Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kattenbakken

Met de juiste kattenbak en kattenbaktraining kunt u veel tijd en energie besparen. Heeft u al een kattenbak en weet u waar u deze neer zal zetten, lees dan ons hoofdstuk over hoe u een kat kunt leren gebruik te maken van een kattenbak.

Er zijn allerlei soorten kattenbakvulling verkrijgbaar, en het kan daarom best ingewikkeld zijn om te beslissen welke het beste past bij u en uw kat. Katten kunnen een bijzonder specifieke voorkeur hebben, dus mogelijk is de eerste keuze niet meteen de juiste. Als u meerdere katten heeft kan het ook zijn dat niet alle katten hetzelfde type kattenbak aangenaam vinden.

Bij de keuze van een kattenbak zijn er een aantal dingen om in uw overweging mee te nemen:


A tabby cat looking into a white little box” data-image-id=
De Maya Top Entry Jump On kattenbak is een stijlvolle kattenbak die uw kat de gewenste privacy geeft

Aantal kattenbakken

Doorgaans geldt dat elke kat een eigen kattenbak nodig heeft, plus een extra. Dit om te voorkomen dat katten vechten om kattenbakken en mogelijk uit angst een andere plek uitzoeken om hun behoefte te doen.


Formaat

De grootte van de kattenbak hangt af van de voorkeur van uw kat. Over het algemeen geldt dat een kat voldoende ruimte nodig heeft om te bewegen en te graven, zonder uit de bak te hoeven stappen. Er moet ook voldoende ruimte zijn om bewijs van eerder bezoek te kunnen vermijden. Om dit te bereiken moet de kattenbak minimaal 1,5 keer de lengte zijn van uw kat moet (van neus tot staartaanzet).

Als de kattenbak te klein is zal uw kat er misschien geen gebruik van willen maken, om nog maar te zwijgen over het afval dat uit de bak wordt geschept door enthousiaste gravers.

Een kitten zou geen problemen mogen hebben om een grote bak te leren gebruiken. Maar als u de kattenbak waarin ze het hebben geleerd omwisselt voor een grotere, dan kan het zijn dat ze de bak eerst niet herkennen en besluiten naar een plek te gaan die hiervoor niet is bestemd.


A grey plastic liner in a litter tray being pulled off
Kies een kattenbak die makkelijk kan worden schoongemaakt

Open of gesloten kattenbak

Open kattenbak

Open kattenbakken zijn over het algemeen makkelijk schoon te maken. Als u meerdere katten heeft, bieden deze een voordelige oplossing. Bovendien zijn ze makkelijk door het huis te verplaatsen, naar een plek waar uw kat het liefste naar de wc gaat.

Kiest u voor een open kattenbak, zorg er dan voor dat de zijkanten ervan voldoende hoog zijn om te voorkomen dat er afval uit wordt geschept. Als de zijkanten te hoog zijn voor uw kitten om erin te komen, improviseer dan een kleine helling van karton of ander geschikt materiaal.

Bij open kattenbakken is het ook van belang om een plek voor de bak te kiezen die voldoende afgelegen is om uw kat wat privacy te geven. Een open kattenbak moeten gebruiken terwijl er mensen in de buurt zijn kan ervoor zorgen dat kat een zich niet op zijn gemak voelt.


Ontdek het Maya kattenbakkenassortiment en vind een kattenbak die perfect past bij uw kat

Gesloten kattenbak

Katten zijn van nature alert en veel katten geven de voorkeur aan een afgesloten, veilige ruimte om naar de wc te gaan, weg van de rest van het huishouden. Gesloten kattenbakken komen hieraan tegemoet. Idealiter is de kattenbak donker en gesloten, zodat een kat uit de buurt van mensen, katten en andere huisdieren zijn gang kan gaan.


A grey cat walking out of an enclosed litter box” data-image-id=
De Maya Enclosed is een kattenbak in meubelstijl

Gesloten kattenbakken hebben als bijkomend voordeel dat ze voorkomen dat geur zich kan verspreiden en dat de inhoud van de bak niet voor iedereen zichtbaar is. Verwacht u dat u de kattenbak regelmatig zal moeten schoonmaken, kies dan een bak die makkelijk kan worden gereinigd zoals het Maya kattenbak meubelassortiment. Alle kattenbakken uit dit assortiment zijn voorzien van een koolstoffilter dat geur op efficiënte wijze absorbeert en beheerst. Daarnaast hebben de kattenbakken een met een doek afneembare, waterdichte voering waardoor het heel gemakkelijk is om een schone, geurvrije en hygiënische omgeving te waarborgen. En dat alles in een discrete, privé kattenbak in meubelstijl.

Het nadeel van een gesloten kattenbak kan zijn dat sommige katten het niet prettig vinden om in een gesloten ruimte te zitten.


Makkelijke toegang

Het is belangrijk dat uw kat zich prettig voelt bij de door u gekozen kattenbak en dat hij er makkelijk in en uit kan. Grotere kattenbakken waar de kat in kan springen bieden rust en privacy, maar oudere of minder lenige katten zullen de voorkeur geven aan een kattenbak waar ze in kunnen stappen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een open bak met lagere zijkanten. Als u uw kat toch een gesloten plek wilt geven, dan kunt u kiezen voor een overdekte kattenbak zoals de Maya Enclosed.


Makkelijk te reinigen

Kies een kattenbak die makkelijk schoon te maken is. Afhankelijk van de kattenbakvulling die u gebruikt zal de kattenbak een paar keer per maand helemaal leeg moeten worden gemaakt en tussendoor worden schoongemaakt.

Katten accepteren een vuile of stinkende kattenbak niet. Als u de kattenbak niet regelmatig schoonmaakt zal uw kat waarschijnlijk een andere plek kiezen. Omdat de kattenbak regelmatig moet worden verschoond is het daarom handig om een kattenbak te kopen die makkelijk kan worden geleegd en schoongeveegd met een doek en een diervriendelijk schoonmaakmiddel.

Wat is een geschikte plaats voor een kattenbak?

Katten hebben net als mensen graag privacy als ze gebruik maken van hun toilet. Wanneer een kattenbak niet op een geschikte plek staat, bestaat de kans dat een verlegen kat weigert zijn bak te gebruiken.

A kitten using a litter tray that is placed in the corner out of the way
Een kitten gebruikt een kattenbak die in een hoek en uit het zicht staat

De meest geschikte plaats voor een kattenbak is een plek waar het rustig is en waar het niet in de weg staat. Zet de kattenbak niet op dezelfde plek als waar uw kat eet of dichtbij een deur, raam of andere plaats waar het onrustig kan zijn.

Als u kinderen heeft, zet de kattenbak dan uit de buurt van plekken waar zij spelen. De badkamer of gang is vaak een geschikte plek, al kan het nodig zijn een paar verschillende plekken te proberen totdat u de plek heeft gevonden waar uw kat de voorkeur aan geeft.Reacties

Er zijn nog geen reacties