Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een kat een bad geven

Katten hebben soms hun hele leven lang geen bad nodig. Doorgaans weten katten zichzelf schoon te houden. Dit in combinatie met wat vachtverzorging van uw kant, kan ervoor zorgen dat een kat misschien nooit een oh-zo-gehaat bad nodig heeft.


A white and grey cat with a beautiful clean coat climbing out of the tub
Een wit grijze kat stapt uit een tobbe

Maar soms komt het voor dat een kat niet in staat is zichzelf goed te wassen en sommige kattenrassen hebben regelmatig een bad nodig. Als u van mening bent dat uw kat een bad nodig heeft dan zijn er een aantal dingen die u kunt proberen om ervoor te zorgen dat uw kat zo min mogelijk stress ervaart.


A black and white Persian cat having a warm bubble bath
Een zwart-witte Pers krijgt een warm bad

Een stap-voor-stap handleiding voor het wassen van uw kat

 1. Breng uw kat naar de badkamer en sluit de deur om te voorkomen dat hij kan ontsnappen.

 2. Leg een handdoek of een rubberen mat op de bodem van het bad of de wastafel.

 3. Leg wat speeltjes in bad en speel met uw kat totdat het dier vermoeid is.

 4. Haal uw kat uit bad en laat hem de badkamer verkennen terwijl u het bad vol laat lopen met een een aantal cm. warm water (niet te warm en niet meer dan 8 cm diep).

 5. Zet uw kat in het bad en ondersteun het dier voorzichtig. Spreek uw kat met een rustige stem toe en probeer te voorkomen dat u het dier te krachtig vasthoudt. Als uw kat in paniek raakt, haal hem dan voorzichtig uit het bad, stel hem gerust en probeer het een andere dag opnieuw.

 6. Als uw kat zich genoeg op zijn gemak voelt kunt u beginnen met wassen. Gebruik eerst alleen water. Als uw kat dit tolereert kunt u speciale kattenshampoo gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de shampoo. Meestal dient u de shampoo in te masseren en grondig uit te spoelen.

 7. A wet cat that needs drying after just having a bath
  Een kat moet na een bad worden afgedroogd

 8. Til uw kat uit de badkuip wanneer baddertijd achter de rug is en droog uw huisdier af met een handdoek om het overtollige water uit de vacht te verwijderen.

 9. Sommige katten kunnen worden gedroogd met een haardroger maar de meeste katten zullen er bang voor zijn. Kijk of uw dier bang is voor het geluid van een haardroger, en laat het achterwege wanneer dit het geval is. Zorg er dan voor dat uw dier een warme plaats heeft om te zitten (naast een radiator of haardvuur) om zichzelf verder te drogen. Als uw kat een haardroger geen probleem vindt kunt u haar hiermee voorzichtig drogen. Zorg er wel voor dat de haardroger niet te heet is, de huid van een kat kan makkelijk verbranden.


Reacties

Babette, 3 juli 2019

Mijn kat Snoetst wordt steeds magerder hij eet wel goed maar heeft nu hele ingevallen heupjes.. Heeft iemand een idee wat dit kan zijn?