Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe verhuist u met een kat?

U bent dus van plan om te verhuizen, gefeliciteerd! Als uw kat meeverhuist hoeft dit geen probleem te zijn. U zult zich er misschien zorgen over maken dat uw kat de weg naar zijn nieuwe huis niet zal kunnen terugvinden, maar wij kunnen u hierbij helpen. Ook hebben we een speciale tip voor u waarbij boter en de poten van uw kat betrokken zijn...


A beautiful ginger and white kitten hiding under the furniture
Een prachtige rode kitten verschuilt zich onder een kast

Katten zijn territoriale dieren die van nature terug zullen willen keren naar hun oude territorium nadat u bent verhuisd. Hieronder vindt u een aantal stappen die u kunt volgen om de kans dat dit zal gebeuren te beperken.


Voorzie uw cat van een microchip en een halsband

Het is erg belangrijk dat uw kat een vorm van identificatie bij zich draagt. Bij voorkeur in de vorm van een microchip en een halsband met een veiligheidssluiting. Als uw kat al een microchip heeft, zorg er dan voor dat u de informatie actualiseert wanneer u bent verhuisd.


A ginger and white cat wearing a collar and tag
Een wit-rode kat met een halsband en adresgegevens

Inpakken

Zet uw kat in een rustige ruimte terwijl u aan het inpakken bent en geef hem een bakje met water, een kattenbak en een reismandje. Wacht totdat u in uw nieuwe huis aankomt voordat u uw kat te eten geeft omdat er anders misschien een ongelukje kan gebeuren.


A cat lying down inside its box ready to move house
Een kat zit in een kartonnen doos en wacht de verhuizing af

Uw oude huis verlaten

Zet uw kat in zijn reismandje wanneer u klaar bent om uw oude huis te verlaten en dek het af met een deken. Laat een klein deel vrij zodat uw kat naar buiten kan kijken. Dit kan ertoe bijdragen dat uw kat rustiger blijft en hij de reis als minder stressvol ervaart.


A cute cat curled up sleeping in a travel box ready to move house
Een kat ligt lekker te slapen in zijn reismandje in afwachting van de verhuizing (= ideale situatie)

Aankomen in jullie nieuwe huis

Zet uw kat in een veilige ruimte wanneer u in uw nieuwe huis aankomt en geef hem voer, water, een kattenbak, mandje, wat speeltjes of een krabpaal. Hier zal uw kat de komende dagen blijven dus zorg dat hij omringd is door zijn favoriete dingen.


A ginger and white cat lying down on a cat tree
Een rode kat ligt rustig in een mandje van zijn krabpaal

Om meer te lezen over de eerste 24 uur die uw kat in jullie nieuwe huis doorbrengt, klik hier.


De eerste twee weken in uw nieuwe huis

Laat uw kat kamer per kamer kennis maken met uw nieuwe huis. Doe dit rustig aan om ervoor te zorgen dat uw kat langzaam maar zeker went en niet wordt overdonderd. Raak niet ontmoedigd wanneer uw kat zich verstopt onder bijvoorbeeld de bank, dit is volstrekt normaal gedrag.


A ginger tabby cat resting on the floor with it paws tucking up
Een rode tabby zit rustig op de grond met opgekrulde pootjes

Na de eerste weken in uw nieuwe huis

Na twee weken kunt u erover na gaan denken om uw kat naar buiten te laten. Dit is geen vastgesteld tijdstip, sommige katten zullen meer tijd nodig hebben om te wennen. Forceer uw kat niet als hij niet naar buiten wil en houd hem goed in de gaten wanneer hij besluit naar buiten te gaan. In het beste geval zet u een deel van de tuin af zodat uw kat gewend kan raken aan alle geuren voordat hij de volledige vrijheid krijgt. Vaak zal dit echter heel moeilijk zijn en het is daarom van belang dat u uw kat goed in de gaten houdt wanneer hij zijn nieuwe tuin ontdekt. Een kattenren van Omlet is hiervoor heel geschikt.


A tabby cat strolling across the grass in the garden
Een tabby kat loopt door het gras in de tuin

Hoelang moet een kat binnenblijven na een verhuizing?

Een standaard antwoord is twee weken, maar dit is per kat afhankelijk. Het beste wat u kunt doen is het gedrag van uw kat in de gaten houden om te zien of het dier zich op zijn gemak voelt, het nieuwe huis kent en genoeg zelfvertrouwen heeft om de stap naar buiten te zetten.


A beautiful young cat looking out the wonder
Een mooie kat kijkt uit het raam naar buiten

Smeer boter op de poten van uw kat

Dit is geen grapje. Door boter op de poten van een kat te smeren voorkomt u dat het dier te snel wegrent wanneer hij voor het eerst buitenkomt en zo vergeet hoe hij hier terecht is gekomen en waar hij ook alweer vandaan kwam.

In plaats van overenthousiast de deur uit te rennen zal uw kat buiten zijn poten gaan likken. Dit geeft hem wat tijd om zich bewust te worden van zijn omgeving en het rustiger aan te doen tijdens de eerste ontdekkingstocht.


A tabby cat licking butter off its paws
Een cyperse kat likt boter van zijn poten

Een ander voordeel is dat katten boter niet alleen verrukkelijk vinden, maar het hun vacht ook mooi laat glanzen en helpt haarballen te voorkomen.Reacties

Er zijn nog geen reacties