Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Kattenbakvulling

Het zal katteneigenaren niet verbazen dat katten vaak een vrij uitgesproken mening hebben over welke kattenbakvulling u in hun kattenbak mag gebruiken. De ene kat is de andere kat niet, waardoor elke kat de voorkeur kan geven een andere textuur, soort en geur. Hierdoor kan het nodig zijn om een paar vullingen te proberen voordat u degene vindt die voldoet aan de wensen van uw kat. Er zijn echter een paar dingen die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Klontvormend vs. niet-klontvormend

Kattenbakvulling wordt vaak onderverdeeld in klontvormend en niet-klontvormend. Klonteren houdt in dat het grit, wanneer het in contact komt met vloeistof, klonten vormt die gemakkelijk uit de kattenbak kunnen worden verwijderd zonder de hele bak hoeft te worden geleegd.

Hierdoor zult u over het algemeen minder grit gebruikt en is het makkelijker om de kattenbak fris te houden voor uw kat. Dit verkleint de kans dat uw kat een minder wenselijke plek zal kiezen om zijn behoefte te doen. Maar ook een kattenbak waarin een klontvormende vulling wordt gebruikt moet nog steeds minimaal één keer per maand volledig worden geleegd en schoongemaakt.

De meeste klontvormende kattenbakvullingen zijn gemaakt van klei, maar u kunt ook kiezen voor silica of tofu die op een vergelijkbare manier reageren.

Sommige katten zullen dit soort kattenbakvulling niet accepteren en geven de voorkeur aan een niet-klonterende variant. Ook wordt afgeraden om een klontvormende kattenbakvulling te gebruiken voor kitten.


Three orange scoops with different clumping litters
Een klontvormende kattenbakvulling is een handige oplossing als u de kattenbak dagelijks wilt schoonmaken

Duurzaamheid

Hoewel kattenbakvulling op basis van silica en klei bepaalde voordelen heeft, zijn er alternatieven die milieuvriendelijker zijn. De meeste vullingen van papier, hout of een plantaardig materiaal zijn 100% biologisch afbreekbaar en in sommige gevallen zelfs composteerbaar.


A Bengal cat sits by a green bag of cat litter
Omlets No. 3 Pine is een biologisch afbreekbare kattenbakvulling met een frisse geur

Geurbeheersing

Katten houden niet van een stinkende kattenbak. U kunt een kattenbakvulling kopen die geur tegengaat. Eigenlijk hebben alle soorten kattenbakvulling een geurbestrijdende eigenschap, in de vorm van actieve koolstofdeeltjes of door een hoog absorptievermogen.

Van kattenbakvulling veranderen

De beste manier om over te stappen op een andere kattenbakvulling, is door dit geleidelijk te doen. De meeste katten accepteren een plotselinge verandering niet en kunnen de kattenbak volledig afwijzen. De veiligste manier is dan ook om het nieuwe grit met het oude te vermengen en de hoeveelheid geleidelijk te verhogen gedurende 7-10 dagen.


OntdekOmlets assortiment kattenbakvulling en kies de soort die helemaal past bij uw kat

De kattenbakvulling vinden die uw kat prettig vindt

Zoals gezegd is het misschien nodig om een paar soorten kattenbakvulling te proberen voordat u er een vindt die zowel voor u als voor uw kat werkt. Als u meerdere kattenbakken heeft, kunt u ze vullen met verschillende kattenbakvullingen om te zien aan welke uw kat de voorkeur geeft.


A tabby cat looking into a white litter box
Het Maya kattenbak-assortiment houdt welke vulling u ook kiest fris en beheerst geur

Reacties:

Er zijn nog geen reacties