Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kattenvoer

Wat betreft het voeren van uw kat bestaan er geen vaste regels. De behoefte van elke kat is anders, net als de dagelijkse routine van katteneigenaren. In dit hoofdstuk doorlopen we de verschillende soorten kattenvoer en voerschema's.


A cat licking its lips waiting to be fed a treat
Een kat likt zich na het eten van een snack

Hoe vaak moet een kitten worden gevoerd?

Als kittens nog erg klein zijn (jonger dan 3 maanden) hebben ze 4-6 kleine maaltijden per dag nodig. Wanneer u uw kitten ophaalt is het verstandig om aan de fokker te vragen hoe vaak zij denken dat uw kitten moet worden gevoerd. Veel fokkers weten precies welke routine geschikt is voor de kittens en u kunt dan ook het beste hun advies opvolgen.


An adorable tabby kitten eating a bowl of food
Een schattige cyperse kitten is met smaak aan het eten

Wanneer uw kitten ouder wordt kunt u hem minder vaak per dag gaan voeren. Wel is belangrijk dat u dit geleidelijk aan doet zodat de kitten kan wennen aan de nieuwe voerroutine. Vanaf ongeveer 6 maanden kunt u overgaan op twee maaltijden per dag.


Hoe vaak moet een volwassen kat worden gevoerd?

Volwassen katten kunnen gerust tweemaal per dag worden gevoed. Voor veel huishoudens is dit een handige routine omdat een kat zo voor het ontbijt en 's avonds kan worden gevoerd.


An adult cat eating a bowl of food
Een volwassen kat eet uit een voerbakje

Toch is het natuurlijker voor een kat om meerdere kleine maaltijden per dag te krijgen. De voorouders van katten jaagden op kleine dieren en kregen zo meerdere kleine maaltijden per dag. Wanneer u er de tijd voor heeft is het daarom misschien het beste om uw kat 4 of 5 keer per dag te voeren.

Voor sommige katten is het mogelijk om altijd voer tot hun beschikking te hebben. Het nadeel hiervan is wel dat u misschien vrij veel voer moet weggooien omdat het te lang blijft staan. Houd ook goed in de gaten of uw kat ermee om kan gaan dat er altijd eten beschikbaar is. Sommige katten kunnen hun voedselinname niet reguleren en zullen op deze manier overgewicht ontwikkelen.


A hungry little ginger cat reaching for a treat
Een hongerige rode kat strekt zich uit om bij een snack te kunnen

Oudere katten en katten met bepaalde gezondheidsproblemen hebben speciale voedingsvereisten. Wanneer uw kat bijvoorbeeld diabetes heeft is zijn insuline-level van invloed op zijn voeding. In dergelijke gevallen is het altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen.


Hoeveel voer heeft een kat nodig?

Hoeveel u uw kat moet voeren verschilt per kat. Wanneer u probeert te achterhalen hoeveel u uw kat moet voeren dient u rekening te houden met zijn:

  • Leeftijd
  • Metabolisme
  • Gewicht
  • Beweging
  • Omgeving - weer en mogelijkheid om te jagen

A lovely tri colour cat eating a bowl of dry food
Een mooie kat met driekleurige vacht

Om de hoeveelheid voer te bepalen, is het verstandig in eerste instantie het advies op de verpakking van het voer dat u geeft op te volgen. Pas de hoeveelheden aan als u merkt dat uw kat in gewicht toeneemt of juist afvalt.

Kittens jonger dan één jaar zijn nog in de groei en hebben daarom relatief meer voer nodig dat volwassen katten met hetzelfde gewicht.


Two grey kittens munching on some kibble
Twee grijze kittens eten samen uit een voerbakje

Sommige katten hebben vanwege een tragere stofwisseling meer aanleg om te dik te worden. Zij hebben minder voer nodig om een gezond gewicht te behouden.

Grotere, zwaardere katten hebben meer voer nodig dan kleinere katten om een gezond gewicht te behouden.

Katten die in een koeler klimaat leven hebben mogelijk meer voer nodig dat hun soortgenoten die in een warmer gebied leven. Een kat die in een koude omgeving leeft heeft meer energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.


Welk type voer is geschikt voor een kat?

Katten zijn carnivoren en hebben daarom een eiwitrijk dieet nodig. Er zijn veel verschillende soorten en merken kattenvoer verkrijgbaar, en het kan daarom moeilijk zijn om te bepalen wat het beste is voor uw kat. Misschien een herkenbare situatie: in de ene hand een zak droogvoer, zakjes natvoer in de andere hand en dan valt uw oog op het nieuwste blikvoer...


A naughty cat stealing a meaty treat
Een ontdeugende kat steelt wat vlees van tafel

De twee vragen die u moet stellen wanneer u kattenvoer uitzoekt zijn:

  1. Zal mijn kat dit eten?
  2. Bevat het alle voedingsstoffen die mijn kat nodig heeft?

Als u beide vragen positief kunt beantwoorden dan is de eerste, belangrijke stap voor een blije en gezonde kat gezet.

Wanneer u voedzaam voer heeft gevonden dat uw kat lekker vindt is er geen reden om op ander voer over te gaan. Dit kan verleidelijk zijn wanneer u speciale aanbiedingen ziet of wanneer u uw kat eens wilt verwennen met duurder voer. Maar dit kan ervoor zorgen dat de maag van uw kat van streek raakt, of het zal simpelweg worden afgekeurd.


Voedingsbehoeften

Kort samengevat dient het dieet van een kat te bestaan uit 35-45% eiwitten en 15-20% vet. De rest kan bestaan uit koolhydraten. Katten hebben tussen de 170 en 440 calorieën per dag nodig. Dit is afhankelijk van het formaat van de kat, het type kat en de hoeveelheid beweging dit het dier krijgt.

Ook moet het dieet van uw kat veel vitaminen en mineralen bevatten. Als u twijfelt of het voer dat u aan uw kat geeft geschikt is, vraag dan aan uw dierenarts wat hij/zij aanbeveelt.


Snacks

Snacks kunnen worden gegeven als een aanvulling op het dieet van uw kat. Alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft haalt hij uit een evenwichtig dieet, en een kat kan snel te dik worden wanneer hij teveel lekkernijen krijgt. Als u uw kat kattensnoepjes geeft, doe dit dan met mate. U wilt voorkomen dat uw kat gewend raakt aan het krijgen van snacks en zijn neus gaat optrekken voor zijn gezonde kattenvoer.

Kies voor snacks die weinig vet bevatten en veel eiwitten. Vermijd koolhydraten, katten kunnen dit niet goed verteren. Een goede keuze is bijvoorbeeld rauw vlees of rauwe vis.

Onthoud dat een snack aandacht en liefde niet kan vervangen.


Tips voor het voeren van een kat

Als u meerdere katten heeft raden we aan de voerbakjes op aparte plaatsen neer te zetten. Wanneer katten in elkaars buurt moeten eten kunnen ze gestrest raken of sneller gaan eten omdat ze een competitie met elkaar aangaan.

Indien uw kat te dik is, kunt u overgaan op minder smakelijk voer om te voorkomen dat uw kat meer eet dan goed voor hem is.


Wat drinken katten?

Het antwoord op deze vraag is gelukkig een stuk eenvoudiger dan de vraag welk kattenvoer het beste is.

Alles wat een kat nodig heeft als het aankomt op drinken is een drinkbak die dagelijks wordt gevuld met vers water. Hoeveel water uw kat nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren zoals beweging en voeding. Katten weten zelf wat ze nodig hebben en alles wat u hoeft te doen is ervoor zorgen dat ze dagelijks vers water krijgen.


A tortie licking her lips after a refreshing drink
Een kat drinkt vers water

Als u het vermoeden heeft dat uw kat te veel of te weinig drinkt, dan kan dit duiden op gezondheidsproblemen. Ga in dit geval meteen naar de dierenarts om uw kat te laten onderzoeken.Reacties

Er zijn nog geen reacties