo min mogelijk kan worden afgeleid. Verwijder alle speeltjes waardoor uw kat kan worden afgeleid en begin te training wanneer er niemand anders thuis is en het stil is in huis. Ook is het een goed idee om de training te beginnen wanneer uw kat wat trek heeft, een uur voor zijn gebruikelijk voertijd is perfect. Houd de training kort om te voorkomen dat zowel u en uw kat gefrustreerd raken. Een sessie van een minuut of vijf is voldoende.


Stap 1 - Gebruik het favoriete kattensnoepje

Om uw kat zover te krijgen dat hij iets voor u wil doen, moet uw huisdier het idee hebben dat hij er zelf baat bij heeft. In tegenstelling tot honden vinden katten dat de uitvoering van hun trucje meer waard is dan een liefdevolle aai. U moet daarom het favoriete snoepje van uw kat bij de hand hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld kattensnoepjes zijn of stukjes tonijn; gebruik datgene wat uw kat het meest bekoort. De beloningen moeten klein zijn, ongeveer de grootte van een erwt, dus snij grotere snacks in kleinere stukjes.


Stap 2 - De clicker in verband brengen met een beloning

De eerste stap tijdens clickertraining is dat uw kat het geluid van de clicker in verband gaat brengen met een beloning. Uw kat zal gaan begrijpen dat elke keer wanneer hij een klikgeluid hoort hij een beloning krijgt. Herhaal dit een aantal keer en wacht totdat uw kat de beloning heeft opgegeten voordat u opnieuw begint.


Top tips

  • Als de aandacht van uw kat snel verzwakt zult u een snack moeten vinden die uw huisdier nog lekkerder vindt. Tijdens het associatie-proces kunt u beter niet praten, zodat uw kat het klikgeluid alleen in verband zal brengen met een beloning en niet in de war raakt.

Stap 3 - De associatie versterken

Nu is het tijd dat uw kat iets gaat doen in ruil voor de beloning. Maakt uw zich geen zorgen, u vraagt nog niets moeilijks en uw kat zal niet echt doorhebben dat u iets van hem verwacht. Klik met de clicker, en in plaats van de snack aan uw kat te geven, gooit u het nu ongeveer een meter bij hem vandaan zodat hij een paar stappen moet zetten om zijn snack te kunnen opeten.


Stap 4 - Een doel introduceren

Het doel is meestal een hengel met een balletje aan het uiteinde, bijvoorbeeld een pingpongballetje. Houd uw kat het doel voor en klik met de clicker wanneer er interactie is met het doel. Interactie is bijvoorbeeld snuffelen of naar het doel uithalen. Vergeet nooit om uw kat een beloning te geven wanneer u de clicker heeft gebruikt. Herhaal dit net zo vaak totdat uw kat begrijpt dat hij op het doel moet reageren om een beloning te ontvangen.


Stap 5 - Het doel gebruiken

Nu kunt u uw kat gaan leren meer complexere dingen met het doel te doen. Als uw kat tot nu toe alleen aan het doel heeft gesnuffeld, wacht dan nu totdat uw kat naar het doel uithaalt of er op een andere manier iets mee doet. Geef hem een beloning wanneer hij dit doet. Op deze manier kunt u uw kat langzaam nieuwe dingen leren, zoals naar een deurklink springen, het openen van een deur of naar u toe komen wanneer u hem roept.


Uw kat trainen om te gaan zitten

Uw kat leren om op commando te gaan zitten is vrij eenvoudig. Houd de beloning boven uw huisdier en beweeg het naar achteren totdat hij gaat zitten. Gebruik terwijl u dit doet het commando "zit". Klik met de clicker en geef uw kat zijn beloning zodra hij zit. Blijf dit herhalen totdat uw kat het verband gaat leggen tussen het commando, de klik en de beloning. Geef geen beloning voor gedrag dat wordt uitgevoerd zonder het verbale commando.


Tips

  • Houd de trainingssessies kort.
  • Herinner uw kat een aantal keer aan het verband tussen de clicker en de beloning voordat u aan de training begint.
  • Wees geduldig. Het zal misschien vrij veel tijd en inspanning kosten om uw kat het gewenste trucje te laten doen. Wanneer uw kat het trucje eenmaal heeft geleerd zal het op den duur niet meer nodig zijn om elke keer een beloning te geven wanneer u de clicker gebruikt. Zo nu en dan iets lekkers geven is voldoende om de positieve associatie in stand te houden.
  • U kunt de clicker gebruiken om goed gedrag te belonen. Wanneer uw kat bijvoorbeeld de kattenbak niet goed gebruikt, kunt u klikken en een beloning geven wanneer uw kat dit wel doet. Zo zal uw kat snel genoeg doorhebben dat het gebruiken van de kattenbak correct gedrag is.


Reacties

Er zijn nog geen reacties