Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Uw huis veilig maken voor een kat

Katten zijn zeer beweeglijk en u zult er soms versteld van staan hoe ze overal op kunnen springen. Er zijn veel dingen in huis aanwezig die uw kat kunnen verwonden. In dit hoofdstuk overlopen we de maatregelen die u kunt nemen om uw huis zo veilig mogelijk te maken voor uw kat.


A black cat with beautiful green eyes stretched out across the floor
Een zwarte kat met prachtige groene ogen strekt zich uit op de vloer

Veiligheid

Een kat kan makkelijk uit een open raam vallen of ontsnappen wanneer de deur op een kier staat. Wanneer u uw huis veilig wilt maken voor een kat dan is controleren van alle ramen en deuren het eerste wat u kunt doen.


A ginger cat sat in front of a closed window
Een rode kat zit voor een gesloten raam

Als u uw kat de mogelijkheid heeft om naar binnen en buiten te gaan, dan is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat alle ramen boven de begane grond gesloten zijn. Als het nodig is om een raam open te houden, zorg er dan voor dat uw kat geen toegang heeft tot deze ruimte.


Planten

Katten, en met name kittens, kunnen op alle soorten kamerplanten gaan kauwen. Meestal zal dit niet schadelijk zijn en houdt dit gedrag op wanneer een kitten volwassen wordt, maar er zijn planten die schadelijk zijn voor katten. Het is daarom verstandig om planten buiten het bereik van katten te houden of ze weg te doen.


A ginger cat sitting next to an indoor plant
Een rode kat naast een kamerplant

Planten die giftig zijn voor katten:

 • Amaryllis
 • Herfsttijloos
 • Klimop
 • Lelies
 • Lepelplant
 • Tulpen
 • Taxus

Als u niet zeker weet of een plant in uw huis giftig is voor katten, vraag dit dan na bij de dierenarts.

Chemicaliën

Zorg ervoor dat uw kat niet in aanraking kan komen met schoonmaakproducten en andere schadelijke stoffen.

Producten die giftig kunnen zijn voor uw kat zijn onder andere:

 • Medicijnen
 • Pot pourri
 • Verf
 • Toiletreinigers
 • Pesticiden
 • Insecticiden
 • Cosmetische producten

Als u niet zeker weet of een product giftig is, is het verstandig om het voor de zekerheid uit de buurt van nieuwsgierige kattenpoten te houden.


Keukenkastjes

Katten zijn intelligente en nieuwsgierige dieren. Ze zullen snel doorhebben hoe ze uw keukenkastjes kunnen openen. We adviseren daarom de nodige stappen te nemen om ervoor te zorgen dat katten niet in de keukenkastjes kunnen komen. Een simpele vergrendeling is voldoende om zelfs de meest nieuwsgierige katten buiten te houden.


Kabels

Katten, en zeker kittens, kunnen de gewoonte ontwikkelen om op alles wat fijn aanvoelt te gaan kauwen. Helaas betreft dit ook elektriciteitskabels. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om te voorkomen dat uw kat een schok krijgt en/of de kabels beschadigt.

A kitten chewing on an electric cable
Een kitten speelt met een elektriciteitskabel

Gebruik kabelbeschermers die sterk genoeg zijn om weerstand te bieden tegen kauwen of een coating hebben met een onaangename smaak voor katten.


Apparaten

Een wasmachine vol met zachte kleding zal er voor uw kat uitzien als het perfecte holletje om te slapen. Maar als u er geen gewoonte van maakt om de wasmachine grondig te controleren voordat u hem aanzat, kan dit fatale gevolgen hebben.


A playful cat hiding in a washing machine
Een speelse kat verstopt zich in de wasmachine

Laat een kookplaat nooit zonder toezicht aanstaan en controleer de wasdroger en wasmachine voordat u hem aanzet.


Breekbare voorwerpen

Alles wat op een rand of plank staat heeft met een kat in huis een beperkte levensduur. De kans is groot dat het wordt omgestoten en kapotvalt. Neem daarom de nodige maatregelen om te voorkomen dat dingen stukgaan.Reacties:

Jacqueline, 28 november 2018

Ik ben Jacqueline,. Twee weken geleden moesten mijn man en ik onze poes Lundi laten inslapen. Ik ben erg verdrietig hierom en huil ook vaak. Ik mis ons maatje heel erg. Ik wil graag een kitten aanschaffen die gesocialiseerd is, gesteriliseerd, gechipt. Ik zou graag hierover advies krijgen. Met vriendelijke groet Jacqueline