Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

De eerste 24 van uw kat in zijn nieuwe huis

Okay, u bent dus klaar voor de komst van uw nieuwe kat. Voor een kat kan de eerste dag in een nieuw huis heel eng zijn. Maar er zijn een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat het een minder stressvolle ervaring is voor uw kat.


A wonderful adult domestic tabby cat rolling around on the carpet
Een volwassen cyperse kat strekt zich uit op het tapijt

Laat niet iedereen in één keer kennismaken met de kat

Hoe lastig dit ook kan zijn, probeer te voorkomen dat iedereen tegelijk kennismaakt met uw nieuwe kat of kitten. Om te voorkomen dat uw kat bang wordt of zich overdonderd voelt, is het verstandig om rustig aan te doen met de kennismaking. Geef uw kat de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.


A young white cat hiding around the corner in the home
Een jonge witte kat kijkt de kat uit de boom

Geef uw kat tijd om te wennen

Geef uw kat de tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Het kan zijn dat uw kat zich in het begin onder de bank of een kast probeert te verschuilen. Dit is een natuurlijke reactie waarover u zich geen zorgen hoeft te maken. Onthoud wel dat elke kennismaking van uw kat uit moet gaan. Laat uw kat naar u en uw gezin komen om kennis te maken, in plaats van dat u de eerste stap neemt. U kunt uw kat aanmoedigen om hallo te komen zeggen, maar als het dier er geen zin in heeft, probeer het dan gewoon later nog eens. Uiteindelijk zal uw kat zijn moed verzamelen en u vragen om te spelen. En misschien mag u zelfs wel over zijn kinnetje aaien.


A young grey kitten pawing away its owners hand
Een grijze kitten speelt met de hand van zijn verzorger

Geef uw kat dingen die hij of zij kent

Geef uw kat bekende dingen om ervoor te zorgen dat hij zich thuis gaat voelen. In het begin zal een nieuwe kat misschien niet veel (of zelfs niets) willen eten. Door hetzelfde voer te geven als voor de verhuizing, kan de eetlust worden opgewekt. Ook zal uw kat het waarderen al u regelmatig vers water geeft.


A ginger kitten eating a bowl of wet food
Een rode kat geniet van natvoer

Sommige fokkers zullen u misschien vragen of u een dekentje mee naar huis wilt nemen, zodat uw kat een vertrouwde geur heeft in zijn nieuwe huis. Dit kan ervoor zorgen dat uw nieuwe kat zich sneller thuis gaan voelen.


Maak een veilige ruimte gereed voor uw nieuwe kat

Maak voordat u uw nieuwe kat thuisbrengt een ruimte klaar die veilig is voor uw kat. Deze ruimte moet rustig zijn zodat uw kat zich veilig zal voelen. Veel mensen kiezen voor de badkamer omdat deze ruimte het makkelijkst kan worden schoongemaakt en verwijderd is van de drukte in huis. Zet een mandje, een kattenbak, voer, water, een krabpaal en wat speeltjes in de ruimte. Zet het reismandje van uw kat op de grond en open het deurtje. Probeer uw kat niet uit het mandje te halen, maar laat hem zelf naar buiten komen en op zijn eigen tempo de ruimte verkennen.


A lovely ginger cat contemplating leaving her carry case
Een prachtige rode kat denkt na over het verlaten van zijn reismandje

Laat uw kat zeker een aantal uren met rust zodat hij kan wennen aan de ruimte. Laat de gezinsleden een voor een kennismaken en wees er zeker van dat de kinderen weten dat ze voorzichtig met een kat of kitten om moeten gaan. Ga op de grond zitten en spreek de kat toe met een rustige stem. Raak de kat alleen aan als het dier naar u toekomt.

Als u ziet dat uw kat meer zelfvertrouwen krijgt, kunt u hem uit de veilige ruimte laten, maar houd hem goed in het oog. Kittens zullen zich de weg terug naar de veilige ruimte waarschijnlijk niet herinneren. Dus als u ziet dat uw kitten wat verdwaald rondloopt, breng hem dan terug naar de ruimte zodat hij gebruik kan maken van de kattenbak.


An adorable tabby kitten exploring her new surroundings
Een schattige cyperse kat verkent haar nieuwe omgeving

Breng uw kat naar bed in de veilige ruimte. Laat uw kat steeds langer uit de ruimte zodat ze hun nieuwe huis kunnen verkennen en eraan gewend raken opgetild en geaaid te worden.


Vrijheid

Als uw kat meer zelfvertrouwen krijgt kunt u hem meer vrijheid geven. Pas echter wel op voor kattenkwaad, zoals op de keukentafel springen of het het uitproberen van nagels op de bank.


A new cheeky young kitten looking mischeivous
Een kitten met een ondeugende blik

Als u uw kat aan de lampenkap ziet hangen, dan kan het zijn dat u iets teveel vertrouwen in het dier heeft gehad...Gerelateerde producten

Klantenfoto's

Reacties: Leave a comment

Er zijn nog geen reacties