Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wat is een catio?

Een catio is een veilige outdoor kattenren voor in de tuin, op uw balkon of een andere plek in de buitenlucht waar katten kunnen bewegen en genieten van de zon, zonder dat ze in de problemen kunnen raken of gevaar lopen. Een beetje zoals een patio voor katten.

Dit beantwoordt de vraag 'Wat is een catio?'. Maar hoe kiest u de juiste catio, en hoe maakt u de ruimte zo uitdagend mogelijk?

Kat klimt in Freestyle Outdoor kattenpaal in Omlet kattenren in de tuin
Een catio is veilige manier om uw kat van de buitenlucht te laten genieten

Is een catio niet zielig voor een kat?

Nee, niet als er op de juiste manier mee wordt omgegaan. Hoewel er wel eens wordt beweerd dat het beter is om katten die niet vrij naar buiten kunnen niet te laten proeven van het buitenleven, zijn er geen aanwijzingen dat dit een kat ongelukkiger zou maken dan wanneer hij nooit naar buiten zou gaan. Katten een veilige ruimte in de buitenlucht geven, met veel entertainment en uitdaging, kan zelfs bijdragen aan hun fysieke en mentale welzijn.

Wel is het belangrijk dat katten voldoende ruimte hebben in hun catio. Zorg ook altijd voor water en schaduw, en bij voorkeur een kattenbak. Laat uw kat niet voor langere alleen achter en controleer regelmatig de catio om er zeker van te zijn dat deze veilig is.

Waarom kiezen voor een catio?

Traditioneel worden buitenrennen voornamelijk voor dure raskatten, oudere of gewonde katten gebruikt. Maar er zijn een aantal redenen waarom een catio voordelen voor elke kat kan hebben. Uiteindelijk is het doel dat ze buiten gelukkig zijn, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken.

Een catio houdt katten veilig

Het belangrijkste voordeel van een catio is de mogelijkheid om katten te beschermen tegen gevaren waar ze buiten mee te maken zouden kunnen krijgen. Buitenkatten hebben een veel kortere levensverwachting dan binnenkatten. Dit houdt voornamelijk verband met het risico op verwondingen en ongelukken. Dit zijn een aantal veiligheidsvoordelen van kattenrennen voor buiten:

  • Voorkomt dat katten drukke wegen oversteken en worden aangereden.
  • Voorkomt dat katten in gevecht raken met buurtkatten, honden en grotere dieren.
  • Beschermt katten tegen diefstal en mensen met slechte bedoelingen.
  • Voorkomt dat uw kat dingen eet die ongezond zijn.
  • Stelt paal en perk aan hoe hoog katten klimmen en waar ze spelen, wat het risico op ongelukken verkleint.

Een catio geeft binnenkatten de kans te genieten van frisse lucht

Hoewel u misschien in de hand wilt hebben hoe uw kat van het buitenleven geniet, kan zon en beweging zeer gunstig zijn voor hun gezondheid.

Sommige katteneigenaren kiezen ervoor om aangelijnd met hun kat te wandelen. Maar als u uw kat hier niet van jongs af aan aan laat wennen, kan het moeilijk zijn om uw huisdier een tuigje en riem te laten accepteren.

Een catio biedt de mogelijkheid om zonder stress of zorgen tijd samen met uw kat in de buitenlucht door te brengen. Voor binnenkatten die niet gewend zijn om vrij rond te lopen, heeft u geen grote ruimte nodig. Alleen al de mogelijkheid om te kunnen klimmen en spelen in de buitenlucht zal een uitdagende ervaring zijn.

Een catio houdt de buren tevreden

Niet alle mensen zijn kattenliefhebbers. Katten die vrij rondlopen kunnen soms irritatie opwekken bij buren omdat ze bijvoorbeeld de zandbak van de kinderen als kattenbak gebruiken, tuinvogels verjagen of de hond op een ongelegen tijdstip laten blaffen.

Hoewel u als katteneigenaar er misschien niets van merkt, kan dit op den duur tot grote ergernis leiden. En niemand wil natuurlijk dat zijn kat de oorzaak wordt van een burenruzie.

Een catio houdt krolse katten gescheiden

Wanneer katers een krolse dame op het spoor komen, is er weinig dat hen er nog van kan weerhouden hun instinct te volgen. Katten kunnen lange afstanden afleggen om een partner te zoeken, waarbij ze allerlei gevaren kunnen tegenkomen. Als u weet dat het seizoen is aangebroken, is het het beste om uw kater in een veilige ruimte te houden, om te voorkomen dat hij wegloopt of in de problemen raakt.

Ook als u een ongesteriliseerde poes heeft en niet wilt dat ze ongepland kittens krijgt, kunt u haar het beste binnenshuis houden. Maar als uw huisdier eraan gewend is om naar buiten te gaan, kan het voor jullie allebei stressvol zijn om haar gedwongen binnen te houden. Een catio geeft haar de kans nog steeds van de frisse buitenlucht te genieten, zonder haar voortdurend in de gaten te moeten houden.

Een catio beschermt tuinvogels

Het valt niet te ontkennen, katten zijn roofdieren. Misschien kunt u zich niet voorstellen dat uw kat een vlieg kwaad zou doen, maar zodra de gelegenheid zich aandient en het instinct van uw kat naar boven komt, zal uw kat de aanval inzetten.

Katten die vrij naar buiten kunnen vormen op de lange termijn een bedreiging voor de fauna in uw tuin, zoals knaagdieren en vogels. Als u uw kat toch naar buiten wilt laten, maar wilt voorkomen dat uw huisdier voor de lol doodt, kunt u uw kat het beste een buitenren geven waar hij op veilige afstand blijft van andere dieren in de tuin.


Man aait kat in Omlet kattenren met Freestyle Outdoor kattenpaal
Een goede catio maakt het mogelijk quality time met uw kat door te brengen in de tuin

Wat is een geschikte plek voor een catio?

Tuin

De tuin is de meest voor de hand liggende plek om een catio te plaatsen, vrijstaand of vastgemaakt aan uw huis of een raam. U kunt een verplaatsbare catio kiezen, maar voor veiligheid en comfort is het beter een stevige kattenren te kiezen die bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Balkon

Woont u in een flat en heeft u een balkon of een dakterras, dan kunt u een catio kiezen die geschikt is voor kleinere oppervlaktes. Omlets balkon-kattenren is een optie, maar u kunt ook een catio bouwen die helemaal past bij de ruimte die u heeft.

Welke catio kan ik het beste kiezen?

Doe-het-zelf

Als u de vaardigheden en kennis hebt om zelf een catio te bouwen, dan zijn er online allerlei afbeeldingen en bouwplannen te vinden die u kunnen helpen. Door zelf een catio te bouwen, kunt u de ren helemaal maken zoals u wilt, maar het zal veel werk en geld kosten.

Op maat gemaakte catios

Het is ook een optie om een kattenren voor buiten te kopen die speciaal hiervoor is gemaakt, zoals Omlets catios. Deze kattenrennen worden al jaren gebruikt door katteneigenaren en garanderen veiligheid en gebruiksgemak. U kunt de ren overal in de tuin plaatsen en indien gewenst aansluiten op uw woning.

Een ander voordeel ten opzichte van een zelfgemaakte ren is dat deze ren vrijwel geen onderhoud vereist. Niet verven, gaas repareren of rottende houten panelen vervangen.


een kat ligt in een mand in een balkonkattenren
Woont u in een flat en wilt u uw kat laten genieten van de buitenlucht, dan biedt een balkonkattenren de oplossing

Wat kan je allemaal in de catio zetten?

Als uw kattenren eenmaal is opgezet, staat de leuke taak te wachten om de ren te voorzien van handige, leuke en uitdagende dingen om de ervaring voor uw kat nog aangenamer te maken. Dit zijn enkele elementen die u in de kattenren zou kunnen zetten.

Outdoor kattenpaal

Een kattenpaal ontworpen voor gebruik buitenshuis is een geweldige aanvulling voor elke catio. Omlets Freestyle Outdoor kattenpaal is een volledig aanpasbaar systeem dat kan worden gebruikt in Omlet kattenrennen maar ook in een zelfgemaakte kattenren. De kattenpaal kan worden verrijkt met allerlei accessoires, zodat u een speeltuin voor uw kat kunt creëren die helemaal bij uw huisdier past.

De kern van Freestyle is een verticale paal die aan de ren wordt bevestigd. Hieraan kunnen treden, platforms, krabpalen en knusse plekjes zoals holletjes en hangmatten worden bevestigd. U kunt er ook voor kiezen twee of meer palen met elkaar te verbinden door middel van bruggen en hellingen. Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende lichaamsbeweging krijgt, en tegelijkertijd een leuke tijd heeft in de ren.


Katten klimmen in Freestyle Outdoor kattenpaal in een Catio in de tuin
Een Outdoor kattenpaal is de ideale toevoeging op uw kattenren, door uw kat een plek te geven om te bewegen en spelen

Dekzeilen

Als u uw katten de mogelijkheid wilt geven het hele jaar door gebruikt te maken van hun veilige buitenruimte, dan kunt u kiezen voor rendekzeilen. Omlet heeft op maat gemaakte rendekzeilen die zijn voorzien van handige spanhaken waarmee het zeil aan het dak of de zijkant van de ren kan worden bevestigd. U kunt kiezen voor transparante dekzeilen die de zon binnenlaten, of voor zware dekzeilen die op warme dagen voor schaduw zorgen. U kunt ook kiezen voor een combinatie van de twee, zodat uw kat de keuze heeft.

Kattenplanken

Kattenplanken bieden een andere oplossing om de verticale, vaak ongebruikte ruimte van de ren te benutten. Omlets stoffen kattenplanken zijn ontworpen om aan de zijkant van de catio te bevestigen en geven uw kat de mogelijkheid om naar boven te klimmen en in het zonnetje vanaf een zachte plek in hangmatstijl te genieten van de buitenlucht.

Portieken en scheidingswanden

Als u bang bent dat uw kat door uw benen kan glippen en wegrent zodra u de deur van de kattenren opent, kunt u een tweedeurs beveiligingssysteem toevoegen. Omlet heeft een handige portiek voor de kattenren waarmee u één deur achter u kunt sluiten voordat u de volgende opent.

Een andere toevoeging voor de ren is een scheidingswand. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als u twee katten geleidelijk wilt laten kennismaken op neutraal terrein. Zo kunnen ze elkaar zien en ruiken, maar niet echt bij elkaar komen.


Kat klimt op Omlet stoffen Outdoor kattenplank in een kattenren voor buiten in de tuin
Omlets kattenplank kan eenvoudig aan de wand van de kattenren worden bevestigd en geeft uw kat een plek om te zonnebaden

Verbind met uw woning of met een raam

Als u uw kat toegang wilt geven tot de kattenren maar niet elke keer uw kat zelf naar binnen en buiten wilt brengen, kunt u de ren met uw woning verbinden. U kunt dit doen door bijvoorbeeld vanuit een raam een tunnel van gaas te creëren.

Een andere mogelijkheid is om de kattenren dicht bij uw huis te zetten zodat uw kat via een open deur of raam naar binnen en buiten kan gaan. Zorg ervoor dat de ren goed aan uw woning is bevestigd, zodat uw huisdier niet kan ontsnappen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties