Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe verzorg ik de vacht van mijn kat

Anders dan een speelse labrador, zult u uw kat niet snel een modderbad zien nemen. Katten zijn bijzonder ijdele dieren die veel tijd steken in de verzorging van hun vacht, staart en poten om er op en top uit te zien. Het komt niet vaak voor dat een kat een vuile vacht heeft.


A cat enjoying being combed
Een kat geniet van een kambeurt

Help uw kat een beetje

De meeste katten besteden veel tijd aan het verzorgen van hun vacht. Dit betekent echter niet dat ze zo nu en dan niet een beetje hulp kunnen gebruiken. Hoewel ze het meeste werk zelf zullen doen, hebben ze soms een beetje extra verzorging van hun eigenaar nodig.

Een kat met een korte vacht heeft minder verzorging nodig dan een kat met lang haar. Toch kunnen alle katten last krijgen van klitten.


A British Shorthair cat with beautiful grey short hair
Een Brits korthaar met een prachtige grijze vacht

Katten met lang haar hebben vaak meer hulp nodig met het onderhouden van hun vacht. In de lange haren kan vuil blijven hangen, het kan in de knoop raken en vervilten.


Kammen, een band vormen en het leven van uw kat aangenamer maken

Door de vacht van uw kat te verzorgen laat u uw kat merken dat u om hem geeft en maakt u zijn leven aangenamer. Door regelmatig de vacht van uw kat te kammen kunt u huidirritatie verminderen, zorgt u ervoor dat natuurlijke oliën zich door de vacht verspreiden en kunt u de gezondheid van uw kat in de gaten houden.


A cat owner brushing her beautiful cat
Een kat wordt door zijn eigenaar gekamd

Voorbereiding op een kambeurt

Voordat u aan de vachtverzorging van uw kat begint is het van belang dat uw huisdier zich op zijn gemak voelt. Zo voorkomt u dat het dier schrikt en probeert weg te komen wanneer u begint met borstelen. Leg alle benodigdheden klaar en blijf rustig. Om ook de volgende kamsessie rustig te laten verlopen is het belangrijk dat uw kat niet geïrriteerd raakt. Als uw kat duidelijk maakt dat hij het niet plezierig vindt, probeer het dan later opnieuw.


All the necessary cat grooming equipment
Benodigdheden voor de vachtverzorging van een kat

7 tips voor het verzorgen van een kattenvacht

 1. Laat uw kat er al op jonge leeftijd aan wennen dat zijn vacht wordt verzorgd.

 2. Kam altijd de volledige vacht en kam met de haarrichting mee.

 3. Leg de borstels en kammen op een plaats in huis waar uw kat graag slaapt. Zo kunt u uw kat kammen wanneer hij rustig en slaperig is.

 4. Geef uw kat altijd een beloning zodra u klaar bent met kammen. U kunt uw kat ook tijdens de kamsessie een snack geven om hem te laten weten dat hij het goed doet.

 5. Katten kunnen uw stemming aanvoelen. Blijf daarom rustig en zelfverzekerd.

 6. Als uw kat zich helemaal niet op zijn gemak voelt tijdens het kammen, dan kunt u een vachtverzorgingshandschoen proberen.

 7. Weet wanneer het genoeg is geweest. Als u ziet dat uw kat het echt niet aangenaam vindt is het beter om te stoppen en het later opnieuw te proberen. Zo voorkomt u dat uw kat er de volgende keer een nog grotere hekel aan heeft.

 8. Brushing a beautiful young tabby kitten
  Een prachtige jonge cyperse kat wordt geborsteld

  De vacht van een kortharige kat verzorgen

  Haal om te beginnen een fijne kam door de vacht van uw kat en kijk of u kleine zwarte 'puntjes' ziet. Deze kunnen er namelijk op duiden dat uw kat vlooien heeft. Een klein zwart/grijs/bruin knobbeltje dat er een beetje uitzien als een moedervlek, is waarschijnlijk een teek. Knobbeltjes onder de huid kunnen duiden op een ernstiger probleem. Gebruik daarna een borstel, een kam van metaal of rubber, ontworpen om dode haren te verwijderen.


  A beautiful brown Abyssinian Cat with short hair
  Een prachtige Abessijn met een korte vacht

  Kortharige katten hoeven niet vaker dan eens of tweemaal per week te worden gekamd. Toch is het wel verstandig om dit regelmatig te doen, zodat uw huisdier eraan gewend blijft.


  De vacht van een langharige kat verzorgen

  Gebruik een kam met grove tanden. Als u klitten vindt zult u deze voorzichtig moeten verwijderen. Probeer wanneer u dit doet niet aan de huid van uw kat te trekken omdat de kamsessie hierdoor tot een abrupt einde kan komen. Kijk of de huid van de vacht van uw kat vrij is van knobbeltjes. Kleine zwarte, grijze of bruine knobbeltjes die lijken op een moedervlek kunnen teken zijn. Een onderhuids knobbeltje kan een ernstiger probleem zijn.


  A beautiful white Ragdoll Cat with long hair
  Een prachtige witte Ragdoll met lang haar

  Als de vacht klitvrij is kunt u gebruik gaan maken van een kam of een rubberen of metalen borstel om de dode haren te verwijderen. Begin bij de haaraanzet en kam met de haarrichting mee naar buiten. Kijk of u zwarte spikkeltjes in de haren zien, deze kunnen duiden op de aanwezigheid van vlooien.


  De vacht van een kat verzorgen met een tondeuse

  Wanneer u de vacht van uw kat trimt met een tondeuse, is de veiligheid van uw kat het belangrijkst. Neem dus de tijd om uw kat een aangename verzorging te geven. Sommige katten zullen de trilling van de tondeuse misschien aangenaam vinden, terwijl andere katten zullen proberen weg te rennen.


  A beautiful grey cat sitting on the sofa
  Een prachtige grijze kat zit op de bank

  Katten hebben een zeer flexibele huid en het kan daarom lastig zijn om een tondeuse te gebruiken. Neem alle tijd om te voorkomen dat u de huid van uw kat beschadigt.

  Houd uw kat voorzichtig vast en begin bovenop het lichaam. Werk van de nek richting de staart maar trim de staart niet.


  Narcose

  Als uw kat echt getrimd moet worden, maar hij het niet wil toelaten, dan kan hij onder algehele verdoving worden gebracht om bijten en krabben te voorkomen. Op deze manier voorkomt u dat er ongelukken gebeuren en zal het snel voorbij zijn. Wanneer de vacht van uw kat ernstig vervilt is maar hij absoluut niet behandeld kan worden, dan kunt u deze optie overwegen.

  Het nadeel van deze methode is dat er een dierenartsrekening aan verbonden is, maar dit kan soms niet worden voorkomen.Reacties

Er zijn nog geen reacties