Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Hoe poetst u de tanden van uw kat?

Zelfs als uw kat een huiskat is en alleen maar jaagt op een speelgoed muis en een plastic balletje, dan nog moeten zijn tanden worden schoongemaakt om ze in een tip top conditie te houden. Het poetsen van de tanden van uw kat lijkt misschien op vragen om problemen. Toch is het een belangrijk deel van de verzorgingsroutine.


A grey tabby cat yawning showing off its clean white teeth
Een grijze cyperse kat gaap en laat zijn mooie witte tanden zien

Als u uw kat krijgt terwijl het nog een kitten is, is het belangrijk dat u uw huisdier zo jong mogelijk laat wennen aan het poetsen van tanden. Wanneer u een volwassen kat heeft waarvan de tanden nog nooit zijn gepoetst, dan zult u uw kat er langzaam maar zeker aan moeten laten wennen dat zijn tanden worden aangeraakt. Lees in dit hoofdstuk meer over het poetsen van het gebit van uw kat. Door de tanden van een kat te poetsen voorkomt u de vorming van tandsteen en tandvleesproblemen.


A Maine Coon cat having its teeth brushed
De tanden van een Maine Coon worden gepoetst

Laat uw kat op jonge leeftijd wennen aan tandenpoetsen

Begin op jonge leeftijd met het poetsen van de tanden van uw kat. Zorg ervoor dat het een aangename ervaring is voor uw kat zodat uw huisdier uitkijkt naar de tandenpoetssessie.


A fluffy house cat showing her sharp white teeth
Een schattige kat laat haar gebit zien

Tandpasta en tandenborstels voor katten

Gebruik altijd een tandpasta en tandenborstel die speciaal zijn bedoeld voor katten. Kattentandpasta's zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, maar de kans op succes is het grootst met tonijn- of kipsmaak. Somme tandenborstels hebben een handvat, andere passen over uw vingers. Beide klaren de klus al zijn tandenborstels die over uw vinger passen vaak makkelijker in gebruik. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, uw kat kan hier ziek van worden (en vindt de smaak uitermate onaangenaam).


A ginger and white cat lying down yawning showing off its beautiful clean teeth
Een rood-witte kat geeuwt en showt haar prachtige schone tanden

Heb geduld

Laat uw kat langzaamaan wennen aan het tandenpoetsen. Laat uw kat de eerste week aan de tandenborstel wennen door hier kattentandpasta op te doen en uw kat het er af te laten likken. Zo went uw kat aan de smaak en heeft hij het idee dat hij de controle heeft. Als u merkt dat uw kat de tandpasta niet lekker vindt zult u een andere smaak moeten proberen.

Ook moet u uw kat eraan laten wennen dat zijn bekje en tanden worden aangeraakt. Til voorzichtig de lippen omhoog en wrijf met uw vinger wat tandpasta op zijn tanden.

Blijf dit herhalen totdat uw kat aan dit proces gewend is. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van uw kat, maar mogelijk zult u een hoop geduld moeten hebben. Wanneer uw kat eenmaal gewend is geraakt aan de tandpasta en dat zijn mond wordt aangeraakt, kunt u beginnen met het poetsen van de tanden. Begin met de grote tanden en beweeg de tandenborstel voorzichtig heen en weer. In het begin zal uw kat het misschien niet lang toelaten maar na verloop van tijd zult u alle tanden kunnen poetsen.Reacties:

Er zijn nog geen reacties