Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe geeft u een kat kattenbaktraining?

Het zindelijk maken van een kat is noodzakelijk wanneer u wilt voorkomen dat uw kat binnen op ongewenste plaatsen zijn behoefte doet. Maar het is ook belangrijk wanneer u het niet wilt tegenkomen wanneer u in uw geliefde tuin aan het werk bent.

In dit hoofdstuk doorlopen we de stappen die u kunt nemen wanneer uw kat of kitten de kattenbak niet naar behoren gebruikt. Meestal zal een kitten voordat hij bij u komt wonen hebben geleerd hoe hij een kattenbak moet gebruiken door een voorbeeld te nemen aan zijn moeder en broertjes en zusjes. Lees hier meer over kattenbakken, kattenbakvulling en de geschikte plaats van een kattenbak.


A lovely little grey kitten using a blue plastic litter tray indoors
Een mooie grijze kitten gebruikt binnen zijn kattenbak

Het is natuurlijk gedrag van katten om hun behoefte te besnuffelen en te begraven. Dit bevat feromonen die door andere dieren kunnen worden opgepikt. In het wild kan het voorkomen dat katten hun behoefte niet begraven omdat ze op deze manier hun territorium kunnen afbakenen. Onderdanige katten doen dit niet om te voorkomen dat ze worden gezien als competitie binnen een bepaald territorium.

Wanneer een kitten nog erg klein is (jonger dan 4 weken) likt de moeder zijn achterste om ontlasting te stimuleren. Wanneer u een zeer jonge kitten heeft gered is het van belang dat u dit gedrag nabootst door met warm keukenpapier te deppen.


A cute kitten learning how to use her litter tray
Een schattige kitten leert hoe hij de kattenbak moet gebruiken

Wanneer uw kitten ouder is dan 4 weken kunt u hem na het eten in de kattenbak zetten. Zorg ervoor dat de kattenbak niet in de buurt van het voer en op een rustige plek staat.

U kunt met uw vingers in de schone kattenbak graven om het natuurlijke graafinstinct van uw kat aan te moedigen, al zullen ze dit meestal uit zichzelf doen.

Houd uw kitten in de gaten en aai hem nadat hij gebruik heeft gemaakt van de kattenbak. Praat niet tegen uw kat en moedig hem niet aan wanneer hij gebruik maakt van de kattenbak. Dit kan hem afleiding en ontmoedigen de bak te gebruiken.


A ginger and white kitten learning how to use a litter tray
Een rood-witte kitten leert zijn kattenbak te gebruiken

De meeste katten en kittens zullen vrij snel begrijpen dat de kattenbak hun toilet is. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan zijn er een aantal dingen die u kunt proberen:

  • Schaf een grotere kattenbak aan

  • Verwijder grote kamerplanten of dek de aarde af om te voorkomen dat uw kat de plantenbak als toilet gebruikt

  • Gebruik een ander soort kattenbakvulling

  • Zet de kattenbak op een rustige plaats in huis.


Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties