Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Een gezondheidcheck voor konijnen

Naast de snelle dagelijkse controle van de gezondheid van uw konijnen (en zelfs vaker in de zomer wanneer de kans op myiasis (madenziekte) groter is), doen de meeste konijneneigenaren een paar keer per week een uitgebreide gezondheidscontrole. Leer eerst hoe een gezond konijn eruit hoort te zien door het hoofdstuk over gezonde konijnen te lezen.


Door de gezondheid van uw konijnen regelmatig te controleren vergroot u de kans een probleem tijdig vast te stellen

Ook kunt u ons hoofdstuk over konijnenziekten eerst lezen, om een idee te krijgen waar u op moet letten. Raadpleeg voor meer informatie een handboek over konijnen of vraag meer informatie aan een dierenarts.


Leg een handdoek op schoot en zet uw konijn hier op. Aai het dier totdat hij rust zit.

 1. Hoe is zijn ademhaling?

  Eén van de belangrijkste aanwijzingen over hoe het met uw konijn is gesteld is zijn ademhaling. Als de ademhaling van uw konijn zwaar is, hij een piepend geluid maakt, niest of buiten adem is (en dit niet komt omdat het dier bang is), dan kan er sprake zijn van een probleem.


 2. Controleer de ogen en neus

  Is er sprake van veel afscheiding? Zijn de ogen schoon en helder? Zit er iets in de ogen? beweegt hij zijn neus zoals anders?


 3. Controleer de bek

  Kwijlt het konijn? Heeft het dier wondjes in zijn bek? Zijn de tanden recht en intact?


 4. Controleer de oren

  De oren mogen geen wondjes, zweren of overmatig oorsmeer bevatten. De oren moeten er schoon uitzien.


 5. Controleer het lichaam

  Is de huid zonder wondjes, bultjes en zwellingen? Probeert uw konijn weg te komen wanneer u hem op een bepaalde plaats op hun rug of torso aanraakt?


 6. Controleer het achterste

  Het is belangrijk dat het achterste van een konijn schoon is. Is er sprake van een ophoping van ontlasting (dit dient meteen te worden verwijderd en schoongemaakt om de kans op madenziekte te beperken)? Is er sprake van zwelling, roodheid of een ontsteking?


 7. Controleer de vacht

  Scheid de vacht met uw vingers en controleer op huidschilfers, bruin materiaal, zweren, wondjes en parasieten.


 8. Controleer de poten

  Kijk goed tussen de tenen van uw konijn, en controleer op bultjes en vuilophoping. De vacht aan de onderzijde van hun poten mag niet vervilten en de poten mogen niet rood of gezwollen zijn. Controleer of de nagels kort en niet gespleten zijn.


 9. Controleer hoe het konijn zich beweegt en gedraagt

  Zet het konijn op de grond en kijk naar zijn tred en lichaamstaal. Loopt hij goed of loopt hij mank? Trekt hij zich terug in een hoekje? Ligt hij veel op de grond of hyperventileert hij?

Reacties:

Er zijn nog geen reacties