Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Lichaamstaal van katten uitgelegd

U hoeft niet over paranormale krachten te bezitten om te weten wat uw kat denkt. Waarschijnlijk maakt uw kat dit u al duidelijk met zijn lichaamstaal. De lichaamstaal van uw kat begrijpen, is de beste manier om met uw kat te communiceren. Door naar de geluiden te luisteren die uw kat maakt en zijn lichaamstaal te observeren kunt u vaak goed opmaken hoe uw kat zich voelt.


A cat lying down wanting attention from its owner
Een kat vraagt om aandacht van zijn eigenaar

Er zijn wetenschappers die beweren dat lichaamstaal van katten bestaat uit 25 verschillende, visuele tekens en 16 verschillende combinaties. De meeste mensen kunnen de nuances van de lichaamstaal van katten niet lezen, maar we kunnen wel leren de basis te begrijpen. In dit hoofdstuk kunt u leren wat de lichaamstaal van uw kat betekent en hoe u terug kunt praten met geluiden (zie volgende pagina).


Blij en tevreden

Uitdrukking - De oren van uw kat zijn naar voren gespitst, de snorharen zijn ontspannen en de ogen half gesloten. Uw kat knippert misschien langzaam met zijn ogen, wat erop duidt dat hij zich veilig voelt en u vertrouwt.

Houding - Uw kat zit of ligt. Uw kat strekt zich uit of zit met zijn voorpootjes netjes onder zijn lichaam gevouwen.


A relaxed happy cat with half closed eyes
Een ontspannen, tevreden kat met half gesloten ogen

Nerveus

Uitdrukking - De oren van uw kat liggen plat (ook wel vliegtuigoortjes genoemd) of zijn gespitst en draaien om alle geluiden op te kunnen vangen. De ogen staan wijd open en de pupillen zijn vergroot. De snorharen zijn naar beneden en naar achteren gericht, al schieten ze soms snel naar voren.

Houding - Uw kat zit waarschijnlijk ineengedoken. De staart begeeft zich onder het lichaam tussen de achterpoten of wordt heen-en-weer gezwaaid.


An anxious cat with dilated pupils and whiskers pointing down
Een nerveuze kat met grote pupillen en naar beneden gerichte snorharen

Bang

Uitdrukking - Uw kat houdt zijn ogen volledig geopend en knippert niet. Zijn oren houdt hij plat in zijn nek.

Houding - De staart begeeft zich onder het lichaam tussen de achterpoten of wordt heen-en-weer gezwaaid. De rug is gebogen. De staart is opgezet waardoor deze er veel groter uitziet, de voorpoten staan recht en de achterpoten zijn gebogen. Mogelijk haalt uw kat uit naar datgene waar hij bang voor is als hij niet de mogelijkheid heeft om weg te komen.


A scared cat showing the arched back and flattened ears
Een bange kat met een gebolde rug en platte oren

Kwaad

Uitdrukking - De bek van de kat staat open en de tanden zijn zichtbaar. De ogen staan wijd open, de pupillen zijn vaak dunne spleetjes en uw kat knippert niet. De oren liggen plat in de nek.

Houding - De kat staat ofwel hoog op de poten om groot te lijken of laag bij de grond, klaar om uit te halen.


An angry cat with flattened ears an open mouth and dilated pupils
Een boze kat met de oren in zijn nek

Staartsignalen

  • De staart heen-en-weer zwaaien - Dit duidt erop dat een kat zich aan iets begint te ergeren.

  • De staart op de vloer slaan - Dit is een waarschuwing. Een kat probeert u zo duidelijk te maken dat u hem met rust moet laten.

  • De staart in een boog houden - Dit duidt op agressie. De kans is groot dat een kat naar u zal uithalen.

  • Haar op de staart en rug staat omhoog - Dit is een teken van angst of nervositeit. Als een kat dit doet voelt hij zich bedreigd.

  • De staart tussen de poten - Dit is een teken van onderdanigheid.

  • De staart is ontspannen - Dit duidt erop dat uw kat ontspannen is en zich op zijn gemak voelt.

  • De staart staat recht omhoog of met een 'knik' in het uiteinde - Dit is een vriendelijke begroeting. Uw kat wil uw aandacht.

  • De staart staat recht en trilt - Dit betekent ofwel dat een kat op het punt staat om te gaan sproeien, of dat hij erg enthousiast is.


Reacties:

Er zijn nog geen reacties