Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kattenluikjes

Een kattenluikje kan erg handig zijn omdat uw kat zo zelf op elk moment naar buiten kan. Er zijn zelfs kattenluikjes met een microchip verkrijgbaar, zodat alleen uw kat er gebruik van kan maken.

Kattenluikjes zijn een optioneel maar vaak noodzakelijk accessoire. Als u een buitenkat heeft is het handig om een kattenluikje te installeren. Anders bestaat de kans dat u om de haverklap voor portier moet spelen.


A curious tabby cat using her cat flap
Een nieuwsgierige cyperse kat gebruikt zijn kattenluikje

Verschillende soorten kattenluikjes

Kattenluikjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en met verschillende technische snufjes. In het navolgende bespreken we de voor- en nadelen van vier verschillende kattenluikjes.


 • Kattenluik 2 standen - manueel

 • Dit is een standaard kattenluik. Het deurtje kan beide kanten op bewegen zodat uw kat naar binnen en buiten kan wanneer hij dat wil. U kunt het luikje afsluiten als u wilt voorkomen dat uw kat naar binnen of buiten gaat. Het voordeel van dit soort kattenluikjes is dat ze eenvoudig zijn en doorgaans goed werken.

  Het voornaamste nadeel van een dergelijk luikje is dat elke kat/dier er gebruik van kan maken en uw huis binnen kan komen.


 • Kattenluik 4 standen - Manueel

 • Dit kattenluikje werkt hetzelfde als het 2 standen kattenluik, maar heeft meer standen: open, gesloten, alleen naar buiten of alleen naar binnen. Het voordeel van een dergelijk kattenluikje is dat u meer opties heeft.

  Het voornaamste nadeel van dit soort kattenluikjes is wederom dat elke kat/dier uw huis kan betreden.


 • Kattenluik 4 standen - magnetisch

 • Dit kattenluik werk net als het manuele 4 standen kattenluik met als verschil dat uw kat een magnetische halsband moet dragen om er gebruik van te kunnen maken. Dit heeft als voordeel dat bijvoorbeeld zwerfkatten niet binnen kunnen komen.

  De voornaamste nadelen zijn dat de buurkatten die ook een magnetische halsband hebben binnen kunnen komen en dat het sluitmechanisme niet altijd betrouwbaar is.


 • Kattenluik 4 standen - infrarood/microchip

 • Dit kattenluik werk net als andere kattenluikjes met 4 standen, alleen werkt het sluit-mechanisme op basis van een microchip of infrarood sensor op de halsband van uw kat. Het luikje geeft alleen toegang als de microchip of infrarood-tag geregistreerd is bij het kattenluikje.

  Dit kattenluik heeft als voordeel dat u precies kunt bepalen welk dier uw huis binnenkomt.

  Het voornaamste nadeel is dat het sluitmechanisme niet altijd betrouwbaar is.


Wat is een geschikte plaats voor een kattenluik?

Kattenluikjes kunnen worden bevestigd aan allerlei materialen van verschillende dikte. Sommige mensen bevestigen ze aan ramen of muren, maar het meest worden ze aangebracht in deuren.

U kunt een kattenluikje plaatsen zodat uw kat uw huis in kan komen, of u kunt hem zo bijvoorbeeld toegang geven tot de schuur of het tuinhuisje. Zo heeft uw kat een warme en droge plek waar hij kan schuilen als u niet thuis bent of als hij heeft besloten de nacht buiten door te brengen.

Niet iedereen heeft een kattenluik nodig, dus bepaal wat het beste is voor u en uw kat.Reacties

Er zijn nog geen reacties