Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Reizen met uw kat

Eropuit trekken met uw kat, waarschijnlijk voor een tripje naar de dierenarts of het pension, hoeft niet per se stressvol te zijn. Veel katten hebben echter niet veel ervaring met reizen en de ervaring die ze als kitten hebben opgedaan is vaak niet erg positief. Na weggehaald te zijn bij zijn broertjes en zusjes, een bezoek aan de dierenarts om onderzocht te worden, vaccinaties te krijgen en misschien zelfs gecastreerd te worden, wordt een autoreis door uw kat in verband gebracht met iets negatiefs.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de stress te beperken en de autoreis voor uw kat zo aangenaam mogelijk te maken.


An endearing ginger cat in her cat carrier
Een bange rode kat in een reismandje

Reismandje voor katten

Allereerst is het van belang om een reismandje aan te schaffen dat groot genoeg is voor uw kat. Reismandjes zijn verkrijgbaar in vele verschillende vormen en maten. Het belangrijkste is dat het reismandje veilig, ruim en goed geventileerd is.

Leg dan een oude handdoek op de bodem van het reismandje om eventuele ongelukjes op te vangen. Leg hier een dekentje van uw kat bovenop zodat hij een bekende geur heeft.

Ook zijn er producten verkrijgbaar zoals Feliway om katten te kalmeren en probleemgedrag te reduceren. Een dergelijk product in het reismandje van uw kat sprayen voordat de reis begint, kan een positieve invloed hebben op het gedrag van uw kat.


Belangrijke tip

Reis alleen met een kat die in een veilig reismandje zit. Kom tijdens de reis niet in de verleiding om het deurtje van het reismandje te openen, uw kat vast te houden of hem in een handdoek te wikkelen. Een kat die zich vrij kan beweging in een rijdende auto is vragen om problemen, dus neem dit risico nooit.


Uw kat meenemen over de grens

Wanneer u uw kat meeneemt naar het buitenland is het belangrijk om van tevoren op de hoogte te zijn van de voorwaarden die het land waar u naar toegaat stelt voor het binnenlaten van dieren. Afhankelijk van het land waar u naar toe gaat dient u het volgende te doen (en in deze volgorde):

  • Laat uw kat inenten tegen rabiës (hondsdolheid). Een kat moet minimaal 12 weken oud zijn voor deze vaccinatie. Wanneer u met uw huisdier buiten de EU reist moet u 30 dagen na de inenting tegen rabiës een bloedtest laten doen. Als u binnen de EU reist, kunt u 21 dagen na de rabiës-inenting uw kat over de grens meenemen. Zorg er ook voor dat indien u in het verleden uw huisdier heeft laten inenten, de vaccinatie up-to-date moet worden gehouden.

  • Ook heeft uw kat een paspoort en een microchip nodig. Sommige transportmaatschappijen eisen een gezondheidsverklaring van uw dierenarts zodat zeker is dat uw huisdier fit genoeg is om te reizen. Het paspoort blijft geldig zolang uw kat voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van het land.

  • Wanneer u naar het buitenland reist en uw huisdier voldoet niet aan de toelatingsvoorwaarden, kan hij in quarantaine worden geplaatst.Reacties:

Er zijn nog geen reacties