Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Wat betekenen de geluiden die katten maken?

Door mensen kunnen er ongeveer 16 verschillende kattengeluiden worden geïdentificeerd. Dit zijn er waarschijnlijk nog veel meer, maar wij zijn niet in staat om de subtile nuances op te vangen. Met het geluid dat een kat maakt vertelt hij u precies hoe hij zich voelt, of dat nu een tevreden spin is of een kwade grom.


A very clever Bengal Cat who can even be trained
Een intelligente Bengaal

Waarom spinnen katten?

Wist u dat niet alle katachtigen spinnen? Leeuwen, tijgers, jaguars en luipaarden brullen, maar kunnen niet spinnen. Spinnen is een van de eerste geluiden die een kitten maakt. Als ze zich voeden bij hun moeder zullen ze zachtjes spinnen. Vanaf jonge leeftijd wordt spinnen door katten zo in verband gebracht met positieve dingen, zoals voeden, spelen met hun nestgenootjes en gewassen worden.

Er bestaan verschillende theorieën over hoe katten spinnen. Een theorie is dat de turbulentie in de bloedstroom een vibratie veroorzaakt in de borst en luchtpijp, wat een resonantie teweeg brengt in de neusholte. Een andere theorie oppert dat de spieren van het middenrif en het strottenhoofd samentrekken waardoor de 'spin-vibratie' ontstaat. Een derde theorie, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, gaat ervan uit dat katten hun stembanden en spieren op het strottenhoofd gebruiken om de glottis achtereenvolgend te openen en te sluiten (de glottis is de opening tussen de stembanden en het bovenste deel van het strottenhoofd). Dit zorgt ervoor dat de lucht gaat trillen waardoor het spinnende geluid ontstaat.

Vaak wordt het spinnen van katten gezien als een teken dat ze ontspannen en tevreden zijn. Toch is spinnen hier niet tot beperkt. Katten spinnen ook om zichzelf op hun gemak te stellen in stressvolle situaties of wanneer ze pijn hebben. Sommige wetenschappers zijn van mening van de frequentie van het spinnen (26 Hertz) weefselhernieuwing stimuleert. Door te spinnen zou een kat zichzelf genezen of zijn botten versterken. Ook kunnen katten gaan spinnen wanneer ze honger hebben (dit is vaak luider dan het 'normale' spinnen), of wanneer dominante katten onderdanige katten benaderen om zo duidelijk te maken dat ze niets te vrezen hebben.


Waarom klapperen katten met hun bekjes?

Katten klapperen vaak met hun tanden wanneer ze iets zien dat ze willen vangen. Dit kan bijvoorbeeld een vogel in de tuin zijn of een vlieg in de vensterbank. Hun kaken maken een trillende beweging terwijl ze een stotterend geluid maken. Wetenschappers denken dat katten dit doen uit opwinding of uit frustratie wanneer zij een potentiële prooi op het oog hebben. De kaakbeweging is een voorbereiding op de fatale bijt wanneer de kat zijn prooi te pakken heeft.


Waarom miauwen katten?

Naast spinnen is miauwen het eerste geluid dat een kitten maakt. Miauwen is de voornaamste manier waarop een kat uw aandacht kan trekken. Wanneer een kat honger of dorst heeft, geaaid wil worden of naar buiten wil, zal hij blijven miauwen totdat u aan zijn behoefte heeft voldaan. Sommige wetenschappers zijn van mening dat katten met name miauwen om te communiceren met mensen, en dat volwassen katten zelden op dezelfde manier miauwen naar andere volwassen katten. Wanneer een kat kort en met een hoge toon miauwt, is dit meestal gewoon een begroeting. Wanneer de miauw langgerekt is, betekent dit vaak dat uw kat iets van u wil. Een lage, langgerekte miauw duidt er meestal op dat een kat geagiteerd is en wenst dat u haar verzoek meteen inwilligt. Door te begrijpen wat uw kat met zijn miauw wil bereiken, moet u het in zijn context plaatsen. Wanneer het dier bij de deur staat en luid aan het miauwen is, wil hij waarschijnlijk naar buiten worden gelaten. Als hij naast zijn voerbaak staat te miauwen, is het aannemelijk dat hij honger heeft. En als u uw op de bank zit met uw benen over elkaar, dan betekent een miauw waarschijnlijk dat uw kat wenst dat u anders gaat zitten zodat hij bij u op schoot kan gaan liggen.


Waarom grommen en blazen katten?

Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen. Grommen en blazen gaat gepaard met angstige, nerveuze of kwade lichaamstaal.


An angry cat hissing
Een boze kat blaast

Waarom 'janken' katten?

Katten 'janken' soms als ze met elkaar communiceren. Wanneer u 's nachts katten hoort, maken ze vrijwel altijd dit geluid. Het is een herkenbaar geluid dat ver draagt. Katten janken wanneer ze hun territorium bewaken, vechten of pijn hebben. Katten die niet gecastreerd zijn zullen op een specifieke manier miauwen wanneer ze krols zijn. Wanneer vrouwelijke katten krols zijn, miauwen ze vaak en luid en proberen uit huis te ontsnappen om een partner te vinden. Katers miauwen op deze manier om krolse dames te roepen.


Waarom maken katten een 'tjirpend' geluid?

Dit geluid ligt tussen miauwen en spinnen in en klinkt als een trillende miauw. Dit geluid leert een kat van zijn moeder. Moederkatten miauwen op deze manier om de aandacht van hun kittens te trekken, vaak met als doel dat haar kitten haar zullen volgen. Uw kat zal dit geluid naar u maken om uw aandacht te trekken of als vriendelijke begroeting.Reacties:

Er zijn nog geen reacties