Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Maken katten gebruik van een klimboom?

Katten hebben van nature de drang om hoog te klimmen. In het wild zouden ze hiervoor een boom kiezen. Maar maken katten eigenlijk gebruik van een klimbomen zonder schors en takken?

Maken katten gebruik van klimbomen?

Ja, de meeste katten zullen blij zijn als ze een klimboom of krabpaal hebben. Een goede klimboom komt tegemoet aan veel van hun instincten - klimmen, krabben, verstoppen en rusten. Het kan een waardevol element zijn dat de omgeving van uw kat verrijkt en eindeloos plezier biedt, als u de juiste kliboom voor uw kat kiest.


twee bengalen spelen op freestyle vloer-tot-plafond klimboom voor katten
Klimbomen zijn een fantastische manier om katten te geven wat ze nodig hebben

Waarom gebruiken katten klimbomen?

Hoogte

Katten houden ervan om hoog te zijn. Als prooidieren en natuurlijke klimmers vinden ze het prettig om controle te hebben over hun territorium door het vanaf een verheven punt te observeren. Vanaf een hoger gelegen punt kunnen ze in de gaten houden wat er allemaal gaande is en grotere roofdieren spotten. Een krabpaal of klimboom is een veilige manier om tegemoet te komen aan dit instinct van katten, omdat ze (in tegenstelling tot boekenkasten of keukenkasten) speciaal voor dieren zijn ontworpen.

Veiligheid

Voor elke kat is het belangrijk om een plek te hebben waar hij of zij zich terug kan trekken als het een beetje te druk wordt. Voor katten die deel uitmaken van een groot of druk huishouden en katten die net zijn verhuisd, geldt dit nog meer. Is de krabpaal niet hoog genoeg om een kat volledige privacy te bieden, dan moeten kinderen en andere huisdieren leren dat de kat niet mag worden gestoord als hij gebruikmaakt van de krabpaal. Dit zal uw kat een gevoel van veiligheid en rust geven.

Over veiligheid gesproken. Het is natuurlijk belangrijk dat u het kattenmeubel op de juiste manier installeert. Katten mogen misschien negen levens hebben, maar als ze van de ene trede naar de andere springen of in een hangmat slingeren, moet de krabpaal goed vaststaan. Grote klimbomen en krabpalen zoals Freestyle van Omlet, die aan een muur of plafond kunnen worden bevestigd, bieden de garantie dat ze niet kunnen omvallen als er flink op wordt gespeeld of als er op bungelend speelgoed wordt gejaagd.

U kunt hier meer lezen over hoe u uw woning veilig kunt maken voor katten.

Een slaapplek

Katten brengen een groot deel van hun leven slapend door. Hoewel ze eigenlijk overal wel kunnen slapen, vinden ze het prettig om een aantal plekken te hebben om uit te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld een warm kattendeken op de vensterbank zijn of een comfortabele kattenmand.

Zoals gezegd voelen katten zich het meest op hun gemak als ze hoog kunnen zitten. Als het mogelijk is zullen ze het dus waarderen om een hoger gelegen slaapplek te hebben. De Freestyle Outdoor kattenpaal kan worden voorzien van supercomfortabele hangmatten en vilten holletjes om te slapen. Lees hier waarom katten zoveel slaap nodig hebben.


katten relaxen in een holletje en hangmat in outdoor kattenpaal
Een goed klimboom is voorzien van plekken waar uw kat rustig kan slapen

Natuurlijke behoefte om te klimmen

Katten zitten dus graag hoog, maar vaak is de reis naar boven even belangrijk. Katten klimmen van nature graag, en het is van belang dat ze dit op een veilige manier kunnen doen.

Een klimboom zoals Omlets Freestyle vloer-tot-plafond klimboom kunt u aanpassen aan de leeftijd en fysieke capaciteiten van uw kat. Voor oudere of minder avontuurlijke katten kunt u bijvoorbeeld beginnen met een paar treden vlak boven de grond en deze na verloop van tijd hoger plaatsen. Voor meer atletische waaghalzen kunt u een uitdagender klimsysteem samenstellen.

Entertainment

Een krabpaal is naast een plek waar uw kat hoog kan zitten om alles in de gaten te houden, ook een bron van vermaak. Kies daarom een krabpaal met accessoires waarvan u weet dat uw kat ze leuk vindt, zoals interessante krabelementen, kattenspeeltjes en klimmogelijkheden.

Vogeltjes kijken

Katten zijn prooidieren. Maar zoals bekend zijn het ook jagers. Als uw kat de mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan, ligt er misschien wel eens een cadeautje voor u klaar bij de tuindeur in de vorm van een dode vogel of knaagdier. Vaak is voor een kat het leukste onderdeel het jagen zelf.

Zelfs katten die niet de intentie of mogelijkheid hebben om een prooi te vangen, zullen het geweldig vinden om kleinere dieren te kunnen bespioneren en besluipen.

Als uw kat tijd buiten doorbrengt, in volledige vrijheid of in een kattenren, zal uw huisdier het heerlijk vinden om een hoge, veilige plek te hebben om de tuinvogels in de gaten te kunnen houden. Een krabpaal kan de ideale manier zijn om uw kat de mogelijkheid te geven dit te doen.

Wat is een geschikte plek voor een klimboom voor katten?

Binnen

Vaak wordt een krabpaal in huis gebruikt, bijvoorbeeld in de woonkamer of logeerkamer waar uw kat graag tijd doorbrengt. Ook als u een buitenkat heeft, brengen uw huisdier waarschijnlijk behoorlijk wat tijd binnen door. Ook buitenkatten hebben in huis een plek nodig om te spelen en ontspannen.


katten spelen op een indoor klimboom met allerlei accessoires
Een indoor versie, zoals de Freestyle vloer-tot-plafond klimboom voor katten, kan worden aangepast aan elke kat

Voor binnenkatten die minder beweging en uitdaging krijgen dan buitenkatten, is een klimboom eigenlijk een must voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Omlets Freestyle Indoor klimboom voor katten biedt de ideale oplossing. Deze volledig naar wens samen te stellen klimboom biedt urenlang speelplezier en geeft katteneignaren de mogelijkheid om een systeem te creëren dat echt bij hun huisdier past. U kunt allerlei accessoires aan de verticale palen toevoegen, zoals treden, platforms, bruggen, sisal krabpalen, hangmatten en holletjes waar katten echt kunnen ontspannen.

Een ander voordeel van Freestyle is dat het prachtig staat bij de rest van uw meubilair. Daarnaast is het volledig aanpasbaar, zodat het zowel in grote als kleine ruimtes past.

Buiten

Als u uw kat in een kattenren van het buitenleven laat genieten, kunt u door een kattenpaal in de omheining te zetten uw kat meer uitdaging en beweging bieden.


katten spelen in een kattenren voor buiten met een kattenpaal
Outdoor kattenpalen worden vaak in de kattenren geplaatst, maar kunnen ook vrij in de tuin worden gezet

De Freestyle Outdoor kattenpaal is vergelijkbaar met de binnenversie, maar met accessoires die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Als uw kat vrij naar buiten kan, kan een kattenpaal in de tuin nog steeds voor extra beweging en vermaak zorgen. Dit is vooral gunstig als uw kat de tuin niet echt verlaat, maar toch graag klimt en speelt.

Hoe hoog moet een klimboom voor katten zijn?

Dit hangt af van een aantal dingen. Maar om alle voordelen te bieden, moet een klimboom hoog genoeg zijn om uw kat echt de kans te geven om te klimmen. Idealiter is de hoogste plek hoger dan mensen. Katten voelen zich veilig als ze hoog kunnen zitten, vandaar dat u uw kat waarschijnlijk wel eens op een boekenkast heeft aangetroffen of misschien zelfs op een openstaande deur.

De verticale palen van Freestyle zijn uitschuifbaar, zodat ze geschikt zijn voor elke plafondhoogte tot 4,40 meter. Dat is hoger dan de meeste klimbomen, en niet alle katten zullen zo hoog willen gaan. Plaats accessoires daarom alleen op een hoogte waarvan u weet dat uw kat zich er prettig voelt.

Zijn klimbomen alleen voor kittens?

Nee, en ook niet alleen voor volwassen katten. Klimbomen en krabpalen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Het is aan u een klimboom te kiezen die past bij de leeftijd en capaciteiten van uw kat.

Met Freestyle kunt u accessoires hoger of lager op de palen (ver)plaatsen om de afstand tussen treden en platforms uitdagend genoeg te maken voor uw kat, terwijl het toch veilig is in gebruik. U kunt uw klimboom ook van accessoires voorzien waarvan u weet dat uw kat ze leuk vindt. Een enthousiaste kitten vindt het misschien heerlijk om hellingen op en af te rennen, terwijl oudere katten zich misschien liever lekker uitstrekken op een krabpaal en dan ergens gaan liggen om een schoonheidsslaapje te doen op een kussen of in een holletje.


kat krabt aan sisalkrabpaal op kattenpaal
Voorzie uw klimboom van allerlei krabelementen waar uw kat van kan genieten

Kunnen katten samen gebruikmaken van een klimboom?

Katten die samenwonen kunnen zeker een krabpaal delen. Het is dan wel van belang dat ze allebei voldoende ruimte hebben om gescheiden gebruik te maken van de klimboom. Grotere katten zoals maine coons hebben meer ruimte nodig dan kleinere kattenrassen. Hoeveel ruimte een kat nodig heeft, hangt voornamelijk af van de voorkeur en persoonlijkheid van uw kat. Met Freestyle geeft u elke kat voldoende ruimte om te klimmen, krabben en spelen, zonder dat ze elkaar in de weg zitten.

Omdat de eigen plek die een klimboom een kat biedt een van de belangrijkste voordelen van een klimboom is, is het het beste om elke kat een eigen krab- en rustplekken te geven.

Heeft u meerdere katten die niet goed met elkaar overweg kunnen, dan kan het soms helpen om twee klimbomen aan te schaffen. Toch bestaat er het risico dat dit juist leidt tot meer ruzie. Een kat kan plotseling bedenken dat de andere kat de perfecte slaapplek heeft, die dan natuurlijk veroverd moet worden.

Ten slotte

We hopen dat bovenstaande u ervan heeft overtuigd dat katten een klimboom nodig hebben en dat het u inzicht heeft gegeven in welk type klimboom of krabpaal het beste past bij uw kat. Klimbomen met meerdere niveaus bieden katten van alle leeftijden de mogelijkheid om te klimmen, krabben en spelen. Daarnaast geeft het katten een plek die ze als deel van hun territorium kunnen beschouwen en waar ze kunnen schuilen, slapen en ontspannen, hoog uit de buurt van stofzuigers, honden en overenthousiaste peuters.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties