Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kattenbakken

Met de juiste kattenbak en kattenbaktraining kunt u veel tijd en energie besparen. Als u een kitten krijgt, of wanneer uw kat een binnenkat zal zijn, dan kan het interessant zijn om ons hoofdstuk over kattenbaktraining te lezen.


A tabby cat napping after eating a big bowl of food
Een cyperse kat doet een dutje na het eten van zijn voer

Een kattenbak uitzoeken

Er zijn veel verschillende kattenbakken verkrijgbaar en het kan dus best lastig zijn om een uit te zoeken die geschikt is voor uw kat.

Aantal - Een algemene regel wat betreft kattenbakken is dat elke kat zijn eigen bak moet hebben plus één extra. Zo voorkomt u dat katten gaan vechten over een kattenbak en hierdoor zo gestrest raken dat ze hun behoefte ergens anders zullen doen.


Formaat - Het is het beste om een zo groot mogelijke kattenbak aan te schaffen. Volwassen katten hebben de ruimte nodig om zich vrij te kunnen bewegen. Een te kleine kattenbak leidt waarschijnlijk tot ongelukjes, om nog maar niet te spreken oven al het grit dat uit de kattenbak wordt gegooid wanneer uw kat enthousiast aan het graven is.


Een kitten heeft er bovendien geen moeite mee om een grote kattenbak te gebruiken, maar het kan wel zijn dat wanneer u de kleine kattenbak waarom uw kitten 'het' geleerd heeft verwisselt voor een grotere bak, hij besluit het op een andere plek te gaan doen.


An open litter tray
Een open kattenbak

Zorg ervoor dat u een kattenbak aanschaft die minimaal 1.5 keer groter is dan uw kat (van neus tot aanzet van de staart).


Een open of een gesloten kattenbak?

Open kattenbak

Als u voor een open kattenbak kiest, let er dan op dat de zijkanten hoog genoeg zijn zodat het grit niet uit de bak wordt gegooid wanneer uw kat aan het graven is. Als de zijden van de bak te hoog zijn voor uw kitten, maak dan van karton of een ander geschikt materiaal een helling.


A ginger and white kitten using an open litter tray
Een rood-witte kitten maakt gebruik van zijn kattenbak

Gesloten kattenbak

De voordelen van een gesloten bak is dat uw kat het gevoel heeft dat hij meer privacy heeft. Ook is de inhoud van een gesloten gebruikte kattenbak niet zo in het zicht.


A closed litter tray
Een gesloten kattenbak

Het nadeel van een gesloten kattenbak kan zijn dat uw kat het niet prettig vindt om het gevoel te hebben ingesloten te zitten.


Kattenbakvulling uitzoeken

Net al geldt voor het type kattenbak, is er ook een ruim aanbod kattenbakvulling verkrijgbaar. De keuze is afhankelijk van uw voorkeur. Kort gezegd kunt u kiezen uit klontvormende of niet-klontvormende kattenbakvulling.


Klontvormend - Klontvormende kattenbakvulling is meestal op klei-basis met bentoniet. De klei absorbeert vocht en de bentoniet creëert klonten waardoor vervuild grit kan worden verwijderd zonder de hele bak te hoeven legen.

Wanneer u klontvormend grit gebruikt kunt u het beste een iets ruimere laag van 5-7cm maken, zodat de klonten zich goed kunnen vormen. Ook wanneer u klontvormend grit gebruikt dient u de kattenbak ten minste eens per maand volledig te legen en schoon te maken.


Niet-klontvormend - Niet-klontvormende kattenbakvulling kan ook op basis van klei zijn, maar is vaker op basis van papier, houtsnippers of zelfs silica kristallen.

Dit soort kattenbakvulling is vocht- en geur-absorberend. De gehele kattenbak dient doorgaans eens per week volledig te worden schoongemaakt.


Wat is een geschikte plaats voor een kattenbak?

Katten hebben net als mensen graag privacy als ze gebruik maken van hun toilet. Wanneer een kattenbak niet op een geschikte plek staat, bestaat de kans dat een verlegen kat weigert zijn bak te gebruiken.


A kitten using a litter tray that is placed in the corner out of the way
Een kitten maakt op een rustige plek kennis met zijn kattenbak

De meest geschikte plaats voor een kattenbak is een plek waar het rustig is en waar het niet in de weg staat. Zet de kattenbak niet op dezelfde plek als waar uw kat eet of dichtbij een deur, raam of andere plaats waar het onrustig kan zijn.

Als u kinderen heeft, zet de kattenbak dan uit de buurt van plekken waar zij spelen.Verwante producten

Klantenfoto's

Reacties Leave a comment

Er zijn nog geen reacties